Advies over hifi
Wil je echt het onderste uit de kan halen en ultiem genieten van de mooiste muziek? Dan is het tijd om de stap te maken naar een hifi-installatie. Hifi staat voor High Fidelity, wat betekent dat de muziek die je hoort een reproductie van de originele opname is met minimale vervorming. Wil je de stap naar hifi maken, dan kan de hoeveelheid keuzes en termen overwelmend zijn. Wij leggen uit waar je op kan letten, zodat je weet waar je kan beginnen.
Kenmerkend aan een hifi-systeem is dat het bestaat uit losse componenten zoals een versterker, speakers en bijvoorbeeld cd-speler. Je hebt dan niet een systeem dat een manusje van alles is, maar meerdere onderdelen die allemaal speciaal ontworpen zijn om één taak zo goed mogelijk uit te voeren. En doordat het systeem bestaat uit losse componenten kan je je systeem helemaal naar jouw smaak en wensen aanpassen en kan je na verloop van tijd makkelijk upgraden.
Smaken verschillen
Als je een hifi-set wil kopen, dan is jouw smaak natuurlijk het allerbelangrijkste; uiteindelijk gaat het om jouw luistergenot. Verschillende merken, types en series kunnen een andere klankkleur meegeven aan je favoriete muziek, waardoor de muziek net iets anders kan klinken. Weet je nog niet zo goed wat je wilt, dan is het dus belangrijk dat je eerst luistert naar het component dat je op het oog hebt, zodat je weet wat je in huis haalt. Hiermee bestaat geen goed of fout; jij bent degene die naar jouw muziek luistert, dus wat jij mooi vindt moet leidend zijn. Hoewel de klankkleur per merk verschilt, is er wel een leidraad die je kan hanteren. Zo hebben speakers van Amerikaanse merken over het algemeen meer bas, produceren Japanse merken over het algemeen geluid met wat meer middentonen en laten Britse merken het geluid vaak zo puur mogelijk.
Versterkers – Het hart van je hifi-installatie
-Hoewel elk onderdeel van belang is, is de versterker misschien wel het belangrijkste deel van je hifi-installatie. De versterker kan gezien worden als het hart van je systeem en stuurt uiteindelijk de muziek rond. Maar wat is een versterker precies? De naam zegt het al, een versterker versterkt het signaal dat hij binnenkrijgt totdat dit sterk genoeg is om als goed verstaanbaar geluid door te sturen naar de speakers. Een versterker bestaat uit twee delen: de voorversterker en de eindversterker. De voorversterker ontvangt het signaal van de bron (bijvoorbeeld een cd-speler) en hiermee regel je het volume. Ook kies je op de voorversterker vaak de bron waarvan je de muziek wil horen. De voorversterker versterkt het signaal wel, maar niet zodanig dat het sterk genoeg is om de speakers aan te sturen. Hiervoor is de eindversterker nodig. De eindversterker ontvangt het signaal van de voorversterker en geeft het signaal een laatste boost om ervoor te zorgen dat het geluid goed door de speakers komt. Het is mogelijk om de voor- en eindversterker los te kopen, maar de meeste mensen kiezen ervoor om één apparaat te kopen dat zowel de voor- als eindversterking tot z’n rekening neemt. Ben je op zoek naar een versterker, kijk dan goed naar de verschillende apparaten en speakers die je er op wil aansluiten. Een cd-speler kan vrijwel altijd wel op een versterker aangesloten worden, maar een platenspeler heeft een aparte phono-ingang nodig. Heb je deze niet, dan heb je een platenspeler nodig met een ingebouwde voorversterker, of moet je nog een aparte phono-voorversterker kopen.
Het vermogen – Watt heb je nodig?
Veel mensen die een versterker kopen kijken vooral naar het vermogen, met het idee dat meer watt gelijk staat aan een hoger volume. Hier zit een kern van waarheid in, maar in de praktijk is het een stuk genuanceerder. Hoe hard de muziek kan spelen heeft ook te maken met de weerstand en gevoeligheid van de speakers (daarover later meer). Dit betekent echter niet dat het vermogen niet belangrijk is; als je nieuwe versterker niet genoeg vermogen heeft, kan je teleurgesteld worden door het maximale volume. Hoeveel watt past bij jouw situatie is niet precies te zeggen, maar over het algemeen is 40 watt genoeg voor de meeste kamers.
Tuners & receivers
Wil je radio luisteren, dan heb je een tuner nodig. Een tuner ontvangt radiosignalen zoals FM of DAB+ en zet dit signaal door naar je versterker zodat je naar je favoriete radiozender kan luisteren. Met een losse tuner en versterker kan je heel precies het geluid creëren dat jij het mooist vindt. Vind je dit iets teveel gedoe, dan kan je er ook voor kiezen om een versterker met ingebouwde tuner te kopen. Deze worden ook wel receivers genoemd. Wil je een home-cinemaset, dan heb je ook een receiver nodig. Let er dan wel op dat je een AV-receiver koopt. Dit zijn receivers die ook video-ingangen hebben, zodat je hier ook een blurayspeler op kan aansluiten.
Speakers - Luidsprekers voor elke kamer
-Zonder speakers geen geluid. Speakers zetten het geluidssignaal om in trillingen en sturen deze de ruimte in zodat jij het geluid kan horen. Maar de ene speaker is de andere niet. Als je twee willekeurige speakers koopt kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de ene speaker harder klinkt dan de andere. Wij leggen uit waar je op moet letten als je een hifi-speaker wil kopen.
Boekenplank- of zuilspeakers
Bij het uitzoeken van de speakers die je wil gebruiken bij je hifi-set is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de hoeveelheid power die ze kunnen leveren, maar ook naar waar je ze neer wil zetten. Wil je bijvoorbeeld je man cave (of je kantoor) voorzien van een goed geluid, dan heb je andere speakers nodig dan wanneer je de woonkamer wil vullen met een groots geluid. Is de kamer waar je je speakers wil plaatsen wat kleiner, dan volstaan de kleinere boekenplank-speakers meestal prima. Voor grotere ruimtes zijn vloerstaande speakers (ook wel zuilspeakers genoemd) vaak een betere keuze. Deze hebben ook als voordeel dat de meer ruimte hebben om een krachtig basgeluid te produceren, waardoor een subwoofer vaak niet meer nodig. Iets dat bij veel boekenplankspeakers nog wel een toegevoegde waarde heeft. Let er bij het plaatsen van je nieuwe speakers overigens ook op waar je ze neerzet. Speakers hebben lucht nodig om goed te werken, dus als je hele dure luidsprekers koopt en deze direct tegen de muur zet, haal je niet alles uit je nieuwe opstelling. Geef speakers wat ruimte om te ademen en probeer verschillende standen, hoeken en plekken uit om het geluid te vinden dat jij het mooiste vindt.
Watt, Ohm en gevoeligheid
Als je een speaker wil kopen, dan zijn er drie specificaties die wat verwarrend kunnen zijn: het wattage de weerstand en de gevoeligheid. Deze drie factoren werken nauw met elkaar samen en hebben onder andere invloed op het volume. Het wattage heeft namelijk niets te maken met kracht die de speakers kunnen versturen, maar met het wattage dat de speakers aankunnen. Heb je speakers die 100 watt aankunnen en stuur je deze aan met een versterker met een vermogen van 200 watt, dan kunnen je speakers hierdoor beschadigen. Gebruik je een versterker met een vermogen van 80 watt, dan is er geen enkel probleem.
De weerstand (uitgedrukt in Ohm, oftewel Ω )geeft aan hoeveel kracht er nodig is om de speaker te laten bewegen. Een speaker met een weerstand van 8Ω heeft twee keer zoveel kracht nodig als een speaker die 4Ω weerstand heeft. Sommige versterkers bieden de mogelijkheid om speakers van verschillende weerstanden aan te sturen. Vaak is er dan wel een verschil in de hoeveelheid vermogen die doorgestuurd wordt.
Gevoeligheid – Van watt naar volume
Ben je op zoek naar een nieuwe speaker, dan kom je vaak de gevoeligheid tegen. Kort gezegd geeft de gevoeligheid aan hoe hard de speakers klinken bij een bepaalde input. Om dit te meten wordt een geluidssignaal afgespeeld met een vermogen van 1 watt en wordt op een meter afstand van de speaker gemeten hoe hard dit geluid klinkt. Deze waarde (gemeten in decibel) is de gevoeligheid. Een speaker met een gevoeligheid van 90 dB produceert dus meer volume van een speaker met een gevoeligheid van 82 dB die hetzelfde signaal krijgt. Als je nog helemaal niks hebt is de gevoeligheid niet heel relevant, maar als je speakers wil combineren kan dit wel wat uitmaken. Het kan bijvoorbeeld vervelend zijn als je speakers in de keuken veel harder klinken dan die in je woonkamer.
Actieve speakers
Speakers zijn actief of passief. Het verschil hiertussen is of de speaker een ingebouwde versterker heeft. Heeft de speaker een ingebouwde versterker, dan is het een actieve speaker. Heeft de speaker geen ingebouwde versterker, dan is het een passieve speaker. Heb je een actieve speaker, dan heb je geen versterker meer nodig in je hifi-opstelling en kan je makkelijker genieten van jouw favoriete muziek. Doordat actieve speakers een ingebouwde versterker hebben, moeten deze overigens wel aangesloten worden op het lichtnet om te kunnen werken.
Platenspelers - Terug van nooit weggeweest
-Voor veel audiofielen is vinyl nog altijd de ultieme manier om muziek te luisteren. De warmte, dynamiek en het gevoel wordt volgens deze groep liefhebbers niet geëvenaard door digitale alternatieven. Wil je ook (weer) genieten van je oude of nieuwe platencollectie, voeg dan een platenspeler toe aan je hifi-set. Pas echter wel op dat je niet een platenspeler koopt van slechte kwaliteit. Erg goedkope platenspelers klinken niet alleen slecht, maar kunnen je langspeelplaten zelfs beschadigen. Platenspelers produceren geluid door een naald door de groeven van de plaat te bewegen. Bij slechte platenspelers kan de naald te groot zijn en de arm waar de naald aan vast zit te zwaar zijn. Hierdoor schraapt de naald te hard op de plaat, waardoor het vinyl slijt. Toch jammer als je die eerste persing van Dark Side of the Moon op zo’n manier onherstelbaar beschadigt. Koop je een platenspeler bij Expert, dan hoef je je geen zorgen te maken over de staat van je lp-collectie; alle platenspelers die bij ons te koop zijn spelen je plaat af zonder deze te beschadigen.
Wat moet je wel kopen?
Betekent dit dat je dan moet kiezen voor platenspelers die een vermogen kosten? Gelukkig niet. Er zijn genoeg goede platenspelers voor een bescheiden prijsje. Wil je naar je platencollectie luisteren zonder deze te beschadigen maar niet te diep in de buidel tasten? Dan is er een aantal punten waar je op kan letten.
Goede arm
Eén van de belangrijkste onderdelen van een platenspeler is de arm. Deze staat in rechtstreeks contact met de plaat en zorgt er direct voor dat de muziek klinkt. Het ontwerpen van de arm is een delicaat proces. Te zwaar en hij beschadigt de plaat, maar te licht en hij kan te bewegelijk worden. Onder invloed van bewegingen kan de naald trillen, schuiven of zelfs loskomen waardoor muziek verspringt. Daarom hebben veel stevige armen een subtiel contragewicht. Deze is precies afgesteld om het beste van twee werelden te bieden: de druk van de naald wordt hiermee laag genoeg om de plaat niet te beschadigen, maar is hoog genoeg om een precies geluid te produceren en niet rond te springen. Als je een platenspeler wil kopen, let er dan op dat de arm niet is gemaakt van een goedkoop dun plastic, maar kies voor iets robuusters. Wil je een platenspeler van de hoogste kwaliteit, kies dan voor een platenspeler met een arm van koolstofvezel. Dit materiaal is erg licht, maar heeft als eigenschap dat het nauwelijks resoneert en trillingen opvangt zonder ze door te geven. Hierdoor beschadig je je kostbare platencollectie niet en hoor je elke frequentie zeer precies.
Goede basis
Het draaiende deel van de draaitafel is het plateau, vaak ook wel de platter genoemd. Hier leg je de plaat op, waarna deze begint te draaien op het toerental dat jij hebt ingesteld. Met een zwaar plateau heb je minder kans op beïnvloeding van buitenaf. Loop je bijvoorbeeld met flinke passen langs een platenspeler met een licht plateau, dan kunnen de trillingen die jij veroorzaakt overgenomen worden door de platenspeler, waardoor het geluid vervormd kan worden. Kies je voor een platenspeler met een zwaar plateau, dan heb je hier minder snel last van en kan je beter genieten van jouw favoriete muziek. Wil je overigens elke extra trilling zoveel mogelijk uitsluiten, zet je platenspeler dan op een stevig meubel en zet de speakers niet op hetzelfde meubel. Het kan gebeuren dat de trillingen van het geluid worden overgenomen door de platenspeler.
Vinyl - de moderne muziekbron
Vinyl staat voor veel mensen misschien gelijk aan ouderwets, maar niets is minder waar. Sinds een aantal jaar is vinyl weer helemaal terug van weggeweest en de platenspelers die nu verkrijgbaar zijn, zijn ook helemaal met hun tijd meegegaan. Zo zijn tegenwoordig veel platenspelers uitgerust met een usb-poort, zodat je ze makkelijk kan verbinden met een computer. Dat niet alleen, tegenwoordig zijn er ook platenspelers met ingebouwde bluetooth beschikbaar. Hiermee kan je de platenspeler direct verbinden met een bluetoothspeaker, koptelefoon of soundbar die bluetooth kan ontvangen.
Cd-spelers - 40 jaar digitaal
-Veertig jaar geleden introduceerde Philips in samenwerking met Sony de Compact Disc, beter bekend als de cd. Voor veel muziekliefhebbers is de cd nog altijd dé manier om naar hun favoriete muziek te luisteren en veel mensen hebben thuis een flinke cd-verzameling opgebouwd. Ben je op zoek naar een (nieuwe) cd-speler, dan kan het lastig zijn om een goede keus te maken; er zijn grote verschillen in de prijzen en het is niet altijd even duidelijk waar dat verschil vandaan komt. Eén van de belangrijkste verschillen zit hem in de DAC. Cd’s zijn digitaal, maar muziek is analoog. De DAC (DAC staat voor Digital to Audio Converter) in de cd-speler zet het digitale signaal om in het analoge geluidssignaal dat uiteindelijk uit de speakers komt. Hoe geavanceerder de DAC, hoe hoger de geluidskwaliteit die de cd-speler levert. Ook hebben de luxere cd-spelers een betere stroomtoevoer, waardoor het geluid constant blijft, ook als de stroomtoevoer fluctueert. Wil je echt het maximale uit je cd-speler halen? Kies dan voor een cd-speler waarbij je het display uit kan schakelen. Als er signaal naar het display gaat, veroorzaakt dit een klein beetje elektrische ruis. Dit kan opgepikt worden door andere onderdelen van de cd-speler, wat kan resulteren in een minder helder geluid.
Vergeet je kabels niet
-Als je flink hebt geïnvesteerd in een prachtig hifi-systeem dat helemaal past bij jouw voorkeuren en smaak, laat je dan vooral niet verleiden om te besparen op de kabels. Kabels zijn misschien niet zo’n sexy onderdeel, maar als je ervoor kiest om al je componenten te verbinden met goedkope kabels van lage kwaliteit, dan haal je nooit alle potentie uit de systeem. Vergelijk het met een luxe gerecht in een Michelinsterrenrestaurant. Het gerecht kan waanzinnig lekker zijn, maar gooi je alles door de blender en drink je het als een smoothie, dan krijg je misschien een idee van de smaak, maar mis je de details, textuur en nuances die het gerecht hemels maken. Een goede kabel voorkom je storende geluiden als ruis en wordt jouw favoriete muziek niet gecomprimeerd. Daardoor ben je er zeker van dat je elk detail hoort zoals het bedoeld is. Let er overigens op dat de geluidskwaliteit bij analoge kabels achteruit gaat naarmate de kabels langer worden. Doordat de kabels nooit perfecte geleiders zijn, gaat er altijd een klein beetje signaal verloren, wat leidt tot een (iets) mindere geluidskwaliteit. Hoe langer de kabel, hoe meer signaal verloren gaat. Bij digitale signalen is dit overigens niet van belang.
Hifi door je hele huis - Multiroom streaming
-Het lastige van een mooie Hifi-installatie in je woonkamer is dat je hier niet van kan genieten in de slaapkamer. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer componenten die hier een oplossing voor bieden. Zo kan je steeds makkelijker componenten gebruiken om een indrukwekkend multiroom-systeem te maken. Speel je bijvoorbeeld je favoriete cd af op je luxe cd-speler, dan kan je via je versterker verbinding maken met geschikte wifi-speakers in je hele huis. Zo kan je altijd de muziek horen, of je nu op zolder zit, in de tuin aan het werken bent of even op bed bent gaan liggen. Let er bij een multiroom-systeem wel op dat je beschikt over een goed thuisnetwerk. Wil je zeker weten dat je netwerk goed is, kijk dan op onze adviespagina over wifi.
Subwoofers - niet alleen voor video
Voor menig film- en tv-liefhebber is een subwoofer niet uit de home-cinamaset weg te denken. Als je een spectaculaire film kijkt zorgt de subwoofer voor een extra dimensie. Zeker bij explosies, overvliegende helikopters en bulderende watervallen. Maar een subwoofer is niet alleen een goede toevoeging voor video, maar kan ook muziek net dat beetje extra geven. De meeste speakers produceren namelijk geluid tot een frequentie van 50Hz, terwijl het menselijk gehoor geluiden tot 20Hz kan opvangen. Met een subwoofer hoor je dus sneller het hele bereik. Ook kan je met een subwoofer meer genieten van hardere geluiden. Bij gewone speakers vervormt het geluid vrij snel bij lage tonen, waardoor het geluid niet optimaal klinkt bij hogere volumes.
Stereosets - In één keer klaar
Heb je niet veel ruimte en/of wil je in een keer genieten van je favoriete muziek, dan kan je er ook voor kiezen om een stereoset te kopen. Met een stereoset heb je de functionaliteiten van verschillende componenten in één, vaak wel met losse speakers. Stereosets zijn een goede instap in de wereld van hifi en vaak kan je vanuit de stereoset op je eigen tempo uitbreiden naar een groter systeem. Zo kan je bijvoorbeeld heel makkelijk een nieuwe set speakers aansluiten als je huis of kamer is gegroeid.
Expert staat altijd voor je klaar
Of je nu online bestelt of een van onze 140 winkels verspreid over Nederland bezoekt, Expert staat altijd voor je klaar!