LG OLED G5 Review: Wat kunnen we verwachten het nieuwe topmodel?
Door: Antoine
Wij hebben als één van de eersten een kijkje genomen naar de nieuwe LG OLED G5, de absolute top tv van LG. Hoe is de beeldkwaliteit en wat is er veranderd ten opzichte van vorig jaar? Je leest het allemaal in deze review!
Pluspunten
+ Hogere helderheid dankzij een extra OLED-laag
+ Veel handige AI-functies zoals de nieuwe AI-chatbot
+ Tv ondersteunt een verversingssnelheid van 165 hertz
+ Geleverd met ingebouwde muurbeugel voor schilderijachtige look
Minpunten
- Geen Zero Connect Box inbegrepen
- Lagere helderheid en verversingssnelheid op sommige formaten
Belangrijkste specificaties LG OLED G5
Nog meer helderheid
Als je één ding mag verwachten van de LG OLED G5, dan is dat wel de beste beeldkwaliteit. Het is niet voor niets het topmodel van LG. Ook zijn voorgangers de LG G3 en de LG G4 blonken daar al in uit. De tv beschikt over een 4K-resolutie. Daarmee zitten er miljoenen pixels op het scherm waardoor de beelden er scherp en gedetailleerd uitzien.
Wat het meest opvalt dit jaar is de afwezigheid van MLA. Dit was een techniek waar de G3 en de G4 gebruik van maakte, waarmee met hele kleine lenzen een hoge helderheid gehaald kon worden. Dit jaar heeft de G5 die techniek dus niet. Is het dan achteruit gegaan? Nee, zeker niet. Want LG heeft namelijk een extra OLED-laag toegevoegd waardoor deze G5 nu de helderste OLED-tv van LG is. LG zegt zelf dat de G5 tot 45% helderder is dan de G4 en drie keer helderder dan een standaard OLED-tv.

Je denkt dan misschien: is meer helderheid op het scherm dan echt zo belangrijk? Zeker! Want hoe meer helderheid op het scherm, hoe beter de beeldkwaliteit is. Het zorgt dat kleuren realistischer zijn en dat details beter zichtbaar blijven.
De tekst gaat verder onder de producten:
Het effect van ‘Cinema HDR’
De LG OLED G5 heeft nog veel meer beeldtechnieken. Een belangrijke is bijvoorbeeld Super Anti Reflection. Hierdoor zie je nauwelijks reflecties en hou je goed zicht op het scherm. De tv stond in een best wel fel verlichte ruimte en je moest inderdaad goed kijken wilde je iets van reflecties in het scherm zien.
Verder heeft de tv de technieken die ook op de LG OLED C5 (het jongere broertje van deze tv) zitten, zoals Dynamic Tone Mapping Pro. Hiermee wordt je beeld als het ware in 5000 blokken verdeeld en worden ze stuk voor stuk geoptimaliseerd voor het beste beeld. Ook alle belangrijke HDR-formaten worden ondersteunt. Zoals Dolby Vision IQ, Technicolor HDR, HLG en HDR10 Pro.
De tv heeft ook Filmmaker Mode waarmee je naar de film kijkt zoals de maker hem bedoeld heeft, dus zonder beeldbewerkingen. De LG OLED G5 trekt deze techniek nog ietsjes verder, want zo voegt het Ambient Light Mode toe aan de Filmmaker Mode. Dus of je nou in een donkere of een lichte kamer zit, hij past het beeld aan op jouw omgeving terwijl je nog steeds kijkt naar de film zoals de regisseur dat voor ogen had.
Al die HDR-formaten plus Filmmaker Mode noemt LG met één woord ‘Cinema HDR’. Dus allemaal technieken die ervoor zorgen dat jij lekker kan genieten van films en series.

Het iconische design van de G-serie
Met het beeld zit het dus wel goed, maar hoe zit dat met het design? Dit is ook altijd wel een hoogstandje bij de LG OLED G-serie. Waar het vooral om bekend staat is de ingebouwde muurbeugel waarmee je hem heel strak tegen de muur hangt, eigenlijk als een soort schilderij. Dat is dit jaar niet anders. Op het plaatje bij deze tekst kun je zien hoe strak die tegen de muur hangt, daar is geen vinger tussen te krijgen.
Je hebt dit jaar best wel wat keuze als het gaat om het formaat. Naast de 55-, 65-, 77-, 83- en 97-inch formaten die al bestonden is er dit jaar ook nog een 48-inch model toegevoegd. Daarmee is er nu ook een optie voor wie wel de kwaliteit van de G-serie wil, maar niet per se een groot formaat zoekt. Goed om te weten is dat op het kleinste 48-inch model en op het grootste 97-inch model een uitzondering zit. Beide modellen hebben namelijk een lagere helderheid op het scherm.

Verder is de tv qua design vrijwel hetzelfde gebleven. Zo is die nog steeds even dun en wordt er nog steeds geen Zero Connect Box meegeleverd waarmee je de kabels netjes kan wegwerken. Dat is alleen weggelegd voor de LG OLED M5, dat is in principe dezelfde tv als de G5, maar dan met een meegeleverde Zero Connect Box dus.
Opmars van AI
Je kunt er bijna niet meer aan ontkomen, sinds de opkomst van AI is het overal terug te vinden. Zo ook bij de tv’s van LG. Dit jaar is AI dan ook een groot focuspunt van LG.
Je hebt allerlei technieken die gebruik maken van AI. Zo heb je AI Picture Pro en AI Sound Pro waarmee geluid en beeld tot in de details worden verbeterd en zich volledig aanpassen op de content die je kijkt.
Ook is er een nieuwe AI-chatbot waar je vragen aan kan stellen en die je helpt bij het navigeren door de tv-instellingen, zowel via spraakopdrachten als door zelf te typen. Zo heb je instellingen en functies sneller gevonden zonder de ingewikkelde menu’s in te hoeven duiken. We hebben hier eventjes mee kunnen spelen en waren verrast hoe goed het werkte. Verder heeft LG nu ook een spraakherkenningsfunctie die van profiel wisselt op basis van wie er in de microfoon van de afstandsbediening spreekt. Zo heb je snel toegang tot de voor jou aanbevolen content.

Gamen met enorm hoge snelheden
Je weet nu dus dat de LG OLED G5 fantastisch beeld heeft, een mooi design en handige AI-features. Maar hoe zit het met gamen? Is deze tv daar ook geschikt voor? Zeker!
Dat begint al met een verversingssnelheid van 165 hertz! Daarmee heeft het een sprong vooruit gemaakt ten opzichte van de 144 hertz van vorig jaar. Een verversingssnelheid van 165 hertz is enorm hoog waardoor je gameplay heel vloeiend loopt zonder enige haperingen. De snelheid ligt zo hoog dat zelfs consoles, zoals een PS5, die snelheden nog niet aankunnen, die gaan namelijk tot maximaal 120 hertz. Dus met een PS5 ga je de 165 hertz er niet uithalen. Maar mocht je deze tv koppelen met een PC? Dan wordt dat wel weer interessant aangezien die de hoge snelheden wel kan halen.
Er zijn wel wat uitzondingen betreft de verversingssnelheden. Het 48-inch en het 97-inch model hebben namelijk andere snelheden. Het 48-inch model gaat tot maximaal 144 hertz en het 97-inch model tot maximaal 120 hertz.

Verder tellen we in totaal 4 HDMI 2.1-poorten op de LG OLED G5, waarmee ook gametechnieken als VRR en ALLM beschikbaar worden. Met VRR werkt de videokaart samen met de game die je speelt en zorgt het voor een juiste beeldverversing. ALLM is een techniek die je tv automatisch in Gaming Modus zet waarbij het hele scherm en de omgeving aangepast wordt naar de best mogelijke manier voor gaming.
Deze tv heeft ook FreeSync, G-Sync en HGiG. FreeSync en G-Sync gaan nog net iets verder dan VRR en passen de verversingssnelheid ook aan op je videokaart. HGiG zorgt juist weer voor mooie HDR-kleuren in je game!
Als je echt helemaal de details wil induiken, dan heeft LG nog altijd de Game Optimizer voor je. Hierin zet je bijvoorbeeld de technieken als VRR of G-Sync aan en uit. Alle instellingen die je nodig hebt om je spel optimaal te kunnen spelen zijn hier te vinden.

Een nieuw likje verf voor LG WebOS
Tot slot nog het vernieuwde WebOS. Het is nu mogelijk om een persoonlijk homescreen in te stellen en het heeft een smarthomescherm met ondersteuning voor LG’s eigen ThinQ en Google Home. Met dit smarthomescherm kun je makkelijk al je smarthome-apparaten direct vanaf de tv bedienen.
Verder is hier ook weer AI terug te vinden. Zo heb je AI Picture- en AI Sound Wizard waarmee je beeld- en geluidsinstellingen persoonlijk kunt afstellen. Ook heeft de afstandsbediening een update gekregen. Er zitten namelijk geen numerieke knoppen meer op en er is nu een speciale knop voor AI.
LG OLED G5 trekt de lijn mooi door en is met recht hét topmodel
Wat ons aan het eind het meest bijblijft aan deze tv, is de hogere helderheid en AI. Dat zijn de twee belangrijkste speerpunten dit jaar voor LG. Wat ons betreft trekt de LG OLED G5 de lijn mooi door en is het met zijn heldere scherm en unieke designfeatures weer met recht hét topmodel van LG!