Navigatie

JBL Tour Pro 3 review: Oordopjes met touchscreen, waarom heb je het nodig?

Door: Dagmar

De JBL Tour Pro 3 zijn een van de beste oordopjes van het merk JBL. En wat ze zo bijzonder maakt is de case waar ze inzitten, want die heeft namelijk een touchscreen. Iets wat je niet zo snel bij andere oordopjes ziet. Is het handig? En hoe is de geluidskwaliteit van de oordopjes? Je leest het allemaal in deze review!

Pluspunten

  • + Unieke oplaadcase met touchscreen

  • + Mogelijkheid om te koppelen met niet-bluetooth apparaten

  • + Uitstekende geluidskwaliteit met krachtige bas

  • + Lange accuduur en snel opladen

Minpunten

  • - Hoge prijs

  • - Case is vrij fors

Belangrijkste specificaties JBL Tour Pro 3

Type oordopjes
In-ear oordopjes
Noise Cancelling
Ja
Accuduur
8 uur in de oordopjes, 32 uur in totaal met de case erbij (noise cancelling ingeschakeld)
Wat zit er in de doos?
JBL Tour Pro 3, Smart oplaadcase, USB Type-C naar Type C kabel, USB Type-C naar analoge 3,5 mm kabel, USB type-C oplaadkabel, 5 maten oordopjes + 1 x set foam tips
Bijzondere kenmerken
IP55-waterdicht, Auracast, JBL Spatial 360-geluid

Bijzondere oplaadcase met touchscreen

De oplaadcase van de JBL Tour Pro 3 is dus op z’n zachts gezegd bijzonder. Het kleine touchscreen laat je door 19 verschillende menu’s navigeren. Z’n voorganger, de JBL Tour Pro 2, had dit ook al, maar het scherm is nu nog ietsjes groter geworden waardoor je dingen nog makkelijker kunt aantikken.

De grootste vraag is natuurlijk: waarom heeft JBL dit? Wat is nou het nut van touchscreen op de case van je oordopjes? De belangrijkste reden is dat JBL hiermee je telefoon zoveel mogelijk in je zak wilt houden wat zorgt voor een stukje gebruiksgemak. Dus je hoeft niet helemaal je telefoon erbij te pakken om het volume omlaag te doen of een nummer te skippen. Dat doe je dus allemaal met de oplaadcase. En daarnaast… eerlijk is eerlijk, het is ook wel gewoon een leuke gimmick.

Misschien ben je een beetje sceptisch, maar na een tijdje ga je erachter komen dat het ook wel heel handig is. Je hoeft wat minder je telefoon erbij te pakken en je regelt alles makkelijk met het touchscreen. Wat ook een grote pro is, is dat je de accustatus in procenten kunt aflezen op het schermpje. Zo weet je ’s ochtends direct of je hem moet opladen om de dag door te komen. Bij andere oordopjes is dat altijd wat onduidelijk en moet je eerst helemaal je telefoon erbij pakken om de accustatus te checken, hierbij zie je dat dus in één oogopslag.

De tekst gaat verder onder de producten:

Premium oordopjes van JBL

De oordopjes zelf zien er wat groter uit dan gemiddeld, maar dat draagt bij aan hun premium uitstraling. De JBL Tour Pro 3 is verkrijgbaar in twee kleuren, in het zwart en in beige, of hoe JBL het zelf noemt: latte. Wat ook goed is om te weten is dat de oordopjes IP55-waterdicht zijn waardoor ze wel tegen wat regen en zweet kunnen.

De oordopjes worden geleverd met verschillende maten eartips, zodat je altijd de perfecte pasvorm kunt vinden. Probeer ze zeker allemaal uit, want een goede pasvorm maakt een wereld van verschil voor het geluid en de noise-cancelling.

Draadloos audio vanaf elk apparaat

Het touchscreen is niet het enige bijzondere aan deze oordopjes, want ze hebben nog iets unieks. Je kunt de case namelijk gebruiken als dongle om draadloos audio naar de oordopjes te verzenden vanaf apparaten die geen bluetooth hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de schermpjes op de hardloopband in de sportschool, de schermpjes in het vliegtuig of oude televisies.

Wat je doet is, je sluit de meegeleverde aux-kabel aan op de case en op het scherm waar je de oordopjes mee wilt verbinden. Dan wordt er een draadloos audiosignaal verzonden naar de oordoppen waardoor je dus geluid kunt horen van bijvoorbeeld je oude tv.

Waar het ook heel handig voor is, is bij het gamen. Zeker als je het niet fijn vindt om een grote koptelefoon op te doen. Je sluit de case aan op je PS5-controller en dan kun je via je oordopjes het gamegeluid ontvangen en met de microfoons praten met je vrienden.

Deel het geluid met anderen via Auracast

Als je onze eerdere JBL reviews hebt gelezen, dan zegt de naam Auracast je vast wel iets. Dat is ook weer terug te vinden bij deze oordopjes. Auracast is een bluetooth technologie waarmee je meerdere apparaten die dit ook hebben met elkaar in verbinding kunt zetten.

Hoe je dat bijvoorbeeld goed in de praktijk kunt gebruiken is door bijvoorbeeld samen met je partner een film te kijken op je laptop terwijl jullie allebei oordopjes in hebben met Auracast. Zo hoef je niet de oordopjes te delen, maar luister je beide met je eigen oordopjes naar hetzelfde geluid.

Sluit je af van omgevingsgeluid en wordt één met de muziek

En over het geluid gesproken, hoe klinkt dat? Want dat is natuurlijk wel een belangrijke vraag bij oordopjes.

De JBL Tour Pro 3 maakt in beide oordopjes gebruik van dubbele drivers. De één werkt als ankerdriver die de hoge tonen met goede helderheid verwerkt. De andere werkt als armatuurdriver en zorgt juist voor een heldere en krachtige bas. Dat klinkt een beetje technisch, maar waar het op neer komt is dat het geluid gewoon lekker goed klinkt met vooral een goede bas. Omdat de oordopjes al zijn voorzien van eartips sluiten ze je oren goed af van omgevingsgeluid waardoor je meer één bent met de muziek, dat noemen we passieve noise-cancelling.

Daar komt ook nog eens actieve noise-cancelling overheen waarbij echt al het omgevingsgeluid weg wordt gefilterd. Wil je juist wel wat van je omgeving kunnen horen voor als je bijvoorbeeld op de fiets zit in een drukke stad? Dan zet je Smart Ambient aan zodat je juist bewust bent van je omgeving. Als je de foam eartip gebruikt, wordt je nog beter afgesloten van omgevingsgeluid en ervaar je de noise cancelling dus nog net iets beter.

Ook nog wel een mooie functie is JBL Spatial 360-geluid met headtracking. Dit kun je aanzetten in de app en daarmee geniet je van ruimtelijk geluid, vooral heel gaaf bij films.

Heldere telefoongesprekken

De oordopjes tellen in totaal 6 microfoons. Zo zijn ze allebei voorzien van 2 buitenmicrofoons voor het opvangen van jouw stemgeluid en hebben ze beide ook 1 binnenmicrofoon die juist de ruis zo veel mogelijk tegenhoudt. Door het winddichte ontwerp wordt jouw stem nauwelijks vervormt. Dus je bent altijd duidelijk hoorbaar, zelfs als het een beetje waait of als je op een drukke plek staat.

Lange accuduur voor verre reizen of lange sessies

Je kunt ook lekker lang luisteren met deze oordopjes. Met noise cancelling uit, zit er 11 uur in de oordopjes en nog eens 33 uur in de case, waarmee je op een totaal van 44 uur komt. Met noise cancelling ingeschakeld kom je met 8 uur in de oordopjes en 24 uur in de case op een totaal van 32 uur. Zelfs als je helemaal naar Australië zou vliegen kun je lekker de hele vlucht lang genieten van je muziek of van de films op het entertainmentsysteem.

Als die dan toch een keertje leeg is, dan laad je hem op met deze meegeleverde oplaadkabel. Met een oplaadtijd van slechts 10 minuten zit er alweer genoeg power in voor 3 uur aan luistertijd. Draadloos opladen is overigens ook mogelijk met de JBL Tour Pro 3.

Alles onder controle met de JBL Headphones-app

De JBL Headphones-app biedt uitgebreide opties om je oordopjes aan te passen. Denk aan het finetunen van de equalizer of het aanpassen van de layout van de Smart Charging Case. Je kunt zelfs je favoriete foto’s uploaden als achtergrond voor het touchscreen. Al blijft de meeste functionaliteit ook zonder de app eenvoudig te bedienen via de case.

Conclusie: Unieker dan dit ga je niet krijgen

Als een paal boven water staat dat deze JBL Tour Pro 3 oordopjes heel uniek zijn. Voornamelijk door het touchscreen op de oplaadcase, maar ook met de mogelijkheid om hem te koppelen met niet-bluetooth apparaten. Daarnaast is de geluidskwaliteit ook gewoon heel goed.

Heb je een wat kleiner budget? Dan zijn ze misschien niet voor jou. Maar wil je opvallen met een unieke oplaadcase, genieten van ruimtelijke audio of geluid luisteren via je oude tv? Dan zijn ze zeker het overwegen waard.