Samsung Galaxy S25 Ultra review: Hoe goed is het topmodel?
Door: Annelies
Dit jaar is het de beurt aan de Samsung Galaxy S25. De aanvoerder van die serie is de Samsung Galaxy S25 Ultra. Er lijkt weinig veranderd te zijn ten opzichte van vorig jaar, maar toch zijn er wat verschillen. Welke dat zijn? Dat en meer lees je in deze review!
Pluspunten
+ Nieuwe Snapdragon 8 Elite-processor zorgt voor betere prestaties
+ Ultrawidecamera is geüpgraded van 12 megapixels naar 50 megapixels
+ Grotere vapor chambers houden telefoon beter gekoeld
+ Uitgebreide Galaxy AI-functies zoals de nieuwe Gemini-assistent
Minpunten
- Nieuwe S Pen werkt niet meer via Bluetooth
- Weinig grote veranderingen ten opzichte van de S24 Ultra
Belangrijkste specificaties Samsung Galaxy S25 Ultra
Nieuwe Galaxy S25
Vorig jaar met de release van de Samsung Galaxy S24 was er één vernieuwing waar we het allemaal over hadden, namelijk de toevoeging van Galaxy AI. Dit jaar is er niet heel veel veranderd. De grootste verandering zit hem vooral vanbinnen. Want zo maken de telefoons nu gebruik van een Snapdragon 8 Elite-processor die speciaal gemaakt zijn voor Galaxy-telefoons. Vooral de standaard- en de Plus-modellen gaan erop vooruit, die maakten namelijk nog gebruik van Samsungs eigen Exynos-processor. De Ultra had al een Snapdragon, maar met deze nieuwe processor gaat ook deze telefoon er een stukje op vooruit waarbij vooral prestaties beter worden.
Dat moet ook allemaal gekoeld kunnen worden, anders wordt je telefoon wel heel heet. Daarvoor maakt het gebruik van zogeheten vapor chambers wat een soort mini-airco’s in je telefoon zijn. En die vapor chambers zijn dit jaar nog groter, Samsung heeft het over 40% groter, waardoor de processor goed gekoeld blijft.

De tekst gaat verder onder de producten:
Kleine vernieuwingen in het design
De Samsung Galaxy S25 Ultra heeft in tegenstelling tot de andere twee modellen in S25-serie wél een vernieuwd design gekregen, ook al zijn de veranderingen minimaal.
We zijn gewend van de Ultra dat hij een hoekig design heeft, maar Samsung heeft nu meer één lijn getrokken met de andere modellen door de hoeken wat af te ronden. Ook de randen rond de camera’s op de achterkant zijn nu wat verhoogd, waardoor het een iets andere look heeft. De schermranden zijn nog dunner waardoor de relatieve schermgrootte nog groter is. Qua body is die dus even groot als de S24 Ultra, maar door die dunnere bezels heb je meer scherm en daardoor gaan we ook van 6,8-inch naar 6,9-inch.
Verder heeft de telefoon dezelfde layout van de knoppen en ingangen die op het apparaat zitten en heeft het ook hetzelfde scherm als vorig jaar. De grootste veranderingen zitten vooral aan de binnenkant.
De Samsung Galaxy S25 Ultra is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Daarbij heb je keuze uit zwart, grijs, wit en zilver!

De uitstekende camerakwaliteit van de Ultra
De Samsung S-series, en dan met name de Ultra, staat al een paar jaar goed bekend om zijn camerakwaliteit. Ook dit jaar valt er weinig op aan te merken. Je kunt heel ver inzoomen en dan alsnog kwalitatief goede foto’s maken. Ook foto’s van heel dichtbij zien er ongelofelijk scherp uit, alsof je het met een echt fototoestel hebt geschoten.
We zijn ermee naar buiten geweest en hieronder zie je wat foto’s die we hebben gemaakt. Zo zie je dat ingezoomde foto’s er goed uitzien. Bij optische zoom blijft de kwaliteit goed behouden, terwijl digitale zoom wel wat kwaliteitsverlies kan veroorzaken. Toch blijven objecten scherp in beeld. Ook foto’s met de macrocamera zien er goed uit, waarbij details heel scherp zijn.
De S25 Ultra maakt gebruik van dezelfde camera’s als bij de S24 Ultra, alleen zien we een upgrade op de ultrawidecamera. Deze gaat namelijk van 12 megapixels naar 50 megapixels waardoor je nog meer detail kan vastleggen op je ultrawidefoto’s. Verder is de software die de camera gebruikt ook weer een klein stukje verbeterd. Dat zou moeten zorgen voor een snellere sluitingstijd en ook voor een betere kwaliteit en vloeiendere zoombewegingen.

Voor alle videografen is er ook nog wel iets leuks, want naast dat die al in hele hoge kwaliteit video’s schiet, is er nu ook de mogelijkheid om met een LOG-profiel te schieten. Hiermee zien de kleuren er wat minder mooi uit, maar dat is de bedoeling, want daardoor kun je er in de nabewerking meer uithalen met de kleurcorrectie. Zo krijg je hele professionele video’s!
Bij de Galaxy S25 Ultra krijg je, net als bij de voorgaande Ultra-modellen, er ook een S Pen bij. Deze werkte altijd via bluetooth zodat je op afstand bijvoorbeeld een foto kon maken, maar Samsung heeft de bluetooth connectiviteit van de S Pen gehaald waarmee het dus ook niet meer mogelijk is om van een afstand een foto te maken.

De wonderlijke wereld van Galaxy AI
We duiken nu wat dieper de software in, daar waar de meeste veranderingen zitten. Dan gaat het vooral om, je raadt het misschien al, AI-functies.
Vorig jaar maakten we kennis met Galaxy AI op de S24 en dat is inmiddels uitgerold naar veel meer modellen van Samsung. Het mag natuurlijk ook niet ontbreken op de S25. De grootste nieuwe AI-functie is de nieuwe Gemini-assistent die wordt geactiveerd wanneer je de aan- uitknop ingedrukt houdt. Je kan dan iets specifieks vragen zoals: ‘wanneer is de eerstvolgende show van Soldaat in Oranje en voeg dit toe aan mijn kalender'. Samsung kan dan meerdere apps met elkaar in verbinding zetten om dat te realiseren. Althans dat is het idee, want het werkt soms nog niet helemaal vlekkeloos met alle apps. Als dit in de toekomst wel goed werkt dan is dit echt een hele mooie handige functie om dagelijks te gebruiken. Nu is het vooral handig voor simpele vragen.

Een paar andere nieuwe AI-functies zijn bijvoorbeeld AI Select. Dit werkt een beetje hetzelfde als Circle to Search, je selecteert dus een deel van je scherm zoals een stuk van een lange tekst en die kan je dan makkelijk kopiëren en ergens anders weer plakken. Verder kun je met de hulp van AI met specifieke woorden zoeken in je galerij naar foto’s of in de instellingen naar de juiste pagina’s. Ook wel een interessante is de Now Brief. Hiermee krijg je een korte briefing van je dag. Zo zie je het weerbericht voorbijkomen, afspraken in je agenda of gezondheidsdoelen vanuit je Samsung Health. Dit voelt voor nu nog wel meer als een gimmick dan dat het ook echt daadwerkelijk heel handig is. Verder zijn er nog veel meer Galaxy AI-functies die we grotendeels ook al kende van de S24.
Nieuwe interface maakt het af
Bij een nieuwe telefoon hoort eigenlijk ook een nieuwe interface. Samsung gaat nu naar One UI 7 waarbij er hier en daar wat dingetjes nieuw zijn. Het belangrijkste is dat het notificatiepaneel en de snelle instellingen van elkaar gescheiden zijn. Als je van onder naar boven veegt, zie je al je notificaties. Als je van rechtsboven naar beneden veegt, krijg je de mogelijkheid om je helderheid aan te passen of om je vliegtuigmodus bijvoorbeeld aan te zetten.
Samsung heeft nu ook iets dat heet de Now Bar. Dit is een balkje dat wordt getoond als er iets actief bezig is. Zoals een timer die je hebt gezet of een Spotify nummer dat je aan het afspelen bent of een live sportwedstrijd die je in de gaten wilt houden.
Verder kun je de grootte van widgets aanpassen en heb je eindelijk de optie om meer aanpassingen te doen aan je lockscreen. Ook al zijn de updates aan de interface heel klein, het voelt toch meer als een nieuwe telefoon!

Ruime accu en opslag
Tot slot kijken we nog heel even naar de accu- en de opslagcapaciteit. De accu is even groot als vorig jaar, maar door die nieuwe processor die erin zit gaat de accuduur iets langer mee. De S24 Ultra stond al bekend als één van de beste Android-telefoons als het op accuduur aankomt. De S25 Ultra gaat daar nog eens overheen. Dus met de accuduur zit je zeker wel goed!
Voor het opladen wordt een oplaadkabel meegeleverd, maar geen adapter. Dus hou daar rekening mee.
Qua opslag is die verkrijgbaar in drie versies. Je hebt hem in 256 GB of 512 GB. Als je echt veel opslag nodig denkt te hebben, dan heb je nog altijd de keuze voor 1 TB aan opslag. Bij alle drie de versies komt ook een werkgeheugen van 12 GB dat verder niet uitbreidbaar is met een micro sd-kaart. Wel heeft de S25 Ultra ruimte voor twee simkaarten.

Op zoek naar de allerbeste telefoon? S25 Ultra is het overwegen waard
Dus, om dit allemaal even samen te vatten. Als je een nieuwe telefoon wilt kopen en je wilt de allerbeste, dan is de Samsung Galaxy S25 Ultra zonder twijfel één van de telefoons waar je naar zou moeten kijken. De grootste vernieuwingen zitten vooral aan de binnenkant, met een krachtigere processor, nieuwe AI-functies en een nog betere ultrawidecamera. Qua design zijn de verschillen minimaal, maar toch voelt de telefoon als helemaal nieuw aan door de nieuwe interface.
Denk je: ‘is met toch net wat te prijzig’ dan kan je ook altijd kijken naar zijn voorganger, de Galaxy S24 Ultra. Deze telefoons lijken veel op elkaar, op hele kleine design- en een aantal software upgrades na.