Navigatie

Advies over smartphones


Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Als je een nieuwe smartphone wil kopen, is er ontzettend veel waar je op moet letten. Kies je bijvoorbeeld voor een losse telefoon, of combineer je je nieuwe mobiel met abonnement? En hoe goed wil je dat de camera is? En hoeveel werkgeheugen is genoeg? Ben je het spoor bijster en wil je weten waar je naar moet kijken? Expert adviseert je graag.

Bekijk alle smartphones

Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Als je een nieuwe smartphone wil kopen, is er ontzettend veel waar je op moet letten. Kies je bijvoorbeeld voor een losse telefoon, of combineer je je nieuwe mobiel met abonnement? En hoe goed wil je dat de camera is? En hoeveel werkgeheugen is genoeg? Ben je het spoor bijster en wil je weten waar je naar moet kijken? Expert adviseert je graag.

Een nieuwe smartphone kopen: waar begin ik?

Een wereld zonder smartphones is tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen. We gebruiken onze smartphones om de weg te vinden, onze herinneringen te bewaren en te delen, om altijd en overal met elkaar in contact te blijven en voor nog veel meer. Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone, dan kan de keuze overweldigend lijken. Want wat heb je nu eigenlijk nodig? En wat zijn handige nieuwe snufjes? Wij leggen het helder voor je uit, zodat jij een weloverwogen keus kan maken.

Camera – Overal de mooiste foto’s

Camera’s zijn al jaren het belangrijkste onderdeel van smartphones. Smartphonefabrikanten investeren zeer veel tijd en moeite om keer op keer nieuwe, betere en innovatieve camera’s in smartphones te plaatsen. Zo heeft de Samsung Galaxy S21 Ultra een vierdubbele cameramodule aan de achterzijde om ook groothoek- en telefoto’s te maken en een cameramodule aan de voorkant voor de mooiste selfies.

Ben je op zoek naar een smartphone met een goede camera, laat je dan niet alleen leiden door het aantal megapixels

Ben je op zoek naar een smartphone met een goede camera, laat je dan niet alleen leiden door het aantal megapixels dat de camera produceert. Foto’s met een hogere resolutie kan je op een groter formaat afdrukken en bieden de mogelijkheid om beter digitaal in te zoomen of bij te snijden zonder kwaliteitsverlies. Wil je de mooiste foto’s maken met je smartphone, kies dan voor een telefoon met een grotere sensor en groot diafragma.

Meer weten over de camerasensor en het diafragma? Klik hier voor een extra uitleg.

Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Wat zijn de camerasensor en het diafragma?

Wat is de camerasensor?

Als je wat beter wil weten wat de kwaliteit van de foto’s is, kan je beter kijken naar de grootte van de sensor dan naar het aantal megapixels. De sensor is het deel waar het licht op valt en wat uiteindelijk de foto maakt. Hoe groter de sensor, hoe beter de foto’s. De meeste smartphones maken gebruik kleine sensor, maar ben je op zoek naar een smartphone om echt mooie foto’s mee te maken, kies dan voor een smartphone met een 1/2.3 inch sensor. Hiermee worden kleuren mooi weergegeven en heb je veel verschillen in donkere en lichten delen van je foto.

Wat is het diafragma?

Het diafragma geeft aan hoe ver de lens open kan. Hoe groter de opening, hoe meer licht er op de sensor kan vallen en hoe minder licht je nodig hebt om een duidelijke foto te maken. Als je graag foto’s maakt als de zon onder is, is een groter diafragma erg handig. Veel smartphones hebben een diafragma van 1/2.8, maar wil je in het donker foto’s maken, kies dan voor een telefoon met een diafragma van 1/1.9 of groter.

Formaat

Als je een nieuwe smartphone wil kopen, is het formaat misschien wel de meest persoonlijke keuze. Heb je niet zulke grote handen, of zijn je broekzakken niet zo groot, dan is een kleine smartphone misschien wel zo comfortabel. Wil je graag films en series kijken op je telefoon, bijvoorbeeld via Netflix, of lees je graag de krant online, dan kan een groter model uiteindelijk comfortabeler zijn. Weet je niet zo goed welk formaat je fijn vindt? Bezoek dan een van onze 140 winkels. Hier kan je rustig voelen wat je prettig vindt en kan je je verder laten adviseren.

Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Beeldscherm

Het beeldscherm is een van de belangrijkste onderdelen van je smartphone. Of je nu een appje stuurt, een foto post op Instagram of even snel kijkt hoe laat het is, vrijwel alles wat je op je telefoon doet, gaat via je scherm. Telefoonfabrikanten doen hard hun best om het scherm van hun telefoons zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo bestaat de voorkant steeds vaker bijna volledig uit beeldscherm, met minieme bezels, een kleine uitsparing voor de frontcamera en afgeronde randen waardoor het lijkt of het scherm doorgaat. Zoek je een scherm met een schitterend beeldscherm, dan is het belangrijk om de kijken naar de resolutie en de beeldschermtechniek die jouw voorkeur heeft.

Resolutie & Retina

Als je het belangrijk vindt om alles zo scherp mogelijk te zien, kies dan voor een scherm met een Quad HD-resolutie. Een Quad HD-scherm heeft vier keer de resolutie van een ‘gewoon’ HD-scherm (beter bekend als HD-ready), waardoor je elk detail haarscherp kan zien. Vind je mooie beelden belangrijk, maar neem je ook met minder genoegen, dan volstaat een Full HD-scherm ook prima. Vind je het vooral belangrijk dat je iets ziet en maakt het niet heel erg uit hoe scherp de beelden zijn, dan kan je ook kiezen voor een telefoon met HD-ready- of Standard Definition-resolutie.

Koop je een iPhone, dan koop je een telefoon met een zogenaamd Retina-display. Retina is niet echt een resolutie, maar geeft wel de beeldkwaliteit aan. Apple vindt het belangrijk dat je de individuele pixels vanaf een kijkafstand van 12 cm niet kan zien en maakt deze zo klein dat ze met het blote oog niet te onderscheiden zijn. Hierdoor hangt de daadwerkelijke resolutie van het scherm af van het formaat. Zo heeft de iPhone 6 een andere resolutie van de iPhone 8, maar hebben ze wel allebei een Retina-display.

Meer weten over beeldschermtechnieken? Klik hier voor een extra uitleg.

Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Beeldschermtechnieken

Naast de resolutie, speelt ook de beeldschermtechniek een rol; waar het scherm van gemaakt is bepaalt het contrast, de aanraakgevoeligheid, de kijkhoek en hoe je goed je het scherm kan zien, bijvoorbeeld als je buiten loopt en de zon hard schijnt.

IPS-LCD

De meeste smartphones hebben tegenwoordig een IPS-LCD-beeldscherm. Dit houdt in dat het scherm is opgebouwd uit kristallen die door een achterlicht worden aangestuurd en dat het scherm voor elke pixel twee transistors gebruikt. Hierdoor toont het scherm natuurgetrouwe kleuren die ook goed zichtbaar zijn als je het scherm in een extreme hoek ziet.

AMOLED

AMOLED is een speciale versie van OLED, bekend van de tv’s. Bij OLED-schermen bestaat elke pixel uit een kleine LED die individueel aan of uit kan. Hierbij produceren de pixels die zwart weergeven geen licht, waardoor de zwartwaarden echt diep zwart zijn, wat zorgt voor een indrukwekkend contrast. Een groot voordeel van OLED-schermen is dat ze niet aangestuurd hoeven worden door een achterscherm, waardoor de schermen erg dun en licht kunnen blijven.

AMOLED is een type van OLED met een dunne film die actief matrix (AM) genoemd wordt. Deze film zorgt ervoor dat de pixels beter aangestuurd kunnen worden, zodat de kleuren preciezer weergegeven kunnen worden. SuperAMOLED is hier een variant op waarbij het aanraakgevoelige deel is verwerkt in het scherm. Hierdoor kan het scherm, en daardoor uiteindelijk het hele toestel, dunner blijven.

Micro-LED

Micro-LED is een nieuwe techniek die momenteel nog niet gebruikt wordt. Micro-LED lijkt erg op OLED, waarbij het belangrijkste verschil zit in de grootte van de pixels. Micro-LED is een stuk kleiner, waardoor de schermen uiteindelijk dunner kunnen worden, en hogere resoluties in een kleiner scherm beter passen. Ook maakt Micro-LED korte metten met inbrandgevaar, waardoor je met een gerust hart de hele dag dezelfde app kan gebruiken.

Besturingsprogramma – Android of iOS

Het besturingssysteem bepaalt hoe jij je smartphone ervaart. Het besturingsprogramma is het programma waarop jouw smartphone draait. Alle standaard applicaties en de lay-out van je telefoon zijn hierdoor bepaald.

Kort gezegd kan je kiezen tussen Android (ontwikkeld door Google) en iOS, het besturingssysteem van Apple. Elke iPhone draad op iOS en miljoenen gebruikers zijn laaiend enthousiast over de overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van dit systeem.

Gebruikers van Android zijn minstens net zo enthousiast over hun geliefde besturingssysteem. Zij vinden veelal de personalisatiemogelijkheden erg fijn en menen dat Android vaker innovatieve nieuwe mogelijkheden introduceert. Android wordt gebruikt door veel smartphonefabrikanten en vaak geven deze nog een eigen twist aan de Android-versie die op hun telefoons verschijnt. Zo kunnen ze makkelijk nog wat extra's bieden en maken ze hun toestellen uniek.

Beide systemen zijn uitstekend, dus de keuze is vooral persoonlijk. Ben je op zoek naar een goedkope smartphone, dan kom je wel vaker uit op een Android-toestel, omdat dit systeem wordt gebruikt door zeer veel telefoonfabrikanten, en ook de goedkopere merken.

Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Accuduur - De hele dag online

In de tijd van de Nokia 3310 kon je met een volle accu nog makkelijk een week lang doen, maar tegenwoordig moeten telefoons vaker opgeladen worden. En hoe ouder je telefoon, hoe korter de accu het volhoudt. Nu kan je altijd met een Powerbank op pad, zodat je altijd nog wat extra power in je telefoon kan stoppen, maar liever kies je natuurlijk een telefoon die het lang genoeg volhoudt om de hele dag door te komen.

Hoe lang een accu het volhoudt is afhankelijk van de capaciteit van de accu (uitgedrukt in mAh), hoeveel kracht je smartphone vraagt, hoe oud je accu is en hoe je ermee omgaat. Het is dus niet precies te zeggen hoe lang een smartphone het volhoudt, maar als je een telefoon met een lange accuduur zoekt, kies dan een smartphone met een accucapaciteit van minstens 4.000 mAh. Dan weet je zeker dat je tot diep in de nacht appjes kan sturen.

Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Waterdicht en stofbestendig

Een aantal jaar geleden was het een veelgehoord verhaal: telefoons die sneuvelden nadat ze in bad of het toilet waren gevallen, nadat mensen in het zwembad sprongen (of werden geduwd) met hun telefoon nog in hun broekzak of een heftige regenbui niet overleefden. Tegenwoordig zijn smartphones gelukkig een stuk robuuster en kan je veel telefoons makkelijk meenemen onder de douche om jezelf te wassen onder het genot van een lekker muziekje.

Gelukkig zijn smartphones tegenwoordig een stuk robuuster

Om de robuustheid van telefoons aan te geven maken de fabrikanten gebruik van de internationale IP-code. Deze code geeft twee getallen die aangeven hoe goed de telefoon tegen respectievelijk stof of water kan, bijvoorbeeld IP57. Is een telefoon niet getest op een van de twee, dan wordt het getal vervangen voor een ‘X’, bijvoorbeeld IPX7.

De ‘stof-schaal’ (het eerste getal) gaat tussen de 0 en de 6, waarbij 0 geen bescherming biedt en 6 aangeeft dat het toestel volledig beschermd is tegen stof. De ‘vocht-schaal’ (het tweede getal) geeft een getal tussen de 0 en de 9, waarbij 0 geen bescherming heeft en 9 besproeid kan worden onder hevige druk. De meeste waterbestendige telefoons hebben een IP-waarde van 6 of 7. IPX6-gewaardeerde telefoon is kan bespoten worden met 100 liter water per minuut zonder hier last van te ondervinden en is daarmee officieel waterdicht. Een telefoon met een IPX7-waardering is zelfs ‘dompeldicht’, wat inhoudt dat de telefoon een half uur op een meter diepte kan liggen en het hierna gewoon blijft doen.

Deze waardering kijkt overigens naar zoet water. Als je je telefoon blootstelt aan zout water kan je toestel hier meer last van ondervinden dan de code aangeeft. Dit komt doordat zout corrosief is en stroom geleidt, waardoor de elektronica kan beschadigen. Let dus ook als je je smartphone meeneemt naar het strand.

Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Toegang en beveiliging

Telefoons worden steeds vaker gebruikt voor belangrijke taken. Internetbankieren gaat steeds vaker via een app, persoonlijke e-mails worden ontvangen en verstuurd op mobiele telefoons en privégesprekken worden hierop opgeslagen. Het is dan ook belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat niet iedereen zomaar in je telefoon kan.

Jarenlang was het gebruikelijk om je telefoon te beveiligen met een cijfercode, maar tegenwoordig gaat het allemaal nog sneller en veiliger. Veel telefoons zijn namelijk uitgerust met een vingerafdrukscanner, zodat je direct bij al je belangrijke gegevens kan. Hiermee loop je nooit het risico dat iemand over je schouder meekijkt en je code onthoudt en ben je sneller ingelogd. Ook bieden steeds meer telefoons gezichtsherkenning, waarbij de telefoon je gezicht registreert en de telefoon ontgrendelt als de camera dat gezicht ziet.

Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Opslaggeheugen

De opslagcapaciteit is de hoeveelheid foto’s, video’s, muziek en apps je op je telefoon kan opslaan. Voor veel gebruikers is 32 of 64 GB meer dan genoeg, maar als je erg veel foto’s of video’s maakt (zeker video’s in 4K), veel games en apps gebruikt of al je muziek op je telefoon opslaat kan je meer nodig hebben. Kies je een telefoon met een beperkte opslagcapaciteit, check dan of het mogelijk is om het opslaggeheugen uit te breiden met een microSD-kaart. Bij veel telefoons is dit mogelijk, maar als het niet kan zit je vast aan het geheugen van je telefoon. Je kan nog wel bestanden opslaan op de cloud, bijvoorbeeld via Dropbox of OneDrive, maar bedenk hierbij dat je niet bij de bestanden kan als je niet online bent en dat het downloaden veel data kan kosten.

Bedenk overigens wel dat het besturingsprogramma ook een deel van je opslagcapaciteit in beslag neemt. Als je een telefoon koopt met 32 GB opslagcapaciteit, betekent dit niet dat je ook 32 GB aan video’s kan opslaan, maar dat een deel gebruikt wordt door het besturingssysteem.

Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Telefoon – Sim, microsim & nanosim

Met alle apps, berichtenservices, toeters en bellen zou je het bijna vergeten, maar in de eerste plaats is een smartphone nog altijd een telefoon. Om met je smartphone te bellen heb je een simkaart nodig: een klein kaartje met een chip die verbinding kan maken met het netwerk jouw provider. Pas als je verbonden bent met het netwerk van je provider kan je bellen, sms’en en gebruikmaken van mobiel internet. Zonder simkaart is je telefoon dus vrij beperkt.

De eerste simkaarten waren zo groot als een creditcard, maar tegen de tijd dat mobiele telefoons door het grote publiek omarmd werden, waren de simkaarten die gebruikt werden al een stuk kleiner. Tegenwoordig kunnen simkaarten nog kleiner en hebben veel smartphones slechts plek voor een microsim of nanosim. Providers leveren tegenwoordig meestal nanosimkaarten in extra omhulsels, zodat deze ook in een gewone of microsimtelefoon passen. Zo weet je altijd dat je je nieuwe toestel direct kan gebruiken.

Gebruik je meer dan een telefoonnummer, bijvoorbeeld een werk- en een privénummer. Dan is een dual sim-telefoon (of, als je specifieker zoekt, een dual sim-iPhone) het overwegen waard. Hierbij kan je, de naam zegt het al, twee simkaarten tegelijk gebruiken, zodat je niet met twee telefoons rond hoeft te lopen.

Wil je meer weten? Bekijk dan onze adviespagina 'Wat is dual sim?'.

Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Abonnement of prepaid

Om je smartphone optimaal te gebruiken heb je dus een provider nodig. Bel of sms je maar zelden en zit je meestal binnen op plekken waar je een wifi-verbinding hebt, dan kan je kiezen voor prepaid. Hierbij zet je van te voren een tegoed op je simkaart, waarna je kan bellen, sms’en en internetten tot het tegoed op is. Met prepaid hoef je geen maandelijks bedrag te betalen en kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan.

Gebruik je je telefoon wat vaker? Dan is een telefoon met abonnement de moeite waard. Hiermee betaal je een vast bedrag per maand voor een afgesproken hoeveelheid belminuten, sms’jes en data. Zo hoef je je niet meer te bekommeren over hoeveel beltegoed je nog hebt en kan je altijd nog iemand bereiken. Bel je een keer wat meer dan je hebt afgesproken, dan krijg je de kosten hiervoor achteraf gefactureerd.

Heb je al een abonnement of prepaid-simkaart waar je tevreden mee bent, dan kan je ook een los toestel kopen. Heb je al een toestel waar je nog helemaal tevreden mee bent? Bij Expert kan je ook een sim-only-abonnement afsluiten.

Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Snelheid

Zowel bij computers als bij smartphones geldt dat een traag toestel veel frustratie kan opleveren. Keer op keer een minuut moet wachten totdat een app is opgestart of een berichtje is verstuurd is over het algemeen niet heel goed voor de gemoedsrust en als je steeds lang moet wachten tot de camera is opgestart is de kans groot dat je dat leuke fotomoment mist.

De snelheid is over het algemeen vooral afhankelijk van twee elementen: de processor en het werkgeheugen. De processor is (net als bij computers) het hart van de telefoon. Elke actie die je uitvoert, van versturen van een leuke emoji tot het openen van zware games, bestaat uit berekeningen die door de processor worden uitgevoerd. Elke processorkern kan één berekening tegelijk uitvoeren. Heb je een processor met meerdere kernen (bijvoorbeeld dual core met 2 kernen, quad core met 4 kernen en octa core met 8 kernen), dan kan de processor meerdere berekeningen tegelijk uitvoeren.

Laat je echter niet alleen lijden door het aantal kernen. De kloksnelheid is ook van belang. De kloksnelheid geeft het aantal berekeningen weer dat een processor (per kern) per seconde kan uitvoeren. Zo kan een processor met een snelheid van 1 Ghz, 1 miljard berekeningen per seconde uitvoeren.

Het werkgeheugen (ook wel RAM genoemd) is het tijdelijke geheugen dat je telefoon gebruikt om belangrijke data ‘bij de hand’ te houden. Open je bijvoorbeeld regelmatig een bepaalde app, dan zet de telefoon de data van die app in het werkgeheugen zodat de telefoon de data niet steeds hoeft te vinden in het opslaggeheugen. Gebruik je een telefoon vooral om te internetten, een foto te plaatsen op Instagram of om een licht spelletje te spelen, dan zijn telefoons tot 4 GB RAM prima geschikt. Gebruik je de telefoon voor het spelen van zware games, dan is het aan te raden om minimaal 6 GB RAM te kiezen.

Smartphone kopen? Expert helpt je verder

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!