Navigatie

Philips OLED849 review: Is dit de betaalbare OLED-tv met Ambilight waar je naar zoekt?

Door: Antoine

Ben je op zoek naar een OLED tv, maar wil je daar niet de hoofdprijs voor betalen? Dan is er een goede middenklasser die dan wel interessant voor je is, namelijk de Philips OLED849. Met Ambilight en een indrukwekkende verversingssnelheid, valt er genoeg interessants te vertellen in deze review!

Pluspunten

  • + Geweldige beeldkwaliteit dankzij OLED EX-paneel

  • + Driezijdig Ambilight voor een meeslepende kijkervaring

  • + Sterke gaming-prestaties

  • + Gebruiksvriendelijke smart functies

Minpunten

  • - Beperkt aantal volledige HDMI 2.1-poorten

  • - Geen geïntegreerde soundbar zoals bij de Philips OLED909

Belangrijkste specificaties Philips OLED849

Beeldresolutie
4K
Beeldtype
OLED
Besturingssysteem
Google TV
Gametechnieken
ALLM, VRR, FreeSync, G-Sync
Bijzondere kenmerken
OLED EX-paneel, driezijdig Ambilight

Dun en stijlvol: Het design van de Philips OLED849

Wat direct opvalt is dat de tv een heel dun scherm heeft. Dit komt omdat OLED-tv’s minder lagen in het scherm nodig hebben. Op die manier kunnen dit soort tv’s dus heel dun gemaakt worden. Ook de randen rond het scherm zijn minimaal aanwezig, waardoor je een vol beeld ervaart.

De tv is verkrijgbaar in meerdere formaten. Zo heb je een 48-inch model die ideaal is voor een kleine woonkamer bijvoorbeeld. Verder heb je hem nog in de grotere formaten van 55-, 65- en 77-inch. Alle formaten hebben een staande voet in het midden, met uitzondering van de 77-inch. Deze heeft namelijk twee pootjes waar die op staat.

Verder vind je op de zijkant twee HDMI 2.1-poorten en ook op de achterkant zitten er nog twee. In totaal vier HDMI 2.1-poorten dus, klinkt top, maar van de vier zijn er maar twee die de volledige bandbreedte ondersteunen. Dit betekent dat je maar op twee poorten alle voordelen van HDMI 2.1 kunt benutten, zoals de maximale verversingssnelheid bijvoorbeeld. Eén van die twee poorten dient ook nog als eARC-poort, die je gebruikt voor het aansluiten van een eventuele soundbar. Dan blijft er nog maar één over voor bijvoorbeeld een gameconsole. Dus mocht je meerdere apparaten op je tv willen aansluiten, en daarbij gebruik maken van volledige HDMI 2.1, dan kan dit een nadeel zijn.

De tekst gaat verder onder de producten:

Beeldkwaliteit om van te genieten: OLED met extra helderheid

Waar we het bij deze tv vooral over moeten hebben is de beeldkwaliteit, want deze is erg goed. Het is een 4K-tv met OLED. Om je geheugen even op te frissen, dit is een beeldtechniek die leds individueel aan en uit kan zetten. Daardoor kan een zwarte pixel direct naast een lichtgevende pixel zitten, wat zorgt voor een heel goed contrast. Omdat de leds volledig uitgeschakeld kunnen worden, is zwart ook echt zwart op een OLED-tv. Samen met dat scherpe 4K-beeld ziet alles er heel natuurlijk uit, met diepe zwarttinten en duidelijke contrasten.

Dan komt daar ook nog eens een extra paneel bij. Philips maakt namelijk gebruik van een nieuw OLED EX-paneel van LG. Dit paneel zorgt op een slimme manier voor nog meer helderheid op het scherm. Hoe helderder een scherm is, hoe beter je het ziet en beter je het ervaart. Daarnaast zorgt het OLED EX-paneel voor een nog lagere kans op inbrandingen.

Verder worden ook alle belangrijke HDR-formaten ondersteunt, zoals Dolby Vision en HDR10. Dit zijn technieken die zorgen voor nog meer details en kleur in elke scene van een film.

Unieke sfeer in huis met driezijdig Ambilight

Iets wat de tv’s van Philips uniek maakt, is Ambilight. Dat mag natuurlijk ook niet ontbreken op de Philips OLED849. Ambilight zijn ledlampen op de achterkant van je tv die meekleuren met het beeld waardoor er een gloed op de muur achter je tv ontstaat. Dit geeft een heel cool en meeslepend effect tijdens een film of serie.

De tv maakt gebruik van driezijdig Ambilight. Dus daarbij zitten ze links, rechts en aan de bovenkant. Je kunt Ambilight aanpassen in de instellingen. Zo kun je kiezen voor verschillende intensiteiten, kleurprofielen en zelfs statische kleurmodi als je een bepaalde sfeer in je kamer wilt creëren, zonder dat het licht daarbij veranderd.

Wil je meer over Ambilight weten, zoals wat nog meer mogelijkheden zijn? Lees dan zeker ook even onze adviespagina waar we je er veel meer over vertellen!

Prima audio met mogelijkheden voor Dolby Atmos

Het scherm komt door de standaard zo’n zeven centimeter van de grond, waardoor er voldoende ruimte is voor een soundbar onder de tv. De luxere versie van deze tv is de Philips OLED+ 909 heeft een geïntegreerde soundbar onder het scherm, maar dat heeft de OLED849 niet.

Wel heeft die uitstekende ingebouwde audio, zeker voor een televisie waarbij de speakers niet vaak het hoogtepunt zijn. Als je echt goed bioscoopgeluid wilt, zouden we je een soundbar aanraden, maar zelfs zonder soundbar heb je geluid wat écht niet slecht is.

Eén van de HDMI-poorten is beschikbaar als eARC-verbinding. Die gebruik je om je soundbar aan te sluiten met een HDMI-kabel, zodat je de beste geluidskwaliteit krijgt. De tv ondersteunt ook Dolby Atmos, een technologie die zorgt voor een meeslepend, ruimtelijk geluid, waardoor het klinkt alsof het geluid van alle kanten komt.

Gebruiksgemak met Google TV en AirPlay 2

De Philips OLED849 maakt gebruik van het smartplatform Google TV. Dit is een mooi smartplatform dat vooral fijn is door zijn ruime aanbod aan apps die je erop kunt zetten. Hij maakt namelijk gebruik van de Google Playstore die je alle apps kan aanbieden die je nodig hebt. Verder is het platform ook heel functioneel en heeft die een Chromecastfunctie om gemakkelijk content vanaf je telefoon naar de tv te streamen.

Streamen kan overigens ook via Apple Airplay 2. Het is voor het eerst dat deze Philips-serie die optie ook aanbiedt. Heel handig dus voor de Apple-gebruikers.

Google TV is echt een prima smartplatform, maar wat opvalt is dat Philips bij andere recent gereleasde tv’s, zoals The One en The Xtra, gebruik maakt van een heel nieuw platform, genaamd Titan OS. Beide tv’s hebben we eerder al eens behandeld in een review waarbij we het ook hadden over dit nieuwe platform waar we erg over te spreken waren.

De afstandsbediening die bij de tv hoort is nieuw! Of nou ja nieuw… hij werd eerder al gebruikt bij andere Philips-tv’s, maar is nu ook voor de middenklasse OLED-tv te gebruiken. Wat wel tof is aan de afstandsbediening is dat Philips een manier heeft gevonden om de nummerieke knoppen weg te halen, maar dat je ze alsnog kunt gebruiken. Met een druk op de knop verschijnen ze en kun je ze ook gebruiken. Een simpele, maar toch ook slimme manier van Philips om het aantal knoppen op de afstandsbediening te beperken voor een strakkere look.

Gaming op een nieuw niveau: 144Hz en HDMI 2.1

Dit jaar heeft de Philips-tv een maximale verversingssnelheid van maar liefst 144 hertz. Dus dat wilt zeggen dat het beeld 144 keer per seconde ververst. Je kunt je dan wel voorstellen dat de kans op haperingen in de game dan wel heel klein wordt. Overigens, 144 hertz is heel veel, zoveel zelfs dat consoles zoals de PS5 en de Xbox dit bij lange na niet halen, maar deze hoge verversingssnelheid is dan juist wel weer interessant voor de PC-gamers waarbij deze snelheid wel gehaald kan worden.

Voor de PS5- en Xbox-gamers gaat hij tot een maximale verversingssnelheid van 120 hertz, wat ook het maximale is wat de meeste consoles kunnen halen.

Verder is de tv ook voorzien van alle belangrijke gamingfuncties, zoals VRR, G-Sync, FreeSync en als je hem dus aansluit op HDMI 2.1, dan komt daar ook nog eens ALLM bij. Wat houdt dat allemaal in? VRR is bijvoorbeeld een techniek die zorgt ervoor dat je scherm als het ware meebeweegt met de snelheid van je game, zodat je geen lag krijgt. FreeSync en G-Sync doen eigenlijk hetzelfde, maar zijn speciaal gemaakt voor hun eigen grafische kaarten. ALLM is een techniek die je tv automatisch in gamemodus zet zodra je een game opstart. Als je klaar bent met gamen zet die hem automatisch weer terug in de modus die je eerder gebruikte.

Door al deze functies durven we wel te zeggen dat deze Philips OLED849 een degelijke gaming tv is.

Conclusie: Betaalbare high-end prestaties met unieke extra’s

Als we het dan allemaal even samenvatten, komt het erop neer dat de Philips OLED849 een tv is met een mooi design waarbij Ambilight een mooie meerwaarde is, een uitstekend beeld met diepe zwartwaardes en een mooie upgrade met name in de ondersteuning voor 144 hertz verversingssnelheid. Alle verdere kleine verbeteringen, maken hem een interessanter model dan zijn voorganger.

Ben je nou benieuwd geworden? Kom even langs in 1 van onze 140 winkels om zelf het beeld te ervaren. Lees ook zeker even onze review over van zijn grotere broer, de OLED909!