Verband hartslag bloeddruk
Hoe hangen hartslag en bloeddruk samen?
Zowel je hartslag als je bloeddruk zeggen iets over je gezondheid. Daarom kun je met sommige bloeddrukmeters naast je bloeddruk ook je hartslag meten. Hoe je bloeddruk en je hartslag samenhangen, leggen we hieronder uit.
Wat zegt je hartslag over je gezondheid?
Je hartslag vertelt veel over je gezondheid. Als je hartslag onregelmatig is, of te snel of te langzaam, kan dit een indicatie zijn dat er iets aan de hand is. Zo kan er sprake zijn van een hartritmestoornis, of een hartaandoening. Ook kan een te lage of juist te hoge hartslag veroorzaakt worden door een te hoge of te lage bloeddruk. Daarnaast hebben mensen die veel sporten vaak een gespierder hart en daardoor een lagere hartslag.
Waarom je bloeddruk en hartslag het beste samen kunt meten
Bloeddruk en hartslag zijn beiden een indicator van je gezondheid. Je hartslag en je bloeddruk kunnen elkaar beïnvloeden, maar niet altijd. Als je langere tijd een te hoge bloeddruk hebt, ontstaan er meestal ook hartklachten. Om dit goed in de gaten te houden, kun je het beste kiezen voor een bloeddrukmeter die ook je hartslag kan meten.
Hoe hartslag en bloeddruk invloed hebben op elkaar
Doordat je hart het bloed door je lichaam pompt, ontstaat er bloeddruk, oftewel druk op je bloedvaten. Als je bloedvaten heel nauw zijn, zal je hart harder zijn best moeten doen en ontstaat er een hogere bloeddruk. Of als je bloedvaten juist wat wijder zijn en het bloed gemakkelijk door kan stromen, kan dit gepaard gaan met een lagere bloeddruk. Op deze manier kunnen je hartslag en je bloeddruk elkaar ook beïnvloeden. Een hoge bloeddruk gaat vaak gepaard met een lage hartslag en een lage bloeddruk gaat vaak samen met een snellere hartslag. Waarom dat is, leggen we hieronder uit.
Hoge hartslag bij een lage bloeddruk
Als je een lage bloeddruk hebt, gaat je hart vaak sneller of onregelmatiger kloppen. Je bloeddruk wordt in dit geval meestal niet veel hoger, omdat het bloed gemakkelijk door de bloedvaten stroomt, zelfs wanneer je hart twee keer zo snel slaat.
Lage hartslag bij een hoge bloeddruk
Wanneer je bloeddruk langere tijd te hoog is, moet je hart harder werken om het bloed rond te pompen. Bij een hoge bloeddruk zijn de bloedvaten vaak vernauwd en stroomt het bloed minder goed door. Daardoor wordt je hartspier dikker en krijg je een tragere hartslag. Ook kan je hartslag bij een hoge bloeddruk soms onregelmatig zijn. Neem daarom contact op met je huisarts wanneer je langere tijd een hoge bloeddruk hebt.
Wanneer behoor je tot een risicogroep?
Als je hartproblemen hebt, ouder bent dan zeventig of als je last hebt van diabetes dan is het verstandig om je hartslag en bloeddruk regelmatig te meten. In deze gevallen heb je namelijk een hoger risico op problemen met je hartslag of bloeddruk. Als je een te hoge of juist een te lage bloeddruk hebt, is het goed om ook je hartslag te meten.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!