Advies over bloeddrukmeters
Bloeddrukmeter kopen? Wij adviseren je graag!
Als je zelf je bloeddruk in de gaten wil houden of over een langere tijd wil meten is een bloeddrukmeter onmisbaar. Op deze manier kun je gewoon thuis in de gaten houden of je een gezonde bloeddruk hebt en je kunt eenvoudig een meting doen over langere tijd door middel van een 7-daags gemiddelde. Bij bloeddrukmeters kun je kiezen voor een model dat meet bij de bovenarm of bij de pols. Hieronder leggen we je alles uit over bloeddrukmeters en waar je op moet letten wanneer je een bloeddrukmeter gaat kopen.
Bloeddrukmeter voor meting bij de bovenarm
Het meest betrouwbaar is een meting bij de bovenarm. Het is namelijk belangrijk dat het manchet tijdens de meting ter hoogte van je hart zit en bij de bovenarm is dit het geval. Voordelen van een bloeddrukmeter die bij de bovenarm meet zijn: een betrouwbare meting, en dat je het apparaat voor je op een tafel kunt zetten zodat je het makkelijk af kunt lezen. Een nadeel is dat je vaak eerst je trui uit moet doen, want het manchet moet zonder kleding ertussen op de blote huid worden aangebracht. Mensen die minder bewegelijk zijn kunnen het soms moeilijker vinden om het manchet bij de bovenarm om te doen.
Bloeddrukmeter voor meting bij de pols
Er bestaan ook bloeddrukmeters die meten bij de pols. Dit soort apparaat lijkt een beetje op een groot horloge dat je om doet tijdens de meting. Het voordeel van een bloeddrukmeter die meet bij de pols is dat je je kleding meestal aan kunt houden en dat het apparaat compact is en daardoor makkelijk is om mee te nemen. Voor een juiste meting is het belangrijk dat je het manchet zonder kleding ertussen op de blote huid om doet en bij de pols is dit meestal makkelijk om te doen. Het nadeel van een pols-bloeddrukmeter is dat de meting alleen betrouwbaar is als je tijdens het meten niet gaat bewegen en als je je pols ter hoogte van je hart houdt. Als je dit niet doet, krijg je bij een pols-bloeddrukmeter eerder een verkeerde meting dan bij een bloeddrukmeter die je om je bovenarm doet.
Hartslag- en saturatiemeter voor meting bij de vinger
Een saturatiemeter is een klein meetapparaatje dat je op je vinger kunt klemmen. Hiermee kun je niet je bloeddruk meten maar wel je hartslag en zuurstofsaturatie (SpO2). Naast een normale bloeddruk zijn een regelmatige hartslag en gezonde zuurstofsaturatie ook indicatoren van een goede gezondheid. Een saturatiemeter is dus wat anders dan een bloeddrukmeter, maar het is wel verwant aan elkaar.
De juiste maat van het manchet
Het manchet is het stoffen deel van de bloeddrukmeter dat je om je bovenarm of pols doet. Het manchet moet altijd op de blote huid, dus zonder kleding ertussen. Tijdens de meting wordt het manchet strak opgeblazen waarna het langzaam weer leeg loopt. Voor een betrouwbare meting is het belangrijk dat het manchet goed passend is; niet te strak en niet te los. Daarnaast moet je het manchet op de juiste manier bevestigen. Het manchet is verstelbaar, maar voor mensen met een brede bovenarm is een manchet van minimaal 42 cm aan te raden. Als je het lastig vindt om een manchet om te doen, kies dan voor een EasyClip-systeem of een manchet met 360-graden bevestigingssysteem.
Bloeddrukmeter met app
Sommige bloeddrukmeters kun je koppelen aan een app op je smartphone. Op deze manier kun je nauwkeurig de gemeten waardes over een langere periode bijhouden. Als je je bloeddruk regelmatig bijhoudt, kan dit waardevolle informatie zijn voor je arts. Hiervoor kun je het beste iedere dag je bloeddruk op hetzelfde tijdstip ’s ochtends en ’s avonds meten. Lees voor een betrouwbare meting ook onze tips bij “Gemiddelde bloeddruk berekenen” in de tekst hieronder.
Meerdere gebruikers
Veel bloeddrukmeters hebben de mogelijkheid om meerdere gebruikersprofielen aan te maken. Op deze manier kun je niet alleen je eigen bloeddrukwaarden terugkijken, maar kunnen ook jouw gezinsleden hun waardes bijhouden. Dit is handig omdat je op deze manier de waardes van verschillende personen van elkaar gescheiden kunt houden.
Gemiddelde bloeddruk berekenen
Sommige bloeddrukmeters kunnen zelf een gemiddelde bloeddruk berekenen van de laatste zeven ochtend- en avondmetingen. Voor het beste resultaat is het belangrijk om de metingen elke ochtend en avond op hetzelfde tijdstip uit te voeren. Dit is van belang omdat de bloeddruk gedurende de dag nooit precies hetzelfde is. Het is normaal dat je bloeddruk gedurende de dag schommelt tussen verschillende waardes. Een 7-daags gemiddelde is ook hele interessante informatie voor jouw huisarts of specialist, omdat dit een betrouwbaarder beeld geeft dan een losse meting.
Bloeddrukmeters aanbevolen door de hartstichting
De meest betrouwbare bloeddrukmeters zijn goedgekeurd door het Dabl-instituut. Daar zijn deze meters uitgebreid getest op een betrouwbare meting. De hartstichting raadt daarom bloeddrukmeters die zijn goedgekeurd door Dabl aan vanwege hun betrouwbaarheid en nauwkeurige meting.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!