Bloeddruk meten
Hoe meet je je bloeddruk met een bloeddrukmeter?
Met een bloeddrukmeter meet je of je een gezonde bloeddruk hebt, en met sommige modellen kun je ook je hartslag meten. Voor een nauwkeurig resultaat is het belangrijk om de meting op de juiste manier uit te voeren. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je je bloeddruk kunt meten en waar je op moet letten.
Het juiste meetmoment
Wanneer je voor het eerst begint met je bloeddruk te meten, doe je dit de eerste week iedere ochtend en avond op hetzelfde tijdstip. Op deze manier raak je vertrouwd met de bloeddrukmeter en krijg je een betrouwbare gemiddelde meting. Het is normaal dat je bloeddruk schommelt gedurende de dag. Daarom is het voor een goed gemiddelde belangrijk om een week lang zowel ’s ochtends als ’s avonds te meten. Nadat je dit een week lang gedaan hebt, is het in principe voldoende om een keer per maand je bloeddruk te meten.
Het is belangrijk dat je een half uur voor de meting rust houdt. Dus een half uur voor de meting kun je niet sporten of andere inspannende activiteiten doen.
Het manchet bevestigen
Een manchet bevestig je altijd op de blote huid, dus zonder kleding ertussen. De meeste bloeddrukmeters meten bij de bovenarm, maar er bestaan ook pols-bloeddrukmeters die bij de pols meten. Bevestig het manchet aan de arm die je het minst gebruikt. Als je rechtshandig bent, dan is dat je linkerarm. Zorg ervoor dat het manchet niet te los of te strak zit. De slang hoort aan de binnenste kant van je arm. Bij een bloeddrukmeter die bij de bovenarm meet, bevestig je het manchet zo’n 2 cm boven de elleboog.
Meet ter hoogte van je hart
Er bestaan twee soorten bloeddrukmeters. De meest bekende soort heeft een manchet dat je om je bovenarm doet. Ook zijn er modellen die je om je pols doet. Bij een pols-bloeddrukmeter is het belangrijk dat je je pols ter hoogte van je hart houdt. Doe je dit niet dan krijg je een onbetrouwbare meting. Een bloeddrukmeter die bij de bovenarm meet, zit al op de juiste hoogte.
Op de juiste manier de meting uitvoeren
Om de meting op de juiste manier uit te voeren moet je je houden aan de volgende punten:
- Gebruik 1 uur voor de meting geen medicatie, koffie, alcohol of tabak.
- Doe een half uur voor de meting geen zware inspanning of sport.
- Ga 5 minuten voor de meting rustig zitten op een stoel.
- Voer de meting uit terwijl je met je rug tegen de leuning op een stoel zit. Zet je voeten naast elkaar op de grond en laat je armen rusten op een tafel.
- Zorg ervoor dat het manchet op de juiste manier bevestigd is. Niet te los en niet te strak.
- Let er bij een polsbloeddrukmeter op dat je het manchet ter hoogte van je hart houdt.
- Houd je arm stil, blijf rustig zitten en ga niet praten tijdens de bloeddrukmeting.
Het resultaat van de bloeddrukmeting aflezen
Bloeddrukmeters hebben een schermpje op het apparaat of op de manchet zelf. Hierop lees je jouw bloeddrukwaardes af. Je ziet twee getallen staan: de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk is het hoogste getal en de onderdruk het laagste getal. Bloeddruk wordt uitgedrukt in mmHg, dit staat voor milimeter kwik. Op internet vind je tabellen waarin staat wat een gezonde bloeddruk is voor een bepaalde leeftijd. Zo hebben kinderen een lagere bloeddruk en ouderen een hogere bloeddruk, dit is normaal. Ook schommelt je bloeddruk tijdens de dag en zal je bloeddruk hoger zijn wanneer je bijvoorbeeld net hebt gesport. Voor een gemiddelde volwassene ligt een normale bloeddruk rond de 135/90 mmHg.
Meer informatie over bloeddrukmeters
Wil je meer weten over bloeddrukmeters of ben je benieuwd welke bloeddrukmeter voor jou de juiste is? Lees dan verder op de onderstaande adviespagina of bekijk onze bloeddrukmeters op Expert.nl.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!