Navigatie

Lage bloeddruk

Wanneer heb je een lage bloeddruk?

Een lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd. Je kunt zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeter om je bloeddrukwaarden te meten. Een bloeddrukmeter geeft twee waarden, de boven- en de onderdruk, uitgedrukt in mmHg. Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden van 110/70 mmHg en vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden van 100/60 mmHg. Bij kinderen, ouderen of mensen met een ziekte kunnen normale bloeddrukwaarden anders liggen. Daarom kun je bij twijfel over een gezonde bloeddruk altijd het beste een arts raadplegen.


Alle bloeddrukmeters Welke bloeddrukmeter kopen?

Welke bloeddrukmeter kopen?
Lage bloeddruk

Symptomen van een lage bloeddruk

Een lage bloeddruk hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Symptomen van een lage bloeddruk kunnen zijn: vermoeidheid, slecht zien, misselijkheid, flauwvallen, duizeligheid of lichtheid in het hoofd. Veel mensen merken niet dat hun bloeddruk laag is en een lage bloeddruk wordt dan ook pas een probleem bij een van bovengenoemde symptomen. Zonder klachten is een lage bloeddruk op zichzelf niet gevaarlijk en met name bij vrouwen en slanke mensen is een lage bloeddruk redelijk normaal.

Is een lage bloeddruk gevaarlijk?

In tegenstelling tot een te hoge bloeddruk, is een lage bloeddruk op zichzelf niet gevaarlijk. Maar een lage bloeddruk kan soms duiden op een onderliggend probleem. Een lage bloeddruk kan het gevolg zijn van acute ernstige ziekte, zoals bij brandwonden, hartritmestoornissen of bloedverlies.

Daarnaast kan een lage bloeddruk gevaarlijke situaties opleveren, met name in het verkeer. Van een lage bloeddruk kun je onder andere duizelig worden of flauwvallen. Als je last hebt van een van deze symptomen, neem dan contact op met een arts.

Oorzaken van een lage bloeddruk

Het is niet altijd duidelijk waardoor een lage bloeddruk wordt veroorzaakt. De bloeddruk kan onder andere tijdelijk dalen bij een zwangerschap, wanneer je veel vocht verliest of wanneer je bij warmte te snel van houding wisselt. Ook bloeddrukverlagende medicijnen, uitdroging, zenuw- of hormoonproblemen of acute ernstige situaties zoals brandwonden, groot bloedverlies of hartritmestoornissen kunnen een oorzaak zijn. Een lage bloeddruk komt minder vaak voor dan een hoge bloeddruk.

Lage bloeddruk door alcohol of stress

Als je veel alcohol drinkt, krijg je daarvan vaak juist een hoge bloeddruk. Maar als je kleine hoeveelheden alcohol nuttigt, kan dit soms een lage bloeddruk veroorzaken.

Ook stress is meestal juist een veroorzaker van een hoge bloeddruk. Maar als je je zorgen maakt over dat je bloeddruk te laag is, kan een lage bloeddruk samengaan met stress.

Lage bloeddruk verhogen

Als je een te lage bloeddruk hebt, gaat dit in de meeste gevallen vanzelf over, tenzij er sprake is van een onderliggende ziekte of aandoening. Vaak helpt het om voldoende water te drinken. Als je bij warm weer last hebt van duizeligheid bij het maken van een snelle beweging dan kan het helpen om je spieren aan te spannen of om even op je plaats te marcheren om zo je bloeddruk weer omhoog te krijgen. Als lage bloeddruk wordt veroorzaakt door een onderliggende ziekte of aandoening, volg dan de instructies op van je arts. Een goede manier om je bloeddruk in de gaten te houden is met behulp van een bloeddrukmeter.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt