Normale bloeddruk
Wat is een normale bloeddruk?
Wat normale bloeddrukwaarden zijn, verschilt per leeftijd en per situatie. Zo hebben kinderen en ouderen een andere normale bloeddruk dan de gemiddelde volwassene en is een normale bloeddruk ook anders tijdens de zwangerschap. Raadpleeg daarom een arts als je wil weten wat voor jou een normale bloeddruk is. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van wat een normale bloeddruk is voor een gemiddelde volwassene, ouderen, kinderen en tijdens de zwangerschap.
Bloeddruk meten
Je bloeddruk kun je zelf eenvoudig thuis meten met een bloeddrukmeter. Een bloeddrukmeter geeft de bloeddruk aan in mmHg (millimeter kwik). De bloeddrukmeter geeft hierbij twee getallen aan: de bovendruk en de onderdruk. Op een bloeddrukmeter is het bovenste getal de bovendruk en het onderste getal de onderdruk.
Wat is een normale bloeddruk voor een gemiddelde volwassene?
Een hoge bloeddruk hangt vaak samen met je levensstijl. Dit is dan ook een van de eerste dingen waar een arts naar kijkt. Denk aan overgewicht, ongezond eten, te veel zout, stress, alcohol en roken en te weinig lichaamsbeweging.
Voor een gemiddelde volwassene zonder gezondheidsklachten ligt de normale onderdruk tussen de 60 en 90 mmHg en de bovendruk tussen de 120 en 140 mmHg. Een hogere bloeddruk begint vaak al op je veertigste. Daarom is het goed om je bloeddruk in de gaten te houden met een bloeddrukmeter. Voor mensen met een ziekte, kunnen de normale bloeddrukwaarden soms anders zijn. Als je vragen hebt over wat voor jou een gezonde bloeddruk is, neem dan contact op met je huisarts.
Wat is een normale bloeddruk voor een oudere?
Boven de 70 jaar gelden andere normale bloeddrukwaarden. Voor ouderen ligt een gemiddelde normale onderdruk tussen de 75 en 90 mmHg en de bovendruk tussen de 140 en 150 mmHg. Als je als oudere gezondheidsklachten hebt, bepaal dan in overleg met je huisarts wat voor jou gezonde bloeddrukwaarden zijn.
Wat is een normale bloeddruk voor een kind?
Kinderen hebben een lagere bloeddruk dan volwassenen. Dit geldt voor kinderen tot en met 12 jaar. Bovendien ligt de bloeddruk bij meisjes nog wat lager dan bij jongens. De bloeddruk bij kinderen hangt niet alleen samen met de leeftijd, maar ook met hoe groot ze zijn. De normale bloeddrukwaarden voor kinderen zijn dan ook meer een indicatie. Een te hoge bloeddruk bij kinderen kan onder andere worden veroorzaakt door obesitas of hart- of nierziekten. Neem bij twijfel contact op met de huisarts.
3 tot 5 jaar | 6 tot 9 jaar | 10 tot 12 jaar | |
Onderdruk (mmHg) |
63 tot 74 | 72 tot 81 | 77 tot 83 |
Bovendruk (mmHg) |
104 tot 116 | 109 tot 121 | 114 tot 127 |
Wat is een normale bloeddruk tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap kun je ten opzichte van de gemiddelde normale bloeddruk bij volwassenen soms een hogere bloeddruk hebben en soms juist een lagere bloeddruk. Een normale bloeddruk tijdens de zwangerschap is 75 tot 90 mmHg onderdruk en 120 tot 140 mmHg bovendruk.
Bij 5 tot 18 procent van de zwangerschappen komt een hoge bloeddruk voor. Als je onderdruk boven de 90 mmHg ligt, kun je last krijgen van klachten zoals lichtflitsen of hoofdpijn. Een hoge bloeddruk kan gezondheidsklachten veroorzaken, dus meet regelmatig je bloeddruk en neem bij twijfel contact op met je huisarts.
Met name tijdens de eerste maanden van de zwangerschap is een lage bloeddruk heel gewoon. Een lage bloeddruk is niet gevaarlijk. Wel kun je hierdoor last krijgen van duizeligheid of vermoeidheid. Als je hier last van ondervindt, neem dan contact op met je huisarts.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!