Navigatie

Antikalk wasmachine

Hoe ontkalk je een wasmachine?

Als er veel kalkaanslag in de wasmachine zit, is het verstandig om de wasmachine te ontkalken. Een wasmachine met kalkaanslag wast minder energiezuinig en gaat minder lang mee. Door kalk kan er bijvoorbeeld schade aan het verwarmingselement ontstaan. Hieronder vertellen we je alles over de oorzaak van kalkaanslag en over hoe je je wasmachine het beste kunt ontkalken.

Wasmachine ontkalken

Een wasmachine ontkalken stap-voor-stap

Hieronder staan in het kort de 4 stappen om je wasmachine kalkvrij te maken:

  1. Haal het wasgoed uit de wasmachine

  2. Doe de ontkalker in het hoofdwas vakje van de wasmiddellade

  3. Draai een 40 tot 60 graden programma met een lege trommel

  4. Draai nogmaals hetzelfde wasprogramma, nu zonder ontkalker

Ontkalken met lege trommel

Zo ontkalk je een wasmachine

Wanneer het tijd is om de wasmachine te ontkalken, doe je dit als volgt. Ontkalken doe je altijd met een lege wastrommel, dus zonder wasgoed. Zit er nog wasgoed in de trommel, haal dit er dan eerst uit zodat de wasmachine helemaal leeg is. Lees op de verpakking van het ontkalkingsmiddel hoeveel je nodig hebt en hoe je het moet gebruiken. Doe de ontkalker in het hoofdwas vakje van de wasmiddellade. Draai vervolgens een wasprogramma met een lege trommel op 40 of 60 graden. Wanneer de wasmachine klaar is met het programma, is het belangrijk om nogmaals hetzelfde wasprogramma te draaien. Zo zorg je ervoor te dat echt alle resten van het antikalkmiddel weg zijn gespoeld voordat je weer met wasgoed gaat wassen. Eventueel kun je daarna ook nog het wasmiddelbakje omspoelen en laten drogen.

Wanneer moet je een wasmachine ontkalken?

Soms kan er na verloop van tijd toch kalkaanslag in een wasmachine ontstaan. In dat geval is het belangrijk om de wasmachine te ontkalken. Afhankelijk van de hoeveelheid kalkaanslag die er ontstaat kun je dit één á twee keer per jaar doen. Een wasmachine met veel kalkaanslag wast moeilijker schoon en verbruikt meer energie. Daarnaast kan kalkaanslag schade veroorzaken aan verschillende onderdelen van de wasmachine, zoals het verwarmingselement. Hierdoor gaat een wasmachine met veel kalkaanslag mogelijk minder lang mee of moeten er eerder onderdelen worden vervangen.

Oorzaken van kalkaanslag in een wasmachine

De voornaamste oorzaken van kalkaanslag in een wasmachine zijn hard kraanwater en regelmatig op hoge temperatuur wassen. Als je in een gebied woont waar veel kalkdeeltjes in het kraanwater zitten, dan wordt dit hard water genoemd. Vooral op hogere temperaturen, zoals bij een wasprogramma op 60 graden of meer, zetten deze kalkdeeltjes zichzelf vast en kan er kalkaanslag ontstaan. Veel wasmiddelen bevatten daarom een middel tegen kalk. Als je de juiste dosering wasmiddel gebruikt, is het normaalgesproken minder snel nodig om een wasmachine te ontkalken.

Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel om kalkaanslag te voorkomen

De meeste wasmiddelen bevatten al een middel tegen kalk. Dit zorgt ervoor dat het water zachter wordt zodat het wasmiddel zijn werk beter kan doen en de was makkelijker schoon wordt. Daarnaast voorkom je kalkaanslag in de wasmachine. Hiervoor is het belangrijk dat je de juiste dosering wasmiddel gebruikt; niet teveel en niet te weinig. In gebieden met hard water moet je daarom vaak wat meer wasmiddel gebruiken. De juiste dosering vind je op de verpakking. In het algemeen valt de hardheid van het water in Nederland mee, maar dit verschilt nog wel per gemeente. Op internet kun je de waterhardheid in jouw gemeente opzoeken.

Kan je een wasmachine ontkalken met azijn?

Je kan in plaats van wasmachineontkalker eventueel ook natuurazijn gebruiken. Maar let op: gebruik nooit schoonmaakazijn, want dit tast het deurrubber en rvs van je wasmachine aan!

Haal eerst alle was uit de wasmachine en verwijder zeepresten voordat je gaat ontkalken. Giet vervolgens twee kopjes natuurazijn in het hoofdwasmiddelbakje en selecteer een lange wascyclus op de hoogste temperatuur om de azijn goed door de machine te laten werken. Na deze cyclus gebruik je een vochtige doek om eventuele azijnresten uit de trommel en het rubber van de deur te vegen. Sluit af met een extra spoelcyclus om alle azijn te verwijderen. Het is aanbevolen dit elke drie maanden te herhalen, vooral in gebieden met hard water, maar lees vooraf de handleiding van je wasmachine, aangezien sommige fabrikanten azijn afraden. Regelmatig ontkalken met azijn houdt je machine efficiënt, kan energiekosten besparen en de was resultaten verbeteren, terwijl het ook een goedkope en milieuvriendelijke methode is.

Is ontkalken met azijn veilig voor de wasmachine?

Als je azijn gebruikt om je wasmachine te ontkalken, wees dan voorzichtig want azijn kan soms het deurrubber en de rvs onderdelen van je wasmachine aantasten. Gebruik nooit schoonmaakazijn, want dit soort azijn is te sterk voor een wasmachine. Een mildere soort azijn zoals natuurazijn kan meestal wel. Het beste is om eerst in de handleiding te kijken of contact op te nemen met de fabrikant voordat je azijn gebruikt. Verdun de azijn goed en gebruik het niet te veel; overmatig ontkalken met azijn is niet goed voor je wasmachine. Probeer ook de ontkalkingsmethoden die de fabrikant speciaal voor jouw type wasmachine heeft aangeraden. Door deze adviezen op te volgen en alleen azijn te gebruiken als het echt nodig is, help je je wasmachine langer mee te laten gaan en zorg je voor een effectieve ontkalking.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!