Navigatie

Waterslot wasmachine

Hoe werkt een waterslot bij een wasmachine?

De meeste wasmachines zijn op meerdere manieren beveiligd tegen lekkage. Een van de bekendste manieren van beveiliging is met een waterslot. Een waterslot bij de wasmachinekraan zorgt ervoor dat er per keer maar een beperkt aantal liter water uit de kraan kan stromen. Dus als er een lekkage ontstaat, sluit het waterslot de watertoevoer al snel af. Hieronder leggen we uit op welke manieren een wasmachine beveiligd kan zijn tegen wateroverlast.

-Droogtechnieken

Watersloten die zijn ingebouwd in de wasmachine

Wasmachines kunnen meerdere soorten ingebouwde waterbeveiliging hebben. Hoe meer soorten waterbeveiliging een wasmachine heeft, hoe beter je beschermd bent tegen lekkage.

  1. Slangbeveiliging
    Met slangbeveiliging bedoelen we een speciale aanvoerslang voor het water. Bovenaan de slang zit een waterslot en de slang is dubbelwandig; als er een scheurtje in de binnenste slang zit, dan vangt de buitenste slang het water op en wordt de watertoevoer stopgezet. Een aanvoerslang met waterslot en slangbeveiliging wordt bij veel wasmachines meegeleverd. Maar als de aanvoerslang van jouw wasmachine geen waterbeveiliging heeft, kun je deze ook los bestellen.
  2. Overloopbeveiliging
    Overloopbeveiliging is een sensor in de trommel van de wasmachine en zorgt ervoor dat bij een storing de trommel niet overstroomt. Als er teveel water in de trommel staat, dan wordt het overtollige water weggepompt.
  3. Bodemsensor
    Wasmachines met een bodemsensor hebben een sensor aan de onderkant van de wasmachine die eventuele lekkages in de gaten houdt. Wasmachines met bodemsensor hebben altijd een lekbak waarin lekkend water wordt opgevangen. Als er water in de lekbak komt, wordt dit geregistreerd door de sensor en wordt de wasmachine direct uitgezet. Bij sommige wasmachines wordt daarbij ook automatisch de wateraanvoer afgesloten.

Losse onderdelen die beschermen tegen lekkage

Naast in de wasmachine ingebouwde beveiliging tegen lekkage, zijn er ook externe manieren om jezelf tegen lekkage te beschermen.

  1. Waterstop
    Een waterstop bij de kraan is ook als los onderdeel verkrijgbaar. Een losse waterstop monteer je aan de wasmachinekraan, waarna je er de toevoerslang van de wasmachine op aansluit. Vaak kun je instellen hoeveel water de waterstop moet doorlaten. Als de toevoerslang gaat lekken of loslaat, dan laat de waterstop niet meer dan de ingestelde hoeveelheid water door.
  2. Dubbelwandige toevoerslang
    Een toevoerslang met veiligheidssysteem is dubbelwandig. Eigenlijk zijn het twee slangen in één: een binnenste slang in een buitenste slang. Als er in de binnenste slang een lek ontstaat, wordt het water in de buitenste slang opgevangen. Vervolgens sluit de waterstop de watertoevoer af.
  3. Lekbak
    Een lekbak is een bak waarin je de wasmachine plaatst. Als er in de wasmachine een lekkage ontstaat dan wordt het water opgevangen in de bak. Als je wasmachine een bodemsensor met ingebouwde lekbak heeft, dan is een externe lekbak overbodig.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt