Zuinige wasmachine
Energiezuinig wassen met minder water
Er komt steeds meer aandacht voor duurzaamheid. We willen met zijn allen minder water en energie gebruiken om het klimaat en het milieu te sparen. Energie, en met name gas, worden duurder om een zuinige omgang met energie te stimuleren met als doel om de CO2 uitstoot te beperken en om de opwarming van de aarde en bijbehorende klimaatverandering binnen de perken te houden. Ook de grote fabrikanten zoals AEG, Bosch, Miele, Samsung en Siemens zijn continu bezig om hun apparaten en productieprocessen nog duurzamer en energiezuiniger te maken.
Energiezuinig wassen
Moderne wasmachines gebruiken diverse technieken om zuiniger om te gaan met water en energie. Elke fabrikant heeft daarvoor zo zijn eigen technieken en benamingen. Miele heeft bijvoorbeeld PowerWash 2.0 en Spin&Spray. Bij dit soort technieken wordt er minder water gebruikt en wordt het water zo efficiënt mogelijk ingezet. Door een lager waterverbruik, hoeft er ook minder water te worden opgewarmd en dat bespaart energie. Ook wassen we tegenwoordig vaak op een lagere temperatuur. Hiermee bespaar je het meeste energie. Moderne wasmachines zitten vaak boordenvol met sensoren. Hierdoor weet de wasmachine precies hoeveel wasgoed er in de trommel zit, hoe warm het water is, hoe vuil het water is of hoeveel kalk er in het water zit. Met al deze informatie past de wasmachine het programma automatisch aan, waardoor je zo zuinig en efficiënt mogelijk kunt wassen. Ook de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt heeft invloed op het energie- en waterverbruik.
Zuinig met water
Moderne wasmachines zijn zuinig met water. Ze gebruiken veel minder water dan de wasmachines die we gewend zijn van vroeger. Gemiddeld gebruikt een moderne wasmachine ongeveer 53 liter water. Dit heeft meerdere voordelen. Doordat er minder water wordt gebruikt, hoeft er ook minder water te worden opgewarmd en hoeft er minder water te worden weggepompt. Dit scheelt naast water ook veel energie. Wassen met minder water heeft ook een keerzijde. Doordat er minder water wordt gebruikt, gebruik je al gauw teveel wasmiddel.
Automatisch wasmiddel doseren (AudoDos, iDos, TwinDos)
Wanneer je teveel wasmiddel gebruikt, heeft dat een aantal nadelige gevolgen. De wasmachine moet vaker spoelen en meer water gebruiken om het overtollige sop weg te spoelen. Hierdoor gebruikt de wasmachine meer water en energie. Ook kunnen er zeepresten achterblijven in de wasmachine, die een voedingsbron voor bacteriën vormen. Door de vetluis bacterie kan de wasmachine op den duur gaan stinken en komt de fris gewassen kleding in het ergste geval met grijsbruine vlekken uit de wasmachine.
De oplossing? Gebruik nooit teveel wasmiddel en draai eens in de één a twee maanden een was op een hogere temperatuur van ten minste 60 graden. Maar om precies de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken is nog niet zo eenvoudig. Moderne wasmachines gebruiken minder water waardoor je al snel overdoseert. Daarom is er automatisch doseren uitgevonden. Miele heeft hiervoor TwinDos, Bosch en Siemens hebben iDos en AEG heeft AutoDos. Met automatisch doseren gebruikt de wasmachine altijd precies de juiste hoeveelheid wasmiddel en gebruikt u nooit meer teveel.
Het voordeel? U bespaart niet alleen op wasmiddel maar ook op energie en water, en bovendien heeft u minder kans op vetluis bacteriën in de wasmachine.
Hoe herken je een energiezuinige wasmachine?
Om het water- en energieverbruik van een nieuwe wasmachine voor de consument wat inzichtelijker te maken heeft de overheid het energielabel bedacht. Daarop staat precies hoeveel energie een apparaat gebruikt. Om het makkelijk te maken worden apparaten ingedeeld in verschillende klassen van energiezuinigheid. Dit zie je aan de letter die op het label staat. Van niet zuinig naar het meest zuinig was dit oorspronkelijk een indeling van energieklasse G tot A. Op het energielabel naast een letter ook het aantal kWh per jaar getoond. Dit geeft aan hoeveel energie de wasmachine in een jaar gebruikt bij gemiddeld gebruik.
Voordeel: Een lagere water- en energierekening
Een zuinige wasmachine is niet alleen beter voor het milieu, maar doordat je minder water en energie gebruikt ook beter voor de portemonnee. Als je vaak wast en nu nog een oude, onzuinige wasmachine gebruikt, verdient een zuinige nieuwe wasmachine zich via de lagere water- en energierekening vanzelf terug!
Waterverbruik en overige informatie op het energielabel
Op het energielabel van een wasmachine vind je verder van links naar rechts informatie over het gemiddelde watergebruik per jaar, het vulgewicht, hoe droog het wasgoed uit de trommel komt en het geluidsniveau tijdens wassen en centrifugeren. Voor een zuinige wasmachine is naast een laag energieverbruik natuurlijk ook een laag waterverbruik belangrijk. Automatisch doseren staat niet op het energielabel, maar wordt vaak wel vermeld bij de specificaties van de wasmachine.
Kort programma gebruikt meestal meer water en energie
Bijna alle wasmachines hebben een kort programma waarmee de was sneller klaar is. Je zou denken dat een kort programma ook energiezuiniger is. Het programma duurt immers korter, dus de wasmachine hoeft minder lang aan te staan. Toch is dit niet zo; een kort programma gebruikt bijna altijd meer water en energie. De wasmachine moet harder werken om in een kortere tijd de was toch nog redelijk schoon te krijgen. Hiervoor heeft hij meer water nodig en moet het water in kortere tijd worden opgewarmd. En dus gebruikt de wasmachine met een kort programma vaak meer energie. Bovendien wordt in de meeste gevallen de was met een kort programma minder goed schoon, maar niet altijd. Zo wassen Samsung QuickDrive wasmachines in korte tijd wel goed schoon. En Miele heeft het QuickPowerWash programma waarmee de was binnen een uur met wasresultaat A gewassen is.
Het Ecoprogramma – Energiezuinig, maar een langere wasduur
De meeste wasmachines hebben een eco-programma waarmee u heel energiezuinig kunt wassen met een lager waterverbruik. De was wordt op een wat lagere temperatuur gedaan en elke fase van het wasprogramma duurt langer waardoor het wasgoed langer de tijd heeft om in te weken. Hierdoor hoeft de wasmachine minder hard te werken en bespaar je op energie.
Energiezuinig wassen met minder water, wie wil dat nou niet? Het enige nadeel van het eco-programma is dat het langer duurt. Bij een volle wastrommel kan het zomaar zijn dat de wasmachine er twee uur over doet. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Stel de wasmachine bijvoorbeeld van tevoren in met de startuitstel functie en doe de was terwijl je op je werk zit. Wanneer je thuis komt, is de was klaar. Of doe de was ’s nachts tijdens het goedkope nachttarief en het is de volgende ochtend klaar. Wel gelijk uithangen of in de droger, anders komt de was niet fris uit de trommel en gaat het wasgoed kreuken.
Het vulgewicht – Is een kleinere wastrommel zuiniger?
De grootte van de wastrommel noemen we het vulgewicht. Dit wordt gemeten in kilo’s. Een gemiddelde wasmachine heeft een vulgewicht van ongeveer 7 á 8 kilo. Kleine bovenlader wasmachines hebben ongeveer 6 kg vulgewicht en de grootste voorlader wasmachines soms wel meer dan 10 kg.
Als de wasmachine een kleinere trommel heeft, gebruikt hij in principe minder water en energie. Toch vind je dit op het energielabel niet altijd terug. Op het energielabel hebben compacte bovenladers vaak een wat lagere energieklasse en zijn voorlader wasmachines vaak het meest zuinig. Wel gebruiken wasmachines met een kleinere trommel meestal minder water, maar dit hangt af van de gebruikte techniek. De nieuwste technieken vind je vooral bij voorlader wasmachines terug, waardoor deze soms zuiniger zijn met water dan een compacte bovenlader wasmachine.
Je kunt wat water- en energieverbruik betreft dus niet blind varen op de grootte van de trommel. Want een kleinere trommel is niet per definitie zuiniger. Om exact te vergelijken, kijk je naar het gemiddelde jaarlijkse water- en energieverbruik op het energielabel.
Overigens kun je bij aanschaf van een nieuwe wasmachine de grootte van de trommel het best afstemmen op de hoeveelheid was die je gemiddeld hebt. Ter indicatie: Voor een éénpersoons huishouden is 7 kg voldoende, terwijl voor een groot gezin een wasmachine van 9 kg of meer praktisch is. Natuurlijk hangt het niet alleen af van de gezinsgrootte. Als je vaak sport, wil je misschien wat vaker kleine wasjes draaien. Dan is in principe een klein vulgewicht voldoende. En voor het wassen van een tweepersoons dekbed is een wat groter vulgewicht van 8 kg aan te raden.
Wassen met een volle trommel versus een halfvolle trommel
Bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine kun je de grootte van de trommel het best afstemmen op de hoeveelheid was die je doet. Wassen met een volle trommel is zuiniger dan allemaal kleine wasjes met een halfvolle trommel.
Wel hebben sommige wasmachines technieken waardoor je met een halfvolle trommel toch nog relatief energiezuinig kunt wassen. Bijvoorbeeld door de hoeveelheid wasgoed te meten om daar vervolgens de hoeveelheid water op aan te passen. Miele heeft een aantal wasmachines met een SingleWash programma, waarmee je snel en energiezuinig één kledingstuk kunt wassen. Toch is wassen met een volle trommel nog steeds de meest energiezuinige manier van wassen.
Ook een té volle wastrommel wast minder zuinig
Een volle wastrommel is nooit tot de nok toe vol. Laat altijd ongeveer een verticale handruimte over zodat de was nog wel de ruimte heeft om in de wastrommel te bewegen. Met een overvolle wastrommel moet de wasmachine juist harder werken om de was schoon te krijgen doordat het wasgoed op elkaar is gedrukt. Hierdoor kan het sop minder goed op het wasgoed inwerken en wordt vuil lastiger weggespoeld.
Centrifugeer met een hoog toerental voor een drogere was
Het toerental van een wasmachine geeft aan hoe snel de wasmachine centrifugeert. De was komt droger uit de trommel wanneer die op een hoger toerental gecentrifugeerd is. De meeste wasmachines hebben 1200 tot 1600 toeren.
Wanneer je het wasgoed aan de lijn laat drogen, is het energiezuiniger om op een lager toerental te centrifugeren, maar het duurt dan wel langer totdat de was aan de lijn gedroogd is.
Heb je echter een droger, centrifugeer dan met een zo hoog mogelijk toerental. Doordat de was al minder nat is wanneer die in de droger gaat, hoeft de droger minder hard te werken om de was droog te krijgen en bespaar je tijdens het drogen energie.
Wat is een duurzame wasmachine?
Een duurzame wasmachine gaat langer mee en is op een duurzame manier geproduceerd. Het productieproces is iets waarop je als consument meestal niet zo goed zicht hebt. Bedenk dat ook het produceren van een nieuw apparaat veel energie kost. Daarom is het vanuit milieuoogpunt verstandig om voor een betrouwbare, duurzame wasmachine te kiezen die jarenlang mee gaat. Het meest bekende merk wat duurzaamheid betreft is natuurlijk Miele, maar ook van bijvoorbeeld een AEG, Bosch of Siemens heb je jarenlang plezier. Een duurzame wasmachine is meestal duurder in de aanschaf, maar doordat je er langer mee doet, verdien je de hogere aanschafprijs later weer terug. En het milieu is natuurlijk ook wat waard.
Wasmachines: alle adviespagina's
Advies over installatie en gebruik:
Geschikte vloer voor wasmachine
Hoe ontkoppel je je wasmachine?
Welk vulgewicht heeft je wasmachine nodig?
Wat betekenen energielabels bij wasmachines?
Hoe gebruik je je wasmachine de eerste keer?
Advies over functies en technieken:
Wat is een wasmachine met stoomprogramma?
Advies over storingen en problemen:
AEG wasmachine storingen en oplossingen
Bosch wasmachine storingen en oplossingen
Siemens wasmachine storingen en oplossingen
Zanussi wasmachine storingen en oplossingen
Whirlpool wasmachine storingen en oplossingen
Indesit wasmachine storingen en oplossingen
LG wasmachine storingen en oplossingen
Samsung wasmachine storingen en oplossingen
Veelvoorkomende problemen bij oude wasmachines
Advies over stinkende wasmachines
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!