LG OLED G3 Review: Uitstekende beeldkwaliteit in strak design
De LG OLED G3 is één van de tv’s in de nieuwe LG tv line-up van 2023. Ik was te gast bij LG om deze tv met eigen ogen eens te bekijken. In deze review neem ik je mee langs alle opvallende punten en vertel ik je wat ik er van vind.
Plus- en minpunten
+ Nieuwe MLA-technologie zorgt voor nog meer helderheid
+ Door hem op te hangen aan de muur heeft de tv een super strakke uitstraling
+
Wow Orchestra zorgt voor uitstekende samenwerking tussen soundbar en tv
+ Soepele game-ervaring met een lage inputlag
- Kan niet op een tv-meubel
Belangrijkste specificaties
Nieuwe Micro Lenses Array technologie
Laat ik direct beginnen bij wat compleet nieuw is ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar maakt LG op de OLED G3 gebruik van een nieuwe laag in het paneel genaamd Micro Lenses Array, ook wel MLA genoemd.
Deze paneeltechnologie maakt gebruik van minuscule lenzen waardoor het licht dat de pixels uitstralen beter gefocust wordt. Dat resulteert dan weer in nog meer helderheid op het scherm. Sterker nog, de helderheid neemt met 20 procent toe ten opzichte van de G2. Ik heb het mogen waarnemen en je kunt het verschil in helderheid goed zien. MLA komt alleen voor op de LG G3 en dus niet op de C3 of de Z3.
Beeldkwaliteit van de LG OLED G3
MLA is overigens een onderdeel van het al bekende OLED-paneel. OLED staat bekend om zijn kleuren en zwartwaardes die uiteraard niet kunnen ontbreken op de G-serie van dit jaar. De beelden op deze tv zijn prachtig en worden vertoond in 4K. Alle details uit de film komen daarmee goed naar voren.
En voor de filmliefhebbers blijft het daar niet bij. Dolby Vision IQ en Filmmaker Mode krikken de filmbelevenis namelijk ook nog even omhoog. Met Dolby Vision IQ maakt het niet uit hoeveel licht er in de kamer valt, je ziet het beeld namelijk altijd goed. De beeldinstellingen worden aangepast op basis van het omgevingslicht. Filmmaker Mode is een techniek die je de mogelijkheid geeft om het echte origineel van de film te zien. Alle beeldbewerkingen van de tv worden hierbij uitgezet.
En als je dacht dat dat het was voor de beeldkwaliteit, dan heb je het fout. Dynamic Tone Mapping Pro en de vernieuwde processor komen ook nog eens om de hoek kijken. Dynamic Tone Mapping Pro is een techniek die het beeld als het ware in 5000 blokken verdeeld en die stuk voor stuk optimaliseert. De vernieuwde Alpha 9 Gen 6 processor is nog beter dan de processor van vorig jaar. HD-beelden worden daarbij nog beter opgeschaald naar 4K.
Designfeatures van de LG OLED G3
Dan het design. Wat opvalt hieraan is het feit dat deze tv geen pootjes heeft. Daardoor kan je hem niet kwijt op een tv-meubel. Op de achterkant van de tv zit een muurbeugel waarmee je hem ophangt aan de muur. Het voordeel hiervan is dat de tv op deze manier er echt super strak uitziet in het interieur.
Vorig jaar werd de Gallery Edition gelanceerd. Dit jaar is die ook weer aanwezig. Daarmee is de G3 niet alleen een tv, maar ook een kunstwerk aan de muur. Wanneer je geen tv kijkt worden er op het beeld kunstwerken getoond.
Het kleinste formaat van de LG G3-serie is de 55-inch variant. Verkijk je hier niet op want voor dit formaat raad ik je al een kijkafstand van 3 meter aan. Van 55-inch loopt deze serie op naar 65-, 77-, en de grootste 83-inch.
Geluid van de LG OLED G3
De G3 ondersteunt Dolby Atmos. Daarmee geniet je van het meeslepende 3D-geluid. Dolby Atmos zorgt ervoor dat het geluid via de muren naar jouw oren toekaatst. Daardoor voelt het alsof je midden in de actie op het scherm zit.
Om het beste geluid te ervaren voor de ruimte waarin de tv staat, gebruik je AI Acoustic Tuning. Daarvoor heb je de Magic Remote van de tv nodig. Met de microfoon meet je vervolgens de kamer. Daarop past de tv zijn geluidsinstellingen aan voor een optimaal geluid in jouw kamer.
Draadloos geluid met Wow Orchestra
Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van geluid bij LG is Wow Orchestra. Deze techniek zorgt voor een betere samenwerking tussen een LG-soundbar en in dit geval de LG G3. Het mooie daarvan is dat het volledig draadloos gaat. Zowel de tv als de soundbar gebruikt alle audio-kanalen om je het beste geluid te leveren. Dit werkt overigens alleen met LG soundbars die ook over Wow Orchestra beschikken.
Dolby Atmos en Wow Orchestra zijn naar mijn mening twee goede redenen om ook een LG-soundbar te koppelen met de G3. Het geluid klinkt daarmee echt heel goed.
Gamen met de LG OLED G3
Als gamer word je ook blij van de LG G3. De tv heeft namelijk een beeldverversing van 100Hz wat goed genoeg is om op te gamen. De nieuwste PlayStation en Xbox halen deze snelheden ook, een game ziet er dus super vloeiend uit.
De game-ervaring wordt verder uitgebreid met HDMI 2.1. Hiermee zijn technieken als VRR, FreeSync, G-Sync en HGiG mogelijk. Deze technieken zorgen voor een soepele game-ervaring zodat er geen inputlag ontstaat.
Om je game-ervaring echt helemaal te optimaliseren heeft de LG G3 een speciale omgeving voor alle instellingen genaamd, Game Optimizer. Hierin zet je bijvoorbeeld de technieken als VRR of G-Sync aan. Alle instellingen die je nodig hebt om je spel optimaal te kunnen spelen zijn hier te vinden.
Het nieuwe WebOS 2023
Dan duik ik nu even in op de interface van de tv. Het zogeheten WebOS heeft dit jaar een nieuwe lik verf gekregen. Alle streamingsdiensten zijn nog steeds op één plek te vinden, maar het homescherm is nu verdeeld in twee schermen. Daarnaast kan iedereen thuis zijn eigen homescherm aanmaken. Ieder krijgt dan voor hem of haar relevante content aangeboden. Ik vind de nieuwe WebOS een goede stap vooruit ten opzichte van vorig jaar. Het is een stuk overzichtelijker geworden naar mijn mening.
Besturing van de LG OLED G3
De tv bestuur je heel makkelijk met de meegeleverde afstandsbediening. LG noemt hem ook wel de Magic Remote. Een fijne afstandsbediening waarmee je ook eenvoudig je weg vindt door WebOS.
Als je films of series wilt streamen vanaf je telefoon of tablet dan gaat dat voor de Apple-gebruikers heel eenvoudig via AirPlay 2! Android-gebruikers moeten eerst nog een Chromecast aanschaffen om films en series te kunnen streamen.
Heb je meer LG smart-apparaten in huis? Verbind ze dan met de LG ThinQ-app als je dat nog niet gedaan had. Het is dan namelijk mogelijk om die apparaten vanaf je tv te bedienen! Daarvoor hoef je dus niet eens meer op te staan van de bank!
Nog meer helderheid
De belangrijkste vernieuwing dit jaar bij de G-serie is de verhoging van de helderheid op beeld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van MLA, een nieuwe laag in het beeldpaneel. Gaat dit de G3 naar een spectaculair level brengen in de tv-wereld? Ik denk van wel. Verder geeft het nieuwe WebOS een frisse uitstraling en is Wow Orchestra een waardevolle toevoeging. Dus zowel op het gebied van beeld en geluid is deze tv een topper.