Navigatie

Sonos Beam Gen 2 vs Sonos Ray - Welke moet je kopen?

Twijfel je tussen het aanschaffen van de Sonos Ray en de Sonos Beam? Dat is niet zo gek, want het zijn twee zeer vergelijkbare soundbars van hetzelfde merk. De Ray is iets compacter dan de Beam, maar dat is zeker niet het enige verschil. In deze blog kom je achter alle verschillen tussen beide soundbars zodat jouw keuze een stukje makkelijker wordt.

Side by side

Sonos Ray Sonos Beam
Breedte
56 cm 65 cm
Zijwaartse speakers
Dolby Atmos
HDMI-ingang
TruePlay

Verschil in ontwerp

Het meest opvallende verschil tussen de Ray en de Beam is het ontwerp. Logisch ook natuurlijk, want dat is het enige wat je ook echt kunt zien.

De Ray is welgeteld 56 centimeter breed. Het voordeel daarvan is dat hij altijd goed onder je tv te plaatsen is. Hij valt met zijn compacte formaat niet te veel op. Daarnaast past hij precies, maar dan ook echt precies, in het populairste IKEA tv-meubel. Dat geeft je tv-opstelling echt een strak design.

De Beam is ietsjes breder en komt uit op 65 centimeter in de breedte. Hij past daardoor minder snel in een tv-meubel, maar is prima onder je televisie te zetten.

Verder zit er een klein verschil in het ontwerp tussen beide soundbars. De grill van de Beam loopt naar achteren toe door. Bij de Ray is dat niet zo.

De tekst gaat verder onder de producten:

Verschil in geluid

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het geluid van de Sonos Beam is beter dan het geluid van de Ray. Aangezien de Beam groter is dan de Ray, past er simpelweg ook gewoon meer in de soundbar. Daarmee heeft de Beam meer ruimte voor speakers en een grotere subwoofer. Overigens betekent dit zeker niet dat de Ray een slechte soundbar is. Zo is hij voor kleinere ruimtes een zeer interessante optie. Daarnaast is de Ray, gekeken naar prijskwaliteit, ook een uitstekende soundbar.

Waarom is de Ray dan meer geschikt in een kleine kamer dan een grote kamer? Dat heeft te maken met de afwerking van de grill bij beide soundbars. Bij de Ray loopt die niet door naar achter, maar is alleen de voorkant voorzien van een grill. Dit komt omdat de speakers van de Ray alleen naar voren staan en geen zijwaartse speakers heeft. Het is daarmee niet mogelijk om een grote kamer compleet te vullen met geluid. Voor een kleinere kamer is de Sonos Ray een uitstekende keuze. Daarnaast is de soundbar geschikt voor wie de soundbar graag in een tv-meubel op een plank onder de tv zet.

Bij de Beam buigt het rooster dus mee met de rondingen aan de zijkant waarmee hij, in tegenstelling tot de Sonos Ray, zijwaarts geluid kan bieden. Met dit ontwerp plaats je de Beam het best in een open vrije ruimte, zoals bovenop je tv-meubel onder de tv.

Dolby Atmos

Het allergrootste verschil in het geluid tussen deze twee soundbars is toch wel Dolby Atmos. De Beam heeft dat namelijk wel en de Ray niet. Dolby Atmos is een techniek die zorgt voor een levensecht geluid. Het geluid kaatst dan via je muren, je vloer zo naar je oren toe, waardoor het voelt alsof alles in de film of serie om je heen gebeurt. Daarmee is de Beam dan ook echt geschikt voor grotere woonkamers voor een kamervullend geluid.

In de lijn van de Ray en de Beam heb je ook nog de Sonos Arc, de allerbeste soundbar van Sonos op gebied van geluid. Net als de Beam is deze geschikt voor grotere ruimtes, maar is dus alleen een stuk beter.

Breid je Sonos-systeem uit

Het mooie van Sonos is dat je een apparaat volledig kan uitbreiden met achterspeakers en subwoofers. Sonos wordt dan ook geroemd om het zogeheten Sonos-systeem, waarbij je allerlei apparaten met elkaar koppelt voor een nog beter geluid.

Zowel de Sonos Beam als de Ray zijn uit te breiden met een subwoofer. Lang had Sonos slechts één subwoofer die best prijzig was en daardoor minder interessant was voor mensen met een Beam of een Ray. Gelukkig is er nu een alternatief, namelijk de Sonos Sub Mini. De wat compactere en voordeligere subwoofer voegt een extra bass toe aan jouw filmgeluid!

Verder kan je beide soundbars uitbreiden met andere Sonos-speakers zoals de Sonos Era 100. Dit zijn speakers die je kan gebruiken als surround-speakers. Daarvoor zet je ze bijvoorbeeld achter je bank en geniet je van een ruimtelijk geluid. Doe je dit bij de Ray? Dan heb je, ondanks het gemis van Dolby Atmos, alsnog ruimtelijk geluid. Al is dit wel een stukje minder dan Dolby Atmos.

Verschil in aansluitingen

Interessant om te vermelden is dat de Sonos Ray geen HDMI-ingang heeft terwijl de Beam die wel heeft. Dit is niet per se een nadeel. Met HDMI is het mogelijk om hogere resolutie geluid door te geven en gebruik te maken van Dolby Atmos, maar aangezien de Ray daar niet over beschikt is het dus ook geen probleem dat hij geen HDMI-ingang heeft.

De Beam sluit je dus heel makkelijk aan met een HDMI-kabel, bij de Ray doe je dit ook heel makkelijk maar dan met een optische kabel.

Extra overeenkomsten

Beide soundbars hebben ook wat overeenkomsten. Zo zijn ze beide heel makkelijk te bedienen via de Sonos-app die kunt downloaden op je telefoon of tablet. Met de Sonos-app speel je muziek af en pas je instellingen heel eenvoudig aan.

Daarnaast beschikken ze beide over netwerkdiensten als Apple Airplay 2 of Spotify Connect. Zo speel je ook gewoon via Spotify je favoriete muziek af! Spraakassistent zit niet op beide soundbars. De Beam is wel met je stem te besturen, de Ray helaas niet.

Compact en voordelig of groot en kwaliteit?

Nog eens in het kort, de Sonos Beam is een betere soundbar dan de Sonos Ray. Maar dat wil zeker niet zeggen dat de Sonos Ray geen goede soundbar is. De Ray vult een kleine kamer makkelijk met geluid en is ook nog eens een stuk voordeliger dan de Beam. De Ray heeft geen Dolby Atmos. Wil je toch kunnen genieten van ruimtelijk geluid? Dan kan je altijd nog achterspeakers toevoegen.

Voor de grotere woonkamers is een Sonos Beam uitermate geschikt. De zijwaartse speakers, Dolby Atmos en de uitstekende bass vullen je hele kamer met geluid.

Wil je meer weten over één van deze soundbars? Lees dan ook zeker de losse reviews van de Ray of Beam. Kom voor je vragen ook zeker langs in de winkel waar onze medewerkers je persoonlijk advies geven.