Wat is Dolby Atmos en wat heb je ervoor nodig?
Wat is Dolby Atmos eigenlijk?
Of je nu op zoek bent naar een soundbar, tv, homecinemaset of zelfs een tablet, grote kans dat je de term Dolby Atmos bent tegengekomen. Maar wat is Dolby Atmos eigenlijk? Is het de moeite waard? En wat heb je nodig om het goed te ervaren? Wij leggen het uit op deze pagina.
Overvliegende helikopters, razende motoren die links en recht langs scheuren, explosies overal om je heen… een spannende actiefilm zit bomvol spektakel. En dat gebeurt niet alleen op het scherm, maar ook naast wat je ziet. En wil je dat ten volste ervaren, dan is Dolby Atmos wat je zoekt.
Wat is Dolby Atmos?
Dolby Atmos staat ook wel bekend als hét bioscoopgeluid. Met Dolby Atmos hoor je het geluid overal om je heen. Niet alleen van voren, maar ook van links, rechts, boven en zelfs achter je. Hierdoor zit jij midden in de actie en wordt jouw favoriete film nog spectaculairder en meeslepender. Tegenwoordig ervaar je dit geluid niet alleen meer in de bioscoop, maar kan je met een Dolby Atmos-soundbar of -homecinemaset ook dit indrukwekkende 3D-geluid in huis halen .
Het is altijd lastig om geluid te beschrijven. Daarom kan je in onze video over Dolby Atmos een voorbeeld horen.
Wat heb je nodig voor Dolby Atmos
Kort gezegd zijn er twee manieren om Dolby Atmos te ervaren: het ‘echte’ Dolby Atmos en het virtuele Dolby Atmos. Voor het echte Dolby Atmos moet je allerlei speakers in de kamer plaatsen, waaronder een aantal aan je plafond. Dit geeft de meest meeslepende en authentieke ervaring, maar brengt wel wat gedoe met zich mee.
Het makkelijkere alternatief is virtuele Dolby Atmos. Hierbij is een soundbar of speakersset uitgerust met luidsprekers die gebruikmaken van de kamer om het geluid te ‘plaatsen’. Zo hebben de soundbars bijvoorbeeld omhooggerichte speakers die het geluid laten weerkaatsen tegen het plafond om het achter en boven je te krijgen.
Wil je genieten van Dolby Atmos-geluid via een soundbar of homecinemaset, dan heb je (logischerwijs) een apparaat nodig dat Dolby Atmos ondersteunt. Daarnaast moet je tv het signaal kunnen doorgeven. Daarvoor heeft de tv een HDMI eARC-poort nodig. Heb je een tv met HDMI 2.1-poorten, dan zijn deze ook geschikt. Wil je meer weten over HDMI 2.1, lees dan onze adviespagina ‘Wat is HDMI 2.1’.
Ten slotte heb je Dolby Atmos-content nodig. Kijk je films of series via streamingdiensten als Netflix, dan heb je ruim keus. Is Dolby Atmos bij jouw favoriete film aanwezig, dan staat dit duidelijk aangegeven en wordt het geluid automatisch met Atmos afgespeeld. Daar hoef je dus niks meer voor te doen, zodat jij alleen nog maar hoeft te genieten.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!