Navigatie

Strijkijzer of stoomgenerator ontkalken

Hoe ontkalk je een strijkijzer of stoomgenerator?

Kalkaanslag bij een strijkijzer of stoomgenerator kan zorgen voor vlekken op je kleding. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om het apparaat ongeveer elke drie maanden te ontkalken. Moderne strijkapparaten hebben vaak een antikalksysteem waarmee je het apparaat makkelijk automatisch ontkalkt, maar bij eenvoudigere modellen zal je het ontkalken zelf moeten doen. Hieronder leggen we je uit hoe je een strijkijzer ontkalkt en welke antikalksystemen er zijn.

Advies over strijkijzers

Waarom strijkijzer ontkalken

Waarom moet je een strijkijzer of stoomgenerator ontkalken?

Water bevat kalkdeeltjes die zich in de stoomgaatjes van het strijkijzer of de stoomgenerator op kunnen hopen. Hierdoor kunnen er roestplekken ontstaan die vlekken geven op je kleding. Daarnaast verstopt het kalk de stoomgaatjes waardoor het strijkapparaat zijn stoomkracht verliest en minder effectief strijkt.

  1. Maak eerst het waterreservoir helemaal leeg en spoel het onder de kraan schoon
  2. Vul vervolgens het waterreservoir tot het maximale streepje
  3. Schakel het strijkapparaat in en zet het 4 minuten lang op de hoogste stand. Druk ondertussen een aantal keer op de stoomknop.
  4. Schakel het apparaat nu uit en laat het 30 minuten staan zodat het water de kalkdeeltjes los kan weken.
  5. Maak daarna de binnenkant van het waterreservoir schoon. Is er toch nog kalkaanslag? Herhaal dan de vorige stappen.
  6. Vul tenslotte het waterreservoir met schoon water, bij voorkeur gedestilleerd of gedemineraliseerd, en schakel 3 minuten lang de stoomfunctie in. Strijk hierbij een oude, schone, theedoek zodat de kalkdeeltjes in de stoomgaatjes los kunnen laten. Hierdoor kunnen er wel vlekken op de theedoek komen.

Hoe kun je je strijkijzer of stoomgenerator handmatig ontkalken?

Als jouw strijkapparaat geen automatisch antikalksysteem heeft, zal je het apparaat ongeveer elke drie maanden handmatig moeten ontkalken. Dit is een klusje van ongeveer drie kwartier, maar je hoeft er niet de hele tijd bij te zijn. Gebruik voor het ontkalken een oude theedoek die vuil mag worden en gebruik bij voorkeur gedestilleerd of gedemineraliseerd water. Dit koop je in de supermarkt, of maak je zelf met een waterfilterkan.

Welke antikalksystemen zijn er bij een strijkijzer of stoomgenerator?

Bij strijkijzers en stoomgeneratoren kom je drie verschillende antikalksystemen tegen: een kalkverzamelaar, een antikalk cartridge of een reinigingsprogramma. De meest eenvoudige strijkapparaten hebben geen antikalksysteem en zul je handmatig moeten ontkalken. Hoe deze drie antikalksystemen werken, leggen we je hieronder verder uit.

Wat is een reinigingsprogramma?

Als jouw strijkapparaat een ontkalkings- of reinigingsprogramma heeft, dan reinigt hij zichzelf. En dat is makkelijk, want je hoeft hem dan niet handmatig meer te ontkalken. Het enige wat je hoeft te doen is het reinigingsprogramma selecteren en aanzetten. Hoe je dat doet, lees je in de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat.

Hoe werkt een antikalk cartridge?

Sommige strijkijzers en stoomgeneratoren werken met een antikalk cartridge. Met zo’n cartridge kun je zo’n drie maanden doen, waarna je hem moet vervangen. De cartridge haalt de kalk uit het water van het waterreservoir zodat je kalkvrij kan strijken. Lees in de handleiding van jouw apparaat hoe je een cartridge kunt plaatsen of vervangen.

Hoe werkt een kalkverzamelaar?

Er zijn ook strijkijzers en stoomapparaten met een kalkverzamelaar. In dit bakje worden alle kalkdeeltjes opgevangen. Wanneer het kalkbakje vol raakt, maak je het leeg en spoel je het schoon onder de kraan. Dit doe je ongeveer eens in de drie maanden. Op deze manier houd je jouw strijkapparaat kalkvrij en voorkom je kalkaanslag op je kleding.

Hoe voorkom je kalkvorming bij een strijkijzer of stoomgenerator?

Als je kalkaanslag wil voorkomen, kun je je strijkapparaat in plaats van met kraanwater beter met ontkalkt water vullen. Ontkalkt water wordt ook wel gedestilleerd water of gedemineraliseerd water genoemd. Je kunt dit water in de supermarkt of bij de drogist kopen, of je kunt met behulp van een waterfilterkan zelf kalkarm water maken.

Leeg verder het waterreservoir na elke strijkbeurt. Hiermee voorkom je dat het water verdampt en kalkaanslag achterlaat.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt