Navigatie

Strijken advies

Strijkijzer kopen? Wij adviseren je graag!

Er zijn tegenwoordig veel verschillende strijksystemen, dus wanneer je op zoek bent naar een nieuw apparaat is de keuze enorm. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten? Dat gaan we je op deze pagina vertellen.

Expert biedt een ruim assortiment strijksystemen, van o.a. Philips, Tefal, AEG en Bosch. Zo weet je zeker dat je bij Expert een strijkijzer koopt waar je lang plezier van hebt. Wil je graag persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Bekijk alle strijkijzers bij Expert

Strijken advies
Advies strijken

De verschillende systemen

Voordat je een nieuw apparaat gaat kopen is het belangrijk dat je je goed bedenkt wat je precies nodig hebt, hoe vaak ga je het apparaat gebruiken en hoeveel strijkgoed heb je al die keren? Naast het bekende (simpele) strijkijzer zijn er in de loop der jaren ook het stroomstrijkijzer en de stoomgenerator bijgekomen.

Het droogstrijkijzer (zonder stoomfunctie) begint steeds zeldzamer te worden, des te meer keuze is er in de stoomstrijkijzers. Kies hiervoor wanneer je af en toe een kleine stapel strijkgoed hebt, je budget beperkt is of weinig opbergruimte hebt. Voor wie grote hoeveelheden wil kunnen strijken is de stoomgenerator ideaal, door het grote reservoir kan je lang blijven stomen en ligt het apparaat lekker licht in de hand.

Verschillende systemen; Expert legt uit!

Strijken advies

Stomen

Wanneer je kleding gekreukt is liggen in de stof zelf de vezels niet meer mooi recht naast elkaar. Door de warmte van het strijkijzer worden de vezels van de stof losgemaakt en opnieuw geordend. Sommige zware stoffen zoals katoen of linnen zijn lastiger te ordenen met alleen warmte, de vezels komen makkelijker los in de combinatie met vocht. Het stomen maakt het strijken op deze manier eenvoudiger en sneller. Het beste resultaat krijg je als het wasgoed al goed droog is, wanneer de vezels afkoelen en drogen behouden ze namelijk het beste de vorm. Strijk dus eerst mét stoom en daarna zonder.

De stoomhoeveelheid bepaalt een groot deel van je strijkresultaten, deze hoeveelheid wordt uitgedrukt in gram per minuut (g/min). Een stoomstrijkijzer bouwt ongeveer 35g/min en een stoomgenerator zit gemiddeld op zo’n 100g/min.

Verschillende systemen; Expert legt uit!

Onderhoud van je strijkijzer

Als je lang gebruik wilt blijven maken van je nieuwe apparaat dan zal er zo af en toe ook wat onderhoud moeten plaatsvinden, het gaat dan vooral om het ontkalken. Kalk is de grootste vijand van je strijkijzer en kan bruine vlekken achterlaten op je kleding. De fabrikanten hebben verschillende ontkalkingssystemen ontwikkeld, lees hieronder welke mogelijkheden er zijn.

Handmatig

Sommige oudere of goedkopere apparaten hebben zelf geen mogelijkheid om te ontkalken, dit dien je handmatig te doen. Door een speciaal ontkalkingsmiddel in het water op te lossen, even in te laten trekken en vervolgens helemaal leegstomen op het hoogste programma zal de kalkaanslag verdwijnen.

Antikalkstick

De antikalkstick trekt kalk uit het water aan, deze kan je uit je apparaat trekken om te legen en om te spoelen.

Antikalkcartridge

Sommige stoomgeneratoren gebruiken een cartridge, deze verzachten het water door middel van een chemische werking. Het nadeel hiervan is dat deze gemiddeld 3 maanden meegaan en het vervangen vaak wel prijzig is.



Stoomprogamma

Vaak zie je dat het apparaat een stoomprogramma heeft, met de meegeleverde accessoires kan je het programma starten en zal het apparaat zichzelf reinigen. Lees goed in de handleiding van het apparaat hoe het moet.

Zool reinigen

Na veel gebruik kan het gebeuren dat de zool vies wordt, door bijvoorbeeld kalkaanslag of verschroeide textieldeeltjes. Er zijn hiervoor speciale reinigingssticks voor te krijgen, deze poetsen gemakkelijk vuil van je zool. Zo weet je zeker dat je strijkijzer in goede conditie blijft en geen vlekken achter zal laten op je kleding!

Verschillende systemen; Expert legt uit!

Strijkvoorschriften

Als de vezels in textiel warm worden, verdwijnen de kreukels. Maar op het moment dat de vezels te warm worden, zal de stof beschadigen. De ene stof is kwetsbaarder dan de ander. Bekijk voordat je gaat strijken goed het label met de wasvoorschriften van je product, en pas (indien mogelijk) de temperatuur aan op je apparaat.

Strijkvoorschriften

Niet strijken

Strijkvoorschriften

Warm, niet heet strijken (tot 110°c)

Strijkvoorschriften

Matig heet (tot 150°c)

Strijkvoorschriften

Heet strijken (tot 200°c)

Expert staat altijd voor je klaar

Of je nu online bestelt of een van onze 140 winkels verspreid over Nederland bezoekt, Expert staat altijd voor je klaar!

Expert staat altijd voor je klaar

Of je nu online bestelt of een van onze 140 winkels verspreid over Nederland bezoekt, Expert staat altijd voor je klaar!