Navigatie

Sony Bravia 2024 review: Wat zijn de hoogtepunten van deze line-up?

Door: Dagmar

We waren op bezoek bij Sony om een kijkje te nemen naar de nieuwe televisies van de Bravia 7, 8 en 9 Line-up. Wat kun je allemaal verwachten van Sony? Je leest het in deze review!

Pluspunten

  • + Uitstekende beeldkwaliteit met een 4K-resolutie

  • + Calibrated Mode - Ervaar films zoals de makers het bedoelen

  • + Vernieuwde XR-processor voor perfecte verwerking van beeld en geluid

  • + Helder geluid voor een realistische filmervaring

Minpunten

  • - De tv's hebben twee pootjes waardoor je er minder makkelijk een soundbar onder zet

Sony heeft expertise op het gebied van films

Sony is veel meer dan alleen televisies. Want naast het produceren en verkopen van tv’s is het merk ook heel actief in de muziek-, film en game-industrie.

Uiteindelijk vallen al die takken van het bedrijf onder één naam; Sony. Groots daarbij is Sony Pictures Entertainment, die je gedurig ziet langskomen als je films kijkt. Deze films worden geschoten op camera's en lenzen van Sony en vervolgens óók weer bewerkt op monitoren van Sony. Kortom; ze zitten echt in elk aspect van het ‘filmmaken’.

Dat brengt één heel groot voordeel met zich mee, want omdat het bedrijf in zoveel verschillende branches werken, en dus ook in films, heeft Sony enorm veel kennis op zak. Die kennis nemen ze dan ook weer mee in het maken van hun televisies.

Dit jaar is het de beurt aan de Bravia 7 met Mini LED, de Bravia 8, wat een nieuwe OLED is, en het topmodel, de Bravia 9 die afstapt van OLED en in plaats daarvan weer gebruik maakt van Mini-LED!

De tekst gaat verder onder de producten:

Kleine slimmigheidjes die groot verschil maken

Het hart van de nieuwe televisies is de XR-processor. Inmiddels alweer de vierde generatie. De processor ontvangt signalen van beeld en geluid en zorgt vervolgens voor de juiste verwerking daarvan.

De Bravia XR-processor is vrij slim. Dat komt voornamelijk door die expertise die Sony in huis haalt door Sony Pictures Entertainment. Zo begrijpt de processor bijvoorbeeld heel goed dat een hoofdpersonage in een film belangrijker is dan dingetjes op de achtergrond. Daarom wordt daar dan ook het beeld op aangepast. Of wanneer er een straaljager overvliegt, weet deze processor ook wel dat het geluid dan niet vanaf onder moet komen. Allemaal kleine dingetjes die bij elkaar een groot verschil maken.

De film zoals de filmmaker hem voor ogen had

Eén van de technieken die je op elke tv in deze line-up kan vinden is Calibrated Mode. Dit is een techniek die moet bijdragen aan een verbeterde filmbelevenis.

Tegenwoordig doen fabrikanten er alles aan om de kleuren en de scherpte op het scherm helemaal te optimaliseren voor jou. Allemaal mooi natuurlijk, maar volgens filmmakers niet nodig om meer van een film te kunnen genieten, sterker nog, je geniet meer van een film zoals die hoort te zijn.

Daar komt Calibrated Mode om de hoek kijken. Door je tv in deze mode te zetten worden al die beeldbewerkingen uitgezet. Wat overblijft is de film zoals de filmmaker het bedoeld heeft.

Maar daar blijft het niet bij, want Sony heeft in samenwerking met Netflix een nieuwe vorm van Calibrated Mode weten te ontwikkelen, namelijk Netflix Adaptive Calibrated Mode.

Netflix Calibrated Mode bestond al en zagen we eerder op andere Sony-tv’s, maar het stukje Adaptive is er nu aan toegevoegd. Wat wil dat dan precies zeggen? Dit betekent dat het stukje Calibrated Mode zorgt voor de juiste weergave van de film. Het stukje ‘Adaptive’ zorgt ervoor dat het beeld zich ook nog eens aanpast naar jouw woonkamer. Heb je een woonkamer met veel licht, dan gaat de helderheid op het scherm ook omhoog, zonder dat daarbij weer afbreuk wordt gedaan aan de belevenis van de film. In een donkere ruimte gaat juist de helderheid omlaag.

Sony Bravia 7: een hoofdrol voor Mini LED

Daar houden de overeenkomsten tussen de televisies grotendeels op. De Sony Bravia 7 is de beginnende televisie voor filmliefhebbers in deze line-up, maar natuurlijk ook goed te gebruiken als je gewoon televisie wilt kijken.

Het belangrijkste aan deze tv is eigenlijk het Mini LED-paneel. Wat dit paneel zo goed maakt is dat deze minileds veel kleiner zijn dan gewone leds, wat er dus voor zorgt dat elk beeld heel precies aangestuurd wordt. Bij donkere delen op beeld gaan de leds uit én bij andere delen gaan ze juist weer aan. Die precisie zorgt er dus voor dat de meest subtiele details goed vertoond worden.

Deze televisie is verkrijgbaar in verschillende maten, namelijk 65-, 75- en 85-inch. Deze inchmaten zijn natuurlijk best flink, maar daardoor perfect voor de filmliefhebber die op zoek is naar de thuisbioscoop.

Donkere delen op het scherm blijven ook echt donker

Dat deze tv een hoog contrast heeft is dus duidelijk. Maar een van de uitdagingen bij het weergeven van dit soort beelden is het voorkomen van 'blooming'. Dit is wanneer het licht van heldere delen van het scherm onbedoeld lekt naar donkere delen. Zonde, want dan zijn je donkere delen dus niet écht donker meer.

De Bravia 7 maakt daarom gebruik van de zogenoemde XR Backlight Master Drive technologie. Deze techniek verdeeld de pixels op een slimme manier waardoor dit effect dus wordt geminimaliseerd.

Meeslepende geluidservaring

Naast de goede beeldkwaliteit biedt deze televisie ook een meeslepende geluidservaring. De Acoustic Centre Sync technologie zorgt ervoor dat het geluid van je soundbar perfect synchroniseert met het geluid van je tv.

Dit zorgt ervoor dat het geluid wat je hoort perfect aansluit met wat er op het scherm gebeurt. Vliegt er dus een vogel boven in het beeld, dan lijkt het geluid ook echt van die kant te komen. Deze techniek vind je overigens ook op de Bravia 8 en 9 terug!

Bij de Bravia 7 is ook aan de surround sound-ervaring gedacht. Dit met de ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS;X. Het geluid lijkt hiermee vanuit elke hoek van de kamer te komen, waardoor je een bioscoopachtige ervaring krijgt. Het lijkt op die manier alsof je midden in de actie zit.

Features die je helpen het geluid goed te verstaan

Het is tegenwoordig bij films best vaak een probleem: het wegvallen van stemmen. Je kijkt een spannende actiefilm waar veel gebeurt en de hoofdpersoon roept wat... maar ja, door alle herrie versta je er eigenlijk niets van. Superirritant natuurlijk.

Dat is waarom Sony Voice Zoom 3 heeft bedacht. Deze technologie verbetert de verstaanbaarheid van stemmen, zelfs in scènes met veel achtergrondgeluid. Dit zorgt ervoor dat dialogen altijd duidelijk en helder zijn, waardoor je geen enkel belangrijk moment hoeft te missen, hoe intens de actie op het scherm ook is.

Ook nog wel een noemenswaardige feature is dat je met een bluetooth-apparaat kunt luisteren als je tv kijkt. Dat is op zichzelf niets nieuws maar wat het wel tof maakt is dat je het geluid zowel via het bluetooth apparaat als de tv kan laten komen. Het volume is ook per apparaat aan te passen. Perfect bijvoorbeeld voor mensen die slechter horen en het geluid voor zichzelf wat harder willen dan de rest.

Sony Bravia 8: het draait allemaal om OLED

Van het mini-led paneel maken we nu de sprong naar de OLED van de Sony Bravia 8. Een hele goede keuze voor de filmfanaten die écht een OLED-televisie willen. Met diepe zwartwaardes, levendige kleuren en een top beeldkwaliteit is deze televisie een perfect scherm voor jouw filmavonden thuis. Deze televisie is verkrijgbaar in 3 verschillende maten; 55-, 65- en 77-inch.

De XR-processor op deze OLED-tv heeft een unieke functie: de contrast booster. Deze geavanceerde technologie versterkt de kleuren en contrasten in heldere delen van het beeld, waardoor de kijkervaring nog meeslepender wordt. Daarbij houdt deze technologie ook rekening met de temperatuur van het paneel zodat akelige inbrandingen voorkomen worden.

Alsof je er zelf bij bent

Qua geluid gaan we ook een stap verder bij deze televisie. Zo vinden we op deze tv het Acoustic Surface Audio Plus terug. Bij deze techniek zitten er geen ingebouwde speakers in de rand maar ontstaat er geluid door het scherm te laten trillen. De speakers zitten dus echt in het scherm.

Dat trillen zie je natuurlijk niet, maar het voordeel hiervan is dat je het geluid heel specifiek vanaf de juiste plek hoort. Rijdt er links in beeld een auto weg, dan komt het geluid ook echt vanaf de auto.

Deze techniek is nu uitgerust met een nieuwe subwoofer en nieuwe tweeters op de achterkant van de tv. Samen zorgen ze voor een rijker en natuurlijker geluid en een wijder surroundgeluid, zelfs als je verder weg van de televisie zit.

Sony Bravia 9: het beste van het beste

Zoals altijd kan er natuurlijk maar eentje de beste zijn. En die titel gaat naar de Sony Bravia 9. De ultieme televisie voor film, met de helderste 4k beelden en zwartwaardes zoals je die van een OLED gewend bent... maar dan dus op een Mini LED paneel!

Deze televisie maakt gebruik van dezelfde krachtige processor als de andere modellen, maar heeft een speciale driver die zorgt voor nog meer dimming zones, en dus nog meer efficiëntie. Hierdoor is hij tot wel 50% helderder dan vergelijkbare modellen.

Door die dimming zones blijven de heldere delen van het beeld echt oplichten terwijl de zwarte delen juist diep en gedetailleerd blijven. Deze televisie is in twee maten verkrijgbaar. En dat is 75- en 85 inch.

Goed zicht vanuit elke hoek

Als je deze televisie dus in huis zou halen heb je een mooi groot beeld voor een grote kamer. Maar wat dan vaak het gevaar is, is dat je in sommige hoeken van de kamer het beeld nét wat minder kan zien. Daar heeft Sony twee technieken voor:

X-Wide Angle en X-Anti Reflection. Met die eerste biedt deze televisie een grote kijkhoek, en omdat te versterken zorgt de X-Anti Reflection ervoor dat reflecties van bijvoorbeeld een lamp of het raam op het beeld minimaal aanwezig zijn. Of je dus recht voor de televisie zit of vanuit een schuine hoek kijkt, je geniet van een ongehinderd beeld.

Geluid klinkt nog beter

Het geluid van deze televisie is net zo noemenswaardig als het beeld. Dat is te danken aan de Acoustic Multi-Audio+ technologie. Deze televisie is uitgerust met nieuwe speakers, tweeters en subwoofers die het geluid nog beter laten klinken.

Stemmen en geluidseffecten klinken hierdoor nog gedetailleerder en realistischer. Een bijkomend effect hiervan is dat surround geluid hierdoor ook groter en nauwkeuriger wordt. Je kan dan wel nagaan dat dat echt top klinkt als je films gaat kijken.

Optimaal genieten van films en series

Dat zijn de Sony Bravia 7, 8 en 9. Ben je nou een echte filmliefhebber of kijk je vaak naar series? Dan zit je dus écht wel goed met Sony. Want door de kennis die ze als experts op het gebied van films en series hebben, geniet je op beeld en met geluid van de beste filmbelevenis. Dat doen ze met dingen zoals Calibrated Mode, Acoustic Multi-Audio Plus of de slimme Bravia XR-processor. Kom langs in 1 van onze 140 winkels of kijk op Expert.nl!