Sonos Roam 2 review: Nieuwe generatie, zelfde prestaties
Door: Dagmar
Het is alweer tijd voor de tweede generatie van de Sonos Roam, de compactste bluetoothspeaker van Sonos. Wat is er veranderd? Je leest het in deze review!
Pluspunten
+ Nieuwe knop voor bluetooth voor nog snellere verbinding
+ Draagbare speaker met het mooie Sonos-geluid
+ Waterdicht, stof- en schokbestendig (IP67)
+ Automatische Trueplay optimaliseert het geluid voor jouw omgeving
Minpunten
- Weinig tot geen veranderingen ten opzichte van de Sonos Roam 1e generatie
- Ondersteunt geen Google Assistant
Belangrijkste specificaties Sonos Roam 2
Subtiele nieuwe designkeuzes
Op het eerste gezicht lijkt er helemaal niks veranderd te zijn aan het uiterlijk, maar toch zijn er een paar kleine subtiele veranderingen doorgebracht.
Zo heeft de Sonos Roam 2 nu een speciale knop voor bluetooth. Die had die eerder niet, waardoor je hem eerst moest verbinden met wifi waarna je hem pas kon koppelen met bluetooth. Nu haal je hem uit de verpakking en verbindt je hem in één keer met bluetooth door op de knop te drukken. Dit was een wens van veel gebruikers, dus daarbij heeft Sonos goed geluisterd naar de feedback die ze hebben gekregen.
De Sonos Roam 2 is verkrijgbaar in het zwart en in het wit. Een klein detail dat daarbij om de hoek komt kijken is dat het logo van Sonos op de behuizing dezelfde kleur heeft als de speaker die je gekocht hebt.
Verder geen veranderingen aan het design. Dus het is en blijft dezelfde compacte bluetooth-speaker die je makkelijk even meeneemt. Hij is ook IP67-waterbestendig, dus daarmee kan het wel tegen wat water en stof. Er zit ook nog een ingebouwde microfoon in voor de stembediening en de automatische Trueplay-tuning.
De tekst gaat verder onder de producten:
Niks mis met het geluid, maar ook niets verbeterd
Als je een beetje bekend bent met Sonos, dan weet je hoe goed het geluid altijd klinkt. Dat is bij hun kleinste speaker niet anders. Ten opzichte van zijn voorganger is er alleen niets veranderd qua geluid, dat is toch wel een beetje jammer.
Je kunt het geluid het best beschrijven als een rijk geluid waarin de details goed naar voren komen. Ook is het geluid heel helder door de tweeter die erin zit en je geniet van een indrukwekkende bas.
Als je hem open zou schroeven kom je twee digitale versterkers tegen die perfect zijn afgestemd voor de goede prestaties. Ook vind je een tweeter terug voor de heldere weergave en de hoge frequenties. Verder heeft hij ook een midwoofer voor de middenfrequenties en de zeer lage tonen van de muziek.
Geef hem een plaatsje in je Sonos-netwerk
Wat Sonos zo populair maakt, is hun Sonos-netwerk waarbij je speakers, soundbars en subwoofers met elkaar verbindt. Hierdoor kun je ook een multiroom-opstelling bouwen waarbij je je hele huis vult met geluid.
Ook voor de Sonos Roam 2 is er weer een plekje gevonden in het Sonos-netwerk. Je kunt hem bijvoorbeeld combineren met een andere Roam-speaker voor een mooi stereogeluid. Helaas is de Sonos Roam 2 dan weer niet te gebruiken als achterspeaker in je tv-opstelling.
Om al die opties te ontdekken en in te stellen, gebruik je de Sonos-app. Dit is de plek waar je bijvoorbeeld equalizer kunt aanpassen of functies als Voice Control kunt aanzetten.
Streamen via wifi of bluetooth?
Om je muziek te streamen heb je twee keuzes, bluetooth of wifi.
Het beste geluid heb je met wifi, want hierbij is de bandbreedte veel groter waardoor de muziek die je luistert niet verkleind of veranderd hoeft te worden. Zolang je dus thuis bent, waar je wifi hebt, is dit naar onze mening de beste manier om muziek te streamen. Als je hem verbonden hebt met wifi, dan kun je de speaker bedienen via de Sonos-app waarbij je toegang hebt tot meer dan 100 muziekdiensten waar dus ook de populaire diensten zoals Spotify en Apple Music tussen zitten. Dus je kunt gewoon je vertrouwde afspeellijstjes afspelen, maar dan doe je dat dus via deze app.
Je wilt hem vast ook wel eens meenemen naar het park of je gebruikt hem in de tuin waar de wifi minder goed is, dan heb je dus gelukkig ook nog bluetooth. Hiermee kan je overal naar muziek luisteren.
Stembediening en Automatische Trueplay
De Sonos Roam 2 ondersteunt Amazon Alexa waarmee je de speaker ook als smart-speaker kunt gebruiken. De Roam eerste generatie ondersteunde ook nog Google Assistant, maar Sonos en Google liggen al een tijdje in de clinch, dus geen Google Assistant meer voor de Roam 2. De oplossing die Sonos daarvoor biedt is hun eigen spraaksysteem, Sonos Voice Control. Deze is alleen nog wel maar beschikbaar in het Engels en het Frans.
Een andere slimme techniek die je op heel veel Sonos-producten ziet terugkomen is Automatische Trueplay. De ingebouwde microfoon die erin zit meet de ruimte op waar je bent. De speaker optimaliseert dan het geluid voor de omgeving waardoor je dus altijd geniet van het beste geluid in welke kamer je ook bent.
Lekker lang genieten van muziek
Net als zijn voorganger heeft die een afspeeltijd van 10 uur. Dus dat is lang genoeg voor een lekker middagje in het park of in de tuin. Opladen doe je met de meegeleverde kabel. Deze mist alleen nog een USB-C-adapter, maar daar heb je er vast nog wel eentje thuis van liggen!
Draagbare speaker nog sneller in gebruik
Er is maar weinig veranderd aan de nieuwe Sonos Roam 2 op een paar subtiele designkeuzes na, zoals de nieuwe bluethoothknop waarmee je hem in één keer verbindt met bluetooth. Heb je al een Sonos Roam, dan hoef niet direct overstappen op de Roam 2, maar als je nog op zoek bent naar een hele goede en vooral ook compacte bluetooth speaker, dan is de Sonos Roam 2 zeker wel aan te raden. Kom langs in 1 van onze 140 winkels of bestel hem online!