Navigatie

Review: Sonos Era 300 – De toekomst is 3D

Halverwege maart brak bij Sonos een nieuw tijdperk aan. Het tijdperk van de Sonos Era. De eerste speakers van deze nieuwe serie zijn de Sonos Era 100 en de Sonos Era 300. En waar de Sonos Era een directe opvolger is van de Sonos One, is de Sonos Era 300 een volledig nieuwe speaker met allerlei nieuwe technieken. Ik kon de speaker al mee naar huis nemen om eens uitvoerig aan de tand te voelen en hier lees je wat ik ervan vind.

Pluspunten

  • + Dolby Atmos

  • + Trueplay nu ook voor Android

  • + Stream via bluetooth

  • + Mogelijkheid om platenspelers aan te sluiten

Minpunten

  • - Dolby Atmos alleen beschikbaar via Apple Music

  • - Middentonen niet heel krachtig

Belangrijkste specificaties Sonos Era 300

Afmetingen (h x d x b)
16 cm x 26 cm x 185 cm
Afspeelmogelijkheden
Sonos-ecosysteem, Spotify Connect, Apple Airplay 2, bluetooth, usb-c-poort
Bediening
Fysieke knoppen, Sonos App
Wat zit er in de doos?
Sonos Era 300, Stroomkabel (2 meter), Documentatie als gebruiksaanwijzing en garantievoorwaarden
Bijzondere kenmerken
Dolby Atmos, Sonos Trueplay, Sonos Multiroom Audio

De Sonos Era 300 vult het gat tussen de compacte Sonos Era 100 (en natuurlijk ook de voorganger, de Sonos One) en de grote Sonos Five. Toegegeven, Sonos heeft al eerder een tussenmaatje in het assortiment gehad, de Sonos Play:3, maar deze is al een aantal jaar uit productie.

Behalve een mooi tussenmaatje is de Era 300 ook een echt nieuwe speaker, met technieken die we nog niet in andere Sonos-speakers hebben gezien. Denk aan Dolby Atmos, bluetooth, Sonos Trueplay met optie voor Android-telefoons en de mogelijkheid om platenspelers aan te sluiten. Al met al klinkt het als een veelbelovende speaker en ik ben benieuwd of de Sonos Era 300 de beloftes waarmaakt.

Geluid - De toekomst begint nu

De toekomst is driedimensionaal, vinden ze bij Sonos. Vandaar dat Sonos steeds meer inzet op Dolby Atmos. En niet alleen bij soundbars, maar nu ook op speakers. En muziek met Dolby Atmos is niet zomaar een gimmick. Bijna alle albums die momenteel in de belangrijkste Amerikaanse hitlijsten staan zijn gemixt in Dolby Atmos en steeds meer klassieke albums worden opnieuw gemixt en in Dolby Atmos uitgebracht. En nu Sonos Dolby Atmos ook door Sonos wordt omarmd lijkt het definitief door te breken bij het grote publiek. Een goede reden om het eens uitvoerig aan de tand te voelen.


Om Dolby Atmos te luisteren moet je wel een streamingdienst hebben die dat ondersteunt. Momenteel zijn er slechts twee diensten waarmee je via Sonos naar Dolby Atmos-muziek kan luisteren, namelijk Apple Music en Amazon Music Unlimited. Die laatste werkt echter (nog) niet in Nederland, waardoor je ben aangewezen op Apple Music. Nu Sonos Dolby Atmos-muziek heeft omarmd lijkt het mij echter een kwestie van wachten tot andere streamingdiensten zoals Spotify hier ook mee aan de slag gaan.


Om de Dolby Atmos van de Sonos Era 300 goed te proberen kon één album niet ontbreken. The Dark Side of the Moon, van Pink Floyd. Niet alleen omdat dit album dit jaar 50 jaar bestaat (en daarom opnieuw is geremasterd, in Dolby Atmos), maar ook omdat Pink Floyd aan de wieg stond van zogenaamd multi-directioneel geluid door in 1967 het eerste concert in surround-sound te geven.


Enfin, het geluid. Dolby Atmos staat vooral bekend als toevoeging voor films, maar ook bij het luisteren van muziek voegt het veel toe. Het geluid is prachtig ruimtelijk en vult de hele kamer met muziek. Wat de speaker erg goed doet is het maken van een soundscape die veel groter is dan de speaker zelf. Hierdoor krijg je veel meer een livebeleving dan bij andere speakers.


Verder is het geluidsprofiel herkenbaar voor Sonos-gebruikers: Een diepe, goed gedefinieerde bas, en prachtig heldere hoge tonen. Zoals ik in mijn Sonos Era 100-review aangaf ben ik zelf wel een liefhebber van middentonen en ook bij deze zou ik daar graag iets meer van terughoren, maar dat is een kwestie van smaak. Al met al is het geluid van de Sonos Era 300 erg indrukwekkend en echt een step-up van de Era 100. Mocht je ook maar enigszins twijfelen tussen de twee speakers, dan raad ik aan om door te sparen voor de Era 300.


Sonos Era 300 in woonkamer met gitaren op de achtergrond | Te koop bij Expert

Meer mogelijk

Deze nieuwe speaker heeft, net als de Era 100, een aantal nieuwe mogelijkheden, waar Sonos-gebruikers lang naar uitkeken. Zo kan je met de Sonos Era-speakers ook muziek streamen via bluetooth. Dit kon al met de Sonos Move en de Sonos Roam, maar bij niet-draagbare speakers was dit niet mogelijk. Sonos was altijd overtuigd van de voordelen van streamen via wifi, maar heeft nu toch toegegeven en ook bluetooth toegevoegd. Het grote voordeel hiervan is dat het nu ook voor bezoekers veel makkelijker om muziek te streamen; gasten hoeven nu bijvoorbeeld niet in te loggen op het wifi-netwerk. Ook kan je makkelijker muziek luisteren via bronnen die niet via de Sonos-app te vinden zijn.


Ook hebben de Sonos Era-speakers een usb-c-ingang, waarmee je met een geschikte adapter apparaten kan aansluiten op de speaker. Zo kan je bijvoorbeeld heel makkelijk een platenspeler aansluiten, en genieten van je vinyl-collectie. Let er overigens wel op dat je dan een platenspeler met ingebouwde voorversterker moet hebben, of er nog een voorversterker tussen moet zetten.


Plaatsen en kalibreren met Sonos Trueplay

Het geluid van de Sonos Era 300 gaat dus de hoogte in. Dit komt onder andere door de omhooggerichte speakers. Daarnaast werkt Dolby Atmos met weerkaatsingen. Door het geluid te laten weerkaatsen tegen de muren en het plafond verspreid het geluid zich door de ruimte.


Om dit goed te doen heeft de speaker ruimte nodig. Sonos raadt daarom aan om minstens 60 centimeter boven de speaker vrij te houden en de speaker niet te strak in een hoek te zetten. Je kan de speaker dus beter niet in een krappe boekenkast plaatsen.


Ten slotte zorgt Sonos Trueplay voor de finishing touch. Deze techniek analyseert de kamer en kalibreert de speaker op basis van de resultaten, zodat je altijd het optimale geluid krijgt. Sonos Trueplay kan op twee verschillende manieren werken, afhankelijk van het apparaat waar de Sonos App op staat. Heb je een iPhone of iPad, dan vraagt Sonos om door de kamer te lopen terwijl de speaker geluiden afspeelt. De microfoons van de iPhone of iPad pikken dit op, waarna Sonos razendsnelle berekeningen uitvoert om de juiste instellingen toe te passen.


Heb je een Android-telefoon, dan werkt het iets anders. Doordat Android op telefoons van veel verschillende merken staat kan het geluid dat de microfoon oppikt te veel verschillen om goede berekeningen op los te laten, waardoor de oorspronkelijke methode onbetrouwbaar is. De Sonos Era 300 lost dit op door geluiden de kamer in te sturen en dit op te vangen door de ingebouwde microfoons. Hiermee maakt de Sonos een algemene plattegrond van de kamer die hij kan vergelijken met kamers in de database. En op basis hiervan wordt de speaker gekalibreerd.


Dit werkt goed en je hoort al direct een verschil, dus is voor iedereen aan te raden. En niet alleen als je de speaker net hebt gekocht, maar ook elke keer als je iets verandert aan je kamer.


In je home-cinema-opstelling

Uiteraard kan je een paar Sonos Era 300-speakers ook gebruiken als surroundspeakers in combinatie met een soundbar. Al is er bij deze speakers wel een voorbehoud: de speakers werken alleen in samenwerking met een Dolby Atmos-soundbar, zoals de Sonos Arc en en Sonos Beam Gen2. Ben je in het bezit bent van een van deze Sonos soundbars, dan breng je met een set Era 300-speakers het homecinemageluid naar een indrukwekkend hoog niveau. Wil je helemaal voor de bioscoopervaring? Dan maak je de set compleet met een subwoofer zoals de Sonos Sub Gen 3.


Design – Stijlvol en duurzaam

Het design van de Sonos Era 300 is vrij onderscheidend. Om goed Dolby Atmos-geluid te creëren zijn veel speakers nodig die allerlei kanten op staan, wat ongetwijfeld ten grondslag ligt aan het ontwerp. En ik moet zeggen dat ik in het begin wel een beetje moest wennen. Ik vond de speaker er -platgezegd- uitzien als een oude toeter. Maar, nadat de speaker een tijdje in mijn woonkamer stond ben ik het design meer en meer gaan waarderen.


In dit nieuwe tijdperk kiest Sonos ook voor duurzaamheid. Zo is de speaker gemaakt van minstens 40% gerecycled kunststof en is de constructie aangepast zodat het makkelijker is om reparaties uit te voeren mocht dit een keer nodig zijn. Hierdoor hoeven de speakers minder snel vervangen te worden, wat afval scheelt en kostbare grondstoffen spaart. Daarnaast is de verpakking nu helemaal recyclebaar en is het energieverbruik in de stand-by-modus aangepakt, waardoor de speaker nog minder energie verbruikt als hij geen muziek afspeelt. Al met al goede stappen die bijdragen aan een betere planeet, waarvoor hulde.


Screenshot van Sonos Trueplay op een Android-telefoon tijdens het installeren van een Sonos Era 300  | Te koop bij Expert

Conclusie

De Sonos Era 300 is misschien wel de beste Sonos-speaker van het moment. De speaker is wat kleiner dan de Sonos Five, maar met Dolby Atmos vult de speaker de hele kamer met muziek. Luister je via een dienst zonder Atmos, dan zorgen de omhooggerichte speakers alsnog voor een groots en ruimtelijk geluid met veel diepte. De speaker produceert een krachtig geluid met een goede gedefinieerde bas en kristalheldere hoge tonen zoals we van Sonos gewend zijn.


Daarnaast is de speaker voorzien van allerlei prettige (en gewenste) features als bluetooth, de mogelijkheid om een platenspeler aan te sluiten en Sonos Trueplay (nu ook voor Android-telefoons). En doordat de Sonos Era 300 verantwoord wordt geproduceerd en de speaker met Dolby Atmos helemaal klaar is voor toekomst is dit misschien wel de beste koop voor iedereen die op zoek is naar een wifispeaker.

Productafbeelding van een Sonos Beam Era 300 | Te koop bij Expert