Nokia G42 Review: de telefoon die je zelf kan repareren
Misschien heb je het wel eens meegemaakt, je telefoon ging stuk omdat je hem liet vallen en een reparatie bleek net zo duur te zijn als een nieuwe telefoon. De Nokia G42 is heel makkelijk te repareren, waardoor je kosten bespaart als er iets stuk gaat. Wat je nog meer van deze telefoon mag verwachten, lees je in deze review!
Pluspunten
+ Enorm duurzaam
+ Makkelijk repareerbaar
+ Uitstekende batterijduur
+ Ruime opslagcapaciteit
Minpunten
- Vrij lage schermresolutie van 720p
- Maakt niet de mooiste foto's
Belangrijkste specificaties |
|
Schermdiagonaal | 6,56-inch |
Schermresolutie | 720p |
Resolutie hoofdcamera | 50 megapixels |
Wat zit er in de doos? | Usb C naar Usb C kabel en simnaald |
Bijzondere kenmerken | Makkelijk repareerbaar, 5G-internet |
Duurzaamheid hoog in het vaandel
Nokia weet zich altijd op één of andere manier weer te onderscheiden met hun telefoons. Je kent vast nog wel die oude Nokia-telefoons die niet kapot te krijgen waren. Ook dit keer onderscheidt Nokia zich weer. Niet met een stevig gebouwde telefoon, al is hij wel goed bestand tegen stoten en vallen, maar met de duurzame Nokia G42.
Deze telefoon is voorzien van een behuizing waarbij de achterkant voor een deel is gemaakt van gerecycled plastic. De verpakking waarin de Android-telefoon komt is grotendeels gemaakt van gerecycled papier en papier dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Als je duurzaamheid een dingetje vindt, dan klinkt dit je waarschijnlijk als muziek in de oren!
De tekst gaat verder onder de producten:
Lange levensduur van de telefoon
Waar de Nokia G42 zich echt onderscheidt met de meeste andere telefoons op het gebied van duurzaamheid, is dat hij makkelijk repareerbaar is. En dan denk je misschien: ‘huh, makkelijk repareerbaar? Hoe zit dat?’.
Als er iets kapotgaat aan deze telefoon, denk daarbij aan het scherm, de accu of de usb-c-poort, dan zijn die onderdelen makkelijk te vervangen. Hiervoor werkt het Finse smartphonebedrijf samen met een Amerikaans bedrijf, iFixit. Dit is een website waar je handleidingen kunt vinden van reparaties van onder andere smartphones. Daarnaast wordt dit ook de plek waar je onderdelen van de Nokia G42 kunt kopen. Zowel de handleidingen als de onderdelen worden vijf jaar lang verkocht.
Het mooie hieraan is dat je voor een lage prijs onderdelen kunt aanschaffen. Door de handleidingen doe je het ook heel makkelijk zelf. Je hoeft daardoor dus niet langs een reparateur waarbij je je telefoon voor een tijdje kwijt bent en waar de kosten ook nog eens hoger oplopen.
Dat Nokia zorgt voor een makkelijk te repareren telefoon is niet omdat onderdelen snel stuk gaan, want met de kwaliteit van deze telefoon zit het wel goed. Dat ze dit doen heeft meer te maken met dat stukje duurzaamheid. Door de onderdelen te vervangen als ze kapotgaan, gaat je telefoon langer mee. En het mooie is dus, je doet het heel makkelijk zelf!
Het scherm van de Nokia G42
De telefoon is voorzien van een 6,56-inch scherm. Daardoor is hij relatief groot, maar past hij nog steeds makkelijk in je broekzak. Ook als je hem vasthoudt met één hand is hij ondanks zijn grootte vrij eenvoudig te bedienen. Met je vingers kom je namelijk makkelijk in de hoeken van je scherm.
Het scherm heeft een resolutie van 1612 bij 720 pixels. Voor de lage prijsklasse waar deze telefoon inzit is dit op zich een prima resolutie, maar er zijn ook telefoons in dezelfde prijsklasse die bijvoorbeeld een 1080p scherm hebben, wat iets scherper oogt. Het verschil is dan ook weer niet heel groot en merk je alleen als je er heel goed op let.
Wat een stuk beter is aan dit scherm en waar je wel echt verschil in merkt, is de 90 Hertz beeldverversing. De telefoon voelt daarmee lekker snel aan. Bewegingen en animaties op het scherm verlopen vloeiend zonder enige haperingen. Dat kun je bijvoorbeeld mooi zien als je door Instagram scrolt.
Opslag en geheugen
Met de Nokia G42 krijg je een opslagruimte van 128 GB met daarbij een werkgeheugen van max 6 GB. De opslag kun je uitbreiden met een micro-sd-kaart tot en met maar liefst 1 terabyte wat echt heel veel is.
Met de ruime opslagcapaciteit van 128 GB heb je onder andere genoeg ruimte voor al jouw leuke foto’s, video’s en apps. Het werkgeheugen van 6 GB, wat prima is voor een telefoon in deze prijsklasse, zorgt ervoor dat je apps soepel werken en dat je ook meerdere apps kunt gebruiken om zo te multitasken.
Ondersteuning van 5G-internet
Een belangrijke feature van deze telefoon is dat hij 5G-internet ondersteunt. Daarmee beschik je ook over snel internet als je niet verbonden bent met wifi. De Nokia G22, die eerder dit jaar uitkwam, werkt alleen met 4G. Een mooie vooruitgang dus!
Plaatjes schieten met de G42
Nokia heeft zich bij de G42 vooral gericht op duurzaamheid. De camera is daardoor wat minder de prioriteit geweest, maar is prima voor de prijsklasse. Hij is voorzien van 3 camera’s op de achterkant waaronder een hoofdcamera van 50 megapixels, een macrocamera van 2 megapixels en een dieptesensor van 2 megapixels. Voorop zit nog een selfiecamera van 8 megapixels.
Met de hoofdcamera maak je prima foto’s en deze is dan ook verrassend goed! 50 megapixels is voor een telefoon als deze dan ook gewoon uitstekend. De afbeelding bij deze tekst is gemaakt met de hoofdcamera van de telefoon.
Het verschil in kwaliteit is wel te merken met de macrocamera en de dieptesensor. Op zich zijn de foto’s die je hier mee maakt prima, maar als je ze gaat vergelijken met wat duurdere modellen, zoals de Nokia X30 of XR21, dan zie je wel een duidelijk verschil in scherpte en kleuren.
De selfiecamera is oké. Hij heeft dus 8 megapixels en je maakt hier prima selfies mee. Daarnaast kun je ook in goede kwaliteit videobellen met familie of vrienden.
Wat nog wel leuk is om te benoemen bij de camera, is dat de Nokia over een paar leuke cameratechnieken beschikt. Nachtmodus bijvoorbeeld, waarmee je ’s nachts ook goede foto’s maakt. De portretstand is dan weer leuk om je vrienden mee op de foto te zetten. Maar de interessantste feature op de camera is AI-imaging. Hiermee wordt je foto automatisch ‘beter’ gemaakt door het toevoegen van contrast, kleuren en enzovoort. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie.
Uitstekende batterijduur
Volgens Nokia zelf zou de telefoon tot wel 3 dagen moeten meekunnen op een volle lading! Dit is heel lang natuurlijk, maar daarbij moet er ook rekening gehouden worden met je gebruik. Als je hem op een dag veel gebruikt, ja dan gaat hij ook sneller leeg. Dat die zo’n goeie batterijduur heeft, komt door de ruime accucapaciteit van 5.000mAh.
Je laadt hem op met de usb-c-poort. Bij de levering zit een kabel waarmee je hem makkelijk oplaadt. Het oplaadblokje, die zit er dan weer niet bij. Maar dat is ook niet gek voor een bedrijf dat zich zo erg bezighoudt met duurzaamheid. Het blokje moet je los aanschaffen of je gebruikt gewoon één van de oplaadblokjes die je hoogstwaarschijnlijk nog wel ergens in huis hebt liggen.
Verschil met de G22
De Nokia G42 is het best te vergelijken met de Nokia G22, die eerder dit jaar uitkwam. De telefoons hebben veel raakvlakken, maar op enkele puntjes verschillen ze ook weer van elkaar. Zo heeft de G42 een groter werkgeheugen, een betere en vooral ook snellere processor en is hij heel ietsjes kleiner dan de G22.
Goede prestaties maar bovenal erg duurzaam
De Nokia G42 is er vooral voor de mensen die duurzaamheid belangrijk vinden en langer met hun telefoon willen doen. Hij heeft een duurzame behuizing met gerecycled plastic en onderdelen zijn heel makkelijk te vervangen en daardoor te repareren. Je telefoon blijft zo voor een langere tijd in een goede staat.
Hij is daarnaast ook nog eens voorzien van een goede batterijduur en een ruime opslagcapaciteit. De schermresolutie en de camera zijn minder, maar voor de prijsklasse waar hij inzit, is hij echt meer dan prima! Vind je het toch heel belangrijk dat er een hele goede camera op je telefoon zit? Dan zou je beter kunnen kijken naar de Nokia XR21 of X30 kijken!