Navigatie

LG OLED B4 review: Hoe goed is het nieuwe instapmodel van de OLED-serie?

Door: Antoine

We waren te gast bij LG om als één van de eerste alvast een kijkje te mogen nemen naar de nieuwe OLED line-up. In deze review vertellen we je meer over de LG OLED B4.

Pluspunten

  • +Dankzij het OLED-scherm geniet je van realistische kleuren met diepe zwartwaarden

  • +Verschillende beeldtechnieken die zorgen voor goed beeld

  • +LG Wow Orchestra voor het beste geluid in jouw kamer

  • +4 HDMI 2.1 poorten waarmee VRR en ALLM hun werk kunnen doen

Minpunten

  • - De B4 heeft geen OLED evo en mist daardoor helderheid op het scherm

  • - Tv heeft geen antireflectielaag om weerkaatsingen tegen te houden

Belangrijkste specificaties LG OLED B4

Beeldresolutie
3840 x 2160 (4K)
Beeldtype
OLED
Besturingssysteem
LG WebOS 2024
Gamingtechnieken
VRR, ALLM, G-Sync, FreeSync
Bijzondere kenmerken
Lossless audio, draagdetectie, Aware Modus, Dolby Atmos

Geniet van het geweldige contrast van OLED

De LG OLED B4 is het instapmodel van de LG OLED-serie. Voordat je denkt dat het daarom bij deze tv allemaal vrij basic blijft, duiken we direct in op de beeldkwaliteit.

De naam verklapt het al, want deze tv heeft een OLED-scherm. OLED is een beeldtechniek waarbij het beeldscherm uit miljoenen kleine LED-lampjes bestaat. Die lampjes kunnen individueel aan- en uitgeschakeld worden. Voordeel daarvan is dat kleuren goed naar voren komen en dat zwarte delen ook echt zwart zijn. Kortom, een geweldig contrast dus.

Op de andere modellen in de serie wordt OLED nog uitgebreid naar OLED evo waarbij je ook nog eens meer helderheid op het scherm ervaart. Bij de B4 blijft het helaas alleen bij OLED.

Er komt wel nog een 4K-resolutie bij kijken. Dus dat betekent dat er meer dan 8 miljoen pixels in deze tv zitten die ervoor zorgen dat films, series en noem maar op, er erg scherp uitzien.

De tekst gaat verder onder de producten:

Technieken die het beeld verbeteren

De LG B4 heeft geen technieken zoals een helderheidsbooster of super anti-reflectie, waar LG C4 en de G4 wel over beschikken. De B4 houdt het alleen bij Dynamic Tone Mapping Pro. Dit is een techniek die het beeld in 5000 blokken verdeeld en elke blokje stuk voor stuk optimaliseert op kleur en scherpte. Zo zorgt het er dus voor dat de beeldkwaliteit altijd goed blijft en niet snel zal afzwakken.

Andere beeldtechnieken waarover de B4 beschikt zijn Dolby Vision IQ en Filmmaker Mode. Dolby Vision IQ is een techniek die de helderheid van het scherm aanpast op basis van de hoeveelheid licht in je kamer. Filmmaker Mode is juist een techniek die beeldbewerkingen uitzet om je te laten genieten van de pure film zoals de filmmaker dat bedoeld heeft. Verder worden belangrijke HDR-formaten, zoals HDR 10 Plus en HLG, ondersteunt.

Vernieuwde processor

Bij een nieuwe tv mag je natuurlijk ook verwachten dat de processor een sprongetje voorwaarts maakt. Gelukkig is dat ook zo bij de LG B4. In plaats van een Alpha 7 processor zit er in deze tv nu een Alpha 8 processor die zorgt voor de juiste beeld- en geluidverwerking. Als tv-kijker zul je niet echt het verschil van de nieuwe processor merken, maar het feit is wel dat alles een stukje beter verwerkt wordt.

Verkrijgbaar in de populaire inchmaten

Je hebt de keuze uit drie inchmaten. Dat begint bij 55-inch en loopt op naar 65- en 77-inch. Dit zijn over het algemeen de populaire formaten voor in een gemiddelde woonkamer. Er zit in deze serie dus geen klein model waardoor die dus ook niet geschikt is voor op de slaapkamer of een kleine woonkamer.

Alle modellen in de B4-serie zijn voorzien van twee pootjes, waardoor je ze heel makkelijk kwijt kunt op een tv-meubel. Het is alleen wel wat lastiger om er een grotere soundbar onder te plaatsen.

Het beste geluid voor jouw kamer

Een soundbar gebruiken voor je tv is altijd aan te raden. Daarmee klinkt het geluid namelijk nog grootser wat dus ook de filmbelevenis weer ten goede komt. Met Dolby Atmos bijvoorbeeld, wat de LG B4 ook ondersteunt. Hiermee speelt het geluid zich rond jou af en lijkt het net alsof je zelf meedoet in de film die je kijkt.

Met AI Acoustic Tuning stem je het geluid af op jouw kamer. Want in elke kamer kan geluid weer anders klinken, dat komt door de akoestiek ervan. Dus is het belangrijk om dat ook goed af te stemmen. Daarvoor gebruik je de afstandsbediening, want daarin zit een microfoon waarmee je jouw kamer dus kunt opmeten. Vervolgens past AI Acoustic Tuning de geluidsinstellingen aan zodat het op z’n best klinkt in jouw kamer.

Vorig maakte we kennis met LG Wow Orchestra en dit jaar is deze techniek ook weer terug te zien. Wow Orchestra is een techniek die zorgt voor een goede samenwerking tussen een LG-soundbar en in dit geval dus de LG B4. Zowel de speakers van je soundbar als die van je tv gebruiken alle audio-kanalen om je het beste geluid te geven. Om hier gebruik van te maken moet je dus wel een LG-soundbar hebben die ook Wow Orchestra ondersteunt.

Uitstekende gameprestaties

De LG B4 is niet alleen een televisie voor het kijken van films, series of andere content, maar je kunt hem ook goed gebruiken voor gaming. Zo heeft hij een verversingssnelheid van 120 hertz voor gaming. Daarmee lopen de bewegingen op het scherm lekker soepel en heb je nauwelijks last van haperingen.

De andere tv’s in de LG OLED line-up hebben een hogere verversingssnelheid gekregen, van maar liefst 144 hertz, maar dat wilt niet zeggen dat deze tv een veel mindere gaming-tv is. Sterker nog, populaire consoles zoals de PS5 of de Xbox ondersteunen maximaal 120 hertz aan verversingssnelheid. Dus dan zit je ook gewoon goed met de B4. Een hogere verversingssnelheid dan 120 hertz wordt wel interessant als je een pc-gamer bent of als je al klaar wil zijn voor de volgende generatie consoles.

Op de achterkant vind je 4 keer een HDMI 2.1 poort. Dat wilt ook zeggen dat er daarmee gamingtechnieken om de hoek komen kijken, zoals VRR en ALLM. Waar VRR zorgt voor het verminderen van haperingen in je game, zorgt ALLM juist voor de beste prestaties in 'Gaming Modus'.

Als we het dan toch over gamingtechnieken hebben, mogen we G-Sync en Freesync natuurlijk niet vergeten. Deze vergelijkbare technieken gaan nog net een stapje verder dan VRR en passen de verversingssnelheid niet alleen aan op het scherm, maar ook op de videokaart.

Wil je echt helemaal in de details duiken? Dan is er voor jou nog de Game Optimizer! Hier kun je alle puntjes op de i zetten en jouw game-ervaring helemaal optimaliseren door technieken aan- en uit te zetten.

Nieuw likje verf voor WebOS

Dan zijn we tot slot aangekomen bij het nieuwe WebOS smartsysteem. Hier heb je toegang tot apps en heel veel meer content. Dit jaar heeft LG het systeem weer een beetje opgefrist. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om tot wel 10 profielen aan te maken, die je elk ook weer kunt beveiligen met een pincode. Daarmee heeft iedereen in huis zijn eigen omgeving waar ze dan ook eigen aanbevolen content krijgen voorgeschoteld. Verder is er een beetje gewisseld in de lay-out, maar er zijn geen hele grote veranderingen doorgevoerd.

Instapmodel met uitstekende beeldkwaliteit

De LG OLED B4 is dan misschien wel ‘maar’ het instapmodel van de LG OLED-serie, de tv heeft wel een uitstekende beeldkwaliteit, waardoor je er urenlang films en series op kunt kijken. Al mist hij wel wat helderheid op het scherm. Verder is hij ook prima te gebruiken als game-tv door de vele technieken die eraan zijn toegevoegd.