Navigatie

7 dingen die je moet weten als je een stoomoven wil kopen

Koken met stoom | Expert helpt je verder

Koken met stoom is al eeuwenlang een beproefde methode om eten te bereiden. In Europa deed koken met stoom in de 18e eeuw zijn intrede en in China koken ze zelfs al sinds de oudheid met stoom. De thuiskok lijkt koken met stoom een beetje te zijn vergeten, maar de laatste jaren lijkt koken met stoom weer helemaal een opmars te maken, zeker met de komst van multifunctionele combistoomovens. Wil jij ook koken met stoom, dat hebben wij 7 dingen die je moet weten op een rijtje gezet.

In de afgelopen decennia werd er door veel thuiskoks nog wel gestoomd, maar vaak wat minder uitgebreid dan met een stoomoven. Bijvoorbeeld met een chinees stoommandje of met een zeef die aan de rand van een pan hangt. Kook je met een stoomoven, dan zijn er echter veel meer mogelijkheden. Zeker met een combistoomoven. Wil je een (combi)stoomoven kopen? Dan is er een aantal zaken die leuk of handig zijn om te weten. Wij hebben er zeven voor jouw op een rijtje gezet.

1. Met een stoomoven bereid je meer dan alleen groente

Denk je met koken aan stoom, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan groente. Dit is ook niet zo gek; stoom wordt maximaal 100° Celsius, wat heet genoeg is om groente te bereiden, maar niet genoeg is om bijvoorbeeld een pizza te bakken met een knapperige korst. Tegenwoordig zijn er echter veel ovens die stoom combineren met de bekende heteluchtfunctionaliteit. Zo kan je ook makkelijk bakken op temperaturen tot 230° Celsius, wat ideaal is voor pizza’s, taarten en vleesgerechten met een knapperig korstje. En doordat je ook stoom en hetelucht tegelijk kan gebruiken, blijft je maaltijd botermals.

2. Koken met een stoomoven is gezond

Althans, gezonder dan vergelijkbare gerechten die in een gewone oven zijn gemaakt. Als je elke dag een royale chocoladetaart eet zal je gezondheid er (helaas) niet op vooruit gaan. Ook niet als deze in een stoomoven is gemaakt. Als je kookt met een stoomoven blijven de vitamines en mineralen in de ingrediënten beter behouden. Een paprika die is gestoomd bevat bijvoorbeeld tot wel 50% meer vitamines dan een gekookte paprika. Dit komt doordat een gewone oven vocht onttrekt uit de ingrediënten, wat ten koste gaat aan onder andere de vitamines (die voor een groot deel uit water bestaan). Ook heb je minder vet en olie nodig om je gerechten heerlijk mals worden. Doordat er veel vocht in de lucht zit drogen je ingrediënten niet uit waardoor ze heerlijk garen. Zo kan je blijven genieten van je favoriete kiprecept, zonder de extra calorieën.

3. Als je kookt met een stoomoven heb je minder zout nodig

Dit punt valt een beetje in hetzelfde straatje als punt twee, maar is zo’n groot voordeel dat het wel apart het vermelden waard is. Als je kookt met een stoomoven heb je minder zout nodig om het eten smakelijk te maken. Doordat er minder vocht uit het voedsel wordt onttrokken, blijft de smaak beter behouden. Je hebt daardoor minder zout nodig om het even op smaak te brengen dan bij andere kookmanieren. En dat is goed voor je bloeddruk, je hart en voor je nieren.

Stoomoven kopen? Expert helpt je verder

4. Met een stoomoven bak je het beste brood

Het vooroordeel dat veel mensen hebben is dat je hiermee geen brood kan bakken omdat het brood dan zompig wordt. Niets is echter minder waar. Bak je brood in een stoomoven, dan komt dit het brood echter op twee momenten in het broodbakproces ten goede. Ten eerste rijst het brood beter als je het even in een stoomoven zet. Om het deeg te laten rijzen heeft het gist twee dingen nodig: warmte en vocht, de twee elementen van stoom. Door het brood in de oven te laten rijzen werkt het gist sneller dan het op kamertemperatuur doet, wat ervoor zorgt dat het brood luchtiger wordt. Ook zetten bestaande gasbelletjes uit, wat ook zorgt voor meer lucht in het deeg. Ten tweede zorgt de stoom ervoor dat het brood een extra knapperige korst krijgt. Als het deeg gekoeld de oven ingaat, hechten de kleine waterdruppels van het stoom op het koude deeg. Doordat water beter warmte geleidt dan lucht zorgt dit voor een lekker krokant en prachtig goudbruin korstje, zonder dat binnenkant droog wordt.

5. Met een stoomoven warm je je kliekjes beter op dan met een magnetron

Heb je een keer (te) veel gekookt en heb je nog wat over? Met een stoomoven warm je de kliekjes snel en smakelijk weer op zodat je nog een keer van je heerlijke maal kan smullen. Doordat water een betere geleider is dan lucht warm je je restjes met een stoomoven een stuk sneller op dan met een gewone oven. En door de hoge luchtvochtigheid wordt er geen water onttrokken uit het eten en wordt het niet droog en taai, zoals kan gebeuren als je de restjes opwarmt in een magnetron.

Met een stoomoven warm je je kliekjes snel en makkelijk weer op

6. Je kan een stoomoven ook gebruiken om voorwerpen te ontsmetten

Stoom is niet alleen handig om gezond en smakelijk te koken, je kan het ook gebruiken om objecten te ontsmetten. Heb je bijvoorbeeld onlangs een kindje gekregen, dan kan je in een stoomoven eenvoudig spenen ontsmetten. Maar ook als je een pincet hebt gebruikt om een splinter te verwijderen kan je deze in een stoomoven ontsmetten, zodat je deze bij de volgende splinter weer met een gerust hart kan gebruiken.

7. Je hoeft de oven niet aan te sluiten op de waterleiding (maar het kan wel)

Kook je met stoom, dan kook je met water. Maar, wil je een stoomoven in je keuken, dan kan dit gelukkig zonder gehannes met een extra waterleidingaansluiting. Veel stoomovens werken simpelweg met een waterreservoir. Bedenk echter wel dat je deze eens in de zoveel tijd moet bijvullen. Wil je niet meer over doe hoeveelheid water nadenken en heb je genoeg waterleidingaansluitingen in je keuken (of vind je het geen probleem om daarvoor te zorgen), dan kan je een stoomoven kopen die op je waterleiding aangesloten moet worden.

Overtuigd? Bekijk hier alle stoomovens bij Expert Meer weten? Lees onze adviespagina over koken met een stoomoven

Stoomoven kopen? Expert helpt je verder