Dé oudejaarslekkernij: zo maak je oliebollen in de airfryer
Kan jij ook niet wachten tot het einde van het jaar, wanneer de heerlijke geur van versgebakken oliebollen in de lucht hangt? Goed nieuws, want het is bijna zover! Wist je dat je deze klassieke oudejaarslekkernij ook in de airfryer kunt bakken? En dat deze ook wel airbollen worden genoemd? Een frituurpan is niet meer nodig! De smaak en geur van zelfgebakken oliebollen is onweerstaanbaar en het is een gezellige activiteit voor oudejaarsdag. In onze blog vertel ik je hoe je stap-voor-stap heerlijke oliebollen in de airfryer maakt.
Voordat je aan de slag kunt met het maken van de lekkere oliebollen, is het handig om te zorgen dat je de volgende ingrediënten en spullen bij de hand hebt:
Ingrediënten:
• 500 gram oliebollenmix
• 400 ml warm water
• 7 gram gedroogde gist
• 250 gram rozijnen
• 100 gram bloem
• 25 gram poedersuiker
• 1 eetlepel zonnebloem olie
Benodigdheden:
• Een kom
• Een keukenmachine met deeghaak of handmixer
• (Vochtige) (thee)doek
• Eventueel een ijstang
• Een airfryer
Aan de slag met het maken van de airbol
Voorbereidingstijd + bereidingstijd ca. 90 minuten | 12 oliebollen
Het is handig om alle ingrediënten van te voren af te wegen voordat je begint.
Stap 1: Pak de kom van de keukenmachine of een losse kom als je een handmixer gebruikt. Mix de oliebollenmix met het water, gist en de rozijnen in de kom tot een mooi deeg.
Stap 2: Maak de doek vochtig en leg deze over de kom heen. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
Stap 3: Maak van het deeg mooie ronde bollen, om het jezelf makkelijk te maken kan dit met een ijstang. Rol ze daarna door de mix van het bloem en poedersuiker heen.
Stap 4: Verwarm de airfryer 4 minuten voor op 200⁰C en spray of smeer ondertussen de oliebollen in met zonnebloem olie.
Stap 5: Het is nu tijd om de bollen per 4 á 5 stuks in de airfryer te doen. Draai ze na 5 minuten om en laat de oliebollen nog eens 5 minuten bakken in de airfryer.
Klaar om te smullen?
Na een tijdje wachten zijn daar de airbollen. Serveer de oliebollen op een feestelijke schaal en bestrooi ze met poedersuiker. De structuur van de oliebol is vaster dan vanuit de frituurpan, maar net zo lekker en ook gezonder. Eet smakelijk!