Of je nou een enorme theeliefhebber bent of niet, we gebruiken allemaal vrijwel dagelijks kokend water. Gemiddeld wordt de waterkoker in huishoudens ongeveer 1 tot 8 keer per dag aangezet. Vroeger was de fluitketel populair, maar hoe zit dat nu? En welk apparaat is het meest energiezuinig? Aan het eind van deze blog weet jij het!
Hoe werkt een waterkoker?
Een waterkoker bestaat uit een verwarmingselement gemaakt van metaal dat is ondergedompeld in water. Wanneer je de waterkoker aanzet begint het verwarmingselement op te warmen. Zodra de thermostaat meet dat het water het kookpunt bereikt, schakelt de waterkoker automatisch uit. De waterkoker wordt aangesloten via een snoer naar het stopcontact, dat het verwarmingselement van stroom voorziet. Tegenwoordig zijn waterkokers wat luxueuzer gemaakt, waardoor je bijvoorbeeld de temperatuur kan instellen. Sommige waterkokers hebben ook een warmhoudfunctie, ideaal als je meerdere koppen thee achter elkaar drinkt!
Wat maakt een waterkoker energiezuinig?
Het wattage van een waterkoker heeft invloed op zowel de snelheid waarmee het water wordt verwarmd als het energieverbruik. Meestal zijn waterkokers tussen de 500 en 3000 watt. Hoe hoger het wattage, hoe sneller de waterkoker opwarmt. Waterkokers die goed geïsoleerd zijn, bijvoorbeeld met een dubbelwandige behuizing, houden warmte beter vast waardoor er minder warmte verloren gaat. Droogkookbeveiliging, een functie die vrijwel alle waterkokers hebben, zorgt ervoor dat de waterkoker uitschakelt wanneer hij leeg is. Dit is niet alleen veilig, maar voorkomt ook dat de waterkoker onnodig lang aan blijft staan.
Hoe werkt een Quooker?
Een Quooker functioneert als een normale kraan, maar is aangesloten op een boiler met kokend water onder het aanrecht. Deze houdt constant een kleine hoeveelheid water (meestal tussen de 3 en 7 liter) op een temperatuur van 110°C, zodat je altijd kokend water uit de kraan haalt. De boiler is net zo goed geïsoleerd als een thermosfles; de warmte kan nergens naartoe. Daardoor is er maar heel weinig energie (10 watt) nodig om het water op temperatuur te houden.
Wat verbruikt een Quooker?
Gemiddeld gebruikt een gezin van 3 personen ongeveer 10 liter kokend water per dag. De Quooker gebruikt hiervoor 423 kWh per jaar om het water te verwarmen en 87,5 kWh per jaar om het water op temperatuur te houden. Totaal komt dat uit op ongeveer 511 kWh per jaar. Voor alleen het warmhouden van het water betaal je €0,05 per dag.
Welk apparaat is het meest energiezuinig?
Elk apparaat heeft zijn eigen voordelen. Welke het meest bij jou past, hang af van jouw persoonlijke behoeften. De waterkoker is ideaal als je de temperatuur wil instellen en niet te vaak kokend water nodig hebt. Het probleem van de waterkoker is dat je snel te veel water kookt en hierdoor het overgebleven water weggooit, ook bestaat de kans dat je vergeet dat je de waterkoker hebt aangezet. Als je een waterkoker heel efficiënt gebruikt, is hij wat zuiniger dan de Quooker. De Quooker verbruikt altijd een kleine hoeveelheid energie, omdat hij het water op temperatuur houdt. Wanneer je vaak kokend water nodig hebt is een Quooker dus handige oplossing en kan deze zuiniger voor jou zijn. De prijs van de aanschaf ligt een stuk hoger dan een waterkoker, maar je krijgt er veel gemak voor terug. Met een Quooker hoef je nooit meer te wachten op kokend water. Naast kokend water kan je met sommige Quookers ook gekoeld, gefilterd en bruiswater tappen! Over het algemeen gaat hij 15 tot 20 jaar mee, het is dus echt een investering!
Voor de echte theeliefhebber!
Ben je een echte theeliefhebber? Dan is een waterkoker met instelbare temperaturen een aanrader. De ideale temperatuur van het water hangt namelijk af van het soort thee dat je zet: alleen bij de juiste temperatuur kunnen de smaken zich ontwikkelen. Voor groene of witte thee is een temperatuur van 70-85 °C ideaal, voor kruidenthee 85-95 °C en voor zwarte thee kook je het water tot 95-100 °C. Voor meer informatie over waterkokers of Quookers kijk je op de adviespagina of kom langs in één van de Expert-winkels. Onze medewerkers helpen je graag verder en geven je persoonlijk advies.