Tips voor goede wifi in huis
De scholen zijn weer begonnen en ook de meeste volwassenen zijn weer aan het werk. Voor thuisles en -werken heb je natuurlijk wel een goede internetverbinding nodig, net als voor het maken van je huiswerk. Ook is niets zo vervelend als na het leren een serie willen bingewatchen, maar continu naar een haperend beeld te kijken door een slechte wifi-verbinding. In deze blog lees je wat je kan doen om te zorgen voor goed en snel internet in huis!
De plek van de router
Het begint al bij de plek waar je de router in jouw huis plaatst. De meeste mensen zetten hem standaard in de meterkast, omdat daar de internetkabel zit, maar eigenlijk is dat geen goede plek. De router verstuurt namelijk continu signalen en in een meterkast of in de hoek van een kamer lukt dat minder goed. Ook geldt: hoe dichter je bij de router zit, hoe sterker het signaal. Over het algemeen zit de meterkast dicht bij de voordeur en niet bij plekken waar je vaak zit.
Idealiter zet je de router op een centrale plek in huis en vrij in de ruimte. Zet, als het kan, de router op een plek die hoger van de grond is. Ook dat zorgt ervoor dat de signalen beter verstuurd kunnen worden. Op een kast in de woonkamer is dus een uitstekende plek.
Van een aantal apparaten is bekend dat deze het wifi-signaal verstoort. Dit zijn onder andere babyfoons, weerstations en alarmsystemen. Houd deze uitgeschakeld op het moment dat ze niet aan hoeven te staan en plaats ze minimaal 30 centimeter van de router vandaan. Daarmee verklein je de kans dat ze het wifi-signaal verstoren.
Herstarten
Het kan voorkomen dat jouw wifi-verbinding thuis opeens verslechtert. Je hebt er niks geks mee gedaan, maar toch duurt het langer voor bijvoorbeeld een webpagina is geladen. Een router zit op een bepaald kanaal. Het kan zijn dat je op een kanaal zit dat een storing heeft of dat jouw buurman op hetzelfde kanaal zit, waardoor je wifi-problemen ervaart.
Wat je dan kan doen, is de router herstarten. Haal de stekker uit het stopcontact en zorg ervoor dat het apparaat minimaal 10 seconden is uitgeschakeld. Doe de stekker weer terug in het stopcontact en laat de router rustig opstarten. Hij zoekt dan naar het kanaal dat op dat moment het beste is. Dat zal kanaal 1, 6 of 11 zijn, want die hebben de minste kans op een storing. Je kunt ook zelf een ander kanaal kiezen, maar kies dan ook voor kanaal 1, 6 of 11. Dat kan je met verschillende tools en apps doen, zoals de Wifi Analyser app en het programma inSSIDer. De kans is groot dat het probleem hiermee verholpen is.
Naast het wisselen naar een ander kanaal kan je ook wisselen naar een andere wififrequentie. Je kunt meestal namelijk kiezen voor 2.4 en 5 Ghz wififrequentie, waarbij de 2.4 Ghz wififrequentie meestal het drukst bezet is. Daardoor kan het zijn dat je met jouw buren vecht om de ruimte op die frequentie, wat kan zorgen voor wifi-problemen. Wisselen naar de 5 Ghz wififrequentie kan daardoor helpen. Dat kan je doen door middel van de volgende stappen:
- Zorg ervoor dat de router niet verbonden is met de modem en verbind jouw laptop via een netwerkkabel met de router.
- Open de browser, type het IP-adres van de router in en log in. Het IP-adres, de gebruikersnaam en het wachtwoord staan meestal op jouw router of in de handleiding.
- Pas vervolgens de instellingen aan.
- Sluit de router aan op jouw modem.
Een nieuwe router kopen?
De meeste routers die bij mensen in huis staan, zijn standaardrouters die je gratis van jouw provider krijgt. Deze routers zijn niet van de beste kwaliteit en zijn over het algemeen minder krachtig dan andere routers. Ook krijgt de bewoner van een appartement dezelfde router als die van een hoog herenhuis. Je kunt ervan uitgaan dat de router niet voldoende krachtig is om het hele herenhuis van wifi te voorzien. Bovendien kan je op een standaard router vaak maar een beperkt aantal apparaten aansluiten. Aangezien huishoudelijke apparatuur steeds slimmer wordt, zijn er ook meer apparaten op de wifi aangesloten. Het kan daarom nodig zijn om een nieuwe router te kopen, die wel voldoet aan de eisen van jouw huis.
Daarnaast kunnen routers verouderen. Het apparaat gaat gemiddeld 6 tot 8 jaar mee. Daarna kan het zijn dat de router zijn werk minder goed doet en je wifi-problemen ervaart. Hij is dan aan vervanging toe.
Access points of Mesh-wifi
Ook wanneer je de router op een centrale plek, vrij en hoger van de grond hebt staan, kan het voorkomen dat je niet overal voldoende bereik hebt. Waarschijnlijk doet de wifi het dicht bij de router goed, maar in de tuin of op zolder is het signaal toch slechter. Met access points of mesh-wifi verhelp je dat.
Access points
Om het wifi-bereik te vergroten, kan je een access point plaatsen. Je installeert een access point door hier een netwerkkabel vanaf je modem naartoe te trekken. Het access point en de modem vormen hierdoor een soort team. Het access point krijgt een supersnelle verbinding doorgestuurd, wat het vervolgens draadloos doorstuurt. Daardoor kan je op een plek die ver van de modem af is, zoals jouw zolder, alsnog goede wifi-verbinding hebben. Ideaal wanneer je jouw slaapkamer of kantoor op zolder hebt.
Mesh-wifi
Mesh-wifi is een andere naam voor een multiroom wifi-netwerk, bestaande uit een mesh router en meerdere ‘satellieten’. De mesh router is verbonden met de modem en verstuurt signalen naar de satellieten. Die versturen vervolgens het wifi-signaal dat ze ontvangen door. Zet een satelliet in de slaapkamer, op zolder en eventueel in jouw tuinhuisje en je vergroot het bereik van je netwerk.
Fabrikanten van mesh-satellieten denken goed na over het uiterlijk dat ze de apparaatjes geven. Omdat je ze natuurlijk door het hele huis verspreidt, wil je niet dat ze een doorn in het oog zijn. Het liefst blendt het volledig met jouw interieur. Daarover hoef je je gelukkig geen zorgen te maken, doordat ze een fraaie, subtiele vormgeving hebben.
Doordat het wifi-signaal draadloos wordt doorgegeven, gaat er iets van de snelheid van het signaal verloren. Echter, dit blijft beperkt en over het algemeen heb je daar weinig last van. Bovendien is iets tragere wifi altijd nog beter dan helemaal geen wifi-verbinding. Door de satellieten dichter bij de mesh-router te plaatsen, gaat er minder snelheid verloren. Een satelliet op de eerste verdieping kan ook zorgen voor wifi op zolder. De snelheid is dan mogelijk beter dan wanneer je een satelliet op zolder plaatst.
Laat een professional ernaar kijken
Veel problemen kan je zelf wel oplossen door middel van de voorgaande stappen, maar soms blijven ze. Ik kan me voorstellen dat je niet altijd direct wilt overgaan tot het kopen van een nieuwe router. Soms ligt het probleem wat genuanceerder, maar hoef je niet per se een nieuwe router te kopen. Je kunt er dan het beste een professional naar laten kijken. Deze controleert alle ruimtes in jouw huis op de dekking, snelheid en stabiliteit van de wifi en geeft advies over hoe je het wifi-signaal zou kunnen optimaliseren. Wanneer er wel uit komt dat je een nieuwe en/of krachtigere router nodig hebt, kan de professional je daarbij helpen. Zo ben je er zeker van dat je de juiste apparatuur in huis haalt.
Heb je thuis problemen met de wifi? Bekijk dan eerst of je de router op een betere plek kunt zetten en of herstarten helpt. Mocht dit niet baten, dan kan het nodig zijn om een nieuwe router aan te schaffen. Access points en mesh wifi kunnen ook een oplossing bieden. Wil je zeker weten dat het probleem wordt opgelost en dat je de juiste spullen aanschaft? Laat er dan een professional naar kijken. Die geeft jou tips over hoe je het probleem kunt oplossen en over producten die je eventueel kunt aanschaffen.
Blog van:
Jill
Productredacteur bij Expert