Navigatie

Tips voor een gezond binnenklimaat

Gemiddeld brengen we 80 tot 90% van de tijd binnenshuis door en uit onderzoek is gebleken dat de binnenlucht van woningen ongeveer tweemaal zo ongezond is als de buitenlucht. Dit is opmerkelijk, aangezien je buiten natuurlijk bijvoorbeeld veel auto’s ziet rondrijden die ongezonde gassen uitstoten. Het is dus van belang dat we ons binnenklimaat goed onderhouden. Hoe je dit doet? Dat lees je in deze blog.

Het belang van een goed binnenklimaat

Een ongezond binnenklimaat kan verschillende gevolgen hebben. Zo heeft het invloed op ons welbehagen, op hoe we ons voelen. Daarnaast kan een te hoge temperatuur of een onzuivere lucht zorgen voor een productiviteitsverlies van wel 10%. Dit leidt er vervolgens toe dat je sneller verkeerde beslissingen maakt. Ook kunnen we lichamelijk sterk reageren op een verontreinigd binnenklimaat, wat per persoon verschilt. Sommigen krijgen branderige ogen of huiduitslag, waar anderen een continu gevoel van verkoudheid of hoofdpijn krijgen. Het is opvallend dat een slecht binnenklimaat steeds vaker wordt aangewezen als een oorzaak van gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, huidklachten, slaapproblemen en zelfs aandoeningen aan de longen, zoals astma.

Voor mensen met een allergie en/of astma is een gezond binnenklimaat al helemaal van belang. Te hoge temperaturen en een te vochtige lucht zorgen er namelijk voor dat schimmels en huisstofmijt beter kunnen ontwikkelen, wat astmatische klachten en allergische reacties verergeren.

Het binnenklimaat moet ons beschermen tegen de weersinvloeden van buiten. Dit kan het natuurlijk alleen op een goede manier doen, wanneer de binnenlucht gezond is.

De lucht zuiveren

Het eerste waar we vaak aan denken bij een ongezonde lucht, is een vervuilde lucht. Nederlandse huizen zijn tegenwoordig enorm goed geïsoleerd. Om wel frisse lucht binnen te krijgen en zo de het binnenklimaat gezond te houden, is het daarom belangrijk om voldoende te blijven ventileren.

Hoewel je buiten auto’s ziet rijden en allerlei andere verontreiniging ziet, komt de meeste vervuiling juist van binnenuit. De lucht wordt veelal vervuild door de mensen en dieren die erin leven en door huishoudelijke apparaten. Ook zorgen bouw- en schoonmaakmaterialen als chloor en verf en slecht functionerende verwarmingstoestellen ervoor dat de lucht in jouw woning wordt vervuild. Het nadeel van deze vervuiling is dat je het niet ziet. Er dwarrelen namelijk allemaal stofdeeltjes, pollen, huisstofmijt, huidschilders en vluchtige organische stoffen door de lucht heen. Ook micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels vervuilen de lucht. Met het jaarlijkse griepseizoen in ons achterhoofd, is het ook erg goed om de lucht goed te zuiveren.

Ventilatie is dus belangrijk. Echter, woon je in een drukke stad of vlak bij een drukke weg, dan kan het onprettig zijn om het raam regelmatig open te zetten. Ook is het in de koudere tijd waar we nu in overgaan niet fijn om een raam open te zetten. Er trekt dan ineens zoveel koude naar binnen, wat ook niet goed is voor het binnenklimaat.

Een luchtreiniger is daarom een goede oplossing. Dit apparaat zuigt lucht op uit de omgeving en reinigt het door middel van filters. Luchtreinigers verschillen van elkaar in welke filters ze hebben.

  • Luchtreinigers met een koolstoffilter hebben een dikker filter met actieve koolstof erin. Deze stof heeft de eigenschap dat het allerlei stoffen aan zich kan binden, waardoor het de lucht zuivert.
  • Een luchtreiniger met een HEPA-filter heeft een filter dat enorm kleine luchtdeeltjes kan tegenhouden tot 0,3 micrometer groot. Daarmee haalt het zo’n 99,97% van de vervuiling uit de lucht.
  • Luchtreinigers kunnen ook een ionisator bevatten. Dit apparaat produceert negatief geladen ionen die zich in de ruimte verspreiden. Deze ionen ruimen de vervuilde deeltjes in de lucht, zoals bacteriën, virussen en sigarettenrook, op door ze vast te pakken en zo zwaar te maken dat ze op de grond vallen. Daardoor kan je het niet meer inademen.

Een luchtreiniger met HEPA-filter haalt 99,97% van de vervuilde deeltjes uit de lucht

De luchtvochtigheid op peil houden

Met alleen een zuivere lucht is de binnenlucht nog steeds niet gezond genoeg. De luchtvochtigheid is daar ook een belangrijke factor in. Het heeft namelijk invloed op ons welbehagen en de gevoelstemperatuur. Denk bijvoorbeeld aan een sauna: wanneer er water over hete stenen wordt gegooid, voelt de lucht warmer door de luchtvochtigheid, terwijl de temperatuur zelf niet per se wordt verhoogd.

Te vochtige lucht zorgt voor benauwdheid, maar een te droge lucht is ook niet goed en zorgt voor droge slijmvliezen. Daardoor worden bijvoorbeeld jouw ogen, keel en neus gevoeliger voor stoffen, virussen en allergenen in de lucht en raken ze geïrriteerd.

Een gezonde binnenlucht heeft een luchtvochtigheid van 40 tot 60%. Is de lucht in jouw huis te vochtig, dan kan een luchtontvochtiger van dienst zijn. Dit apparaat zuigt de lucht uit de ruimte en koelt het af, waardoor water vrijkomt. De drogere lucht wordt weer uitgeblazen en de lucht wordt zo steeds minder vochtig.

Is de lucht in jouw huis vaak juist te droog, dan kan een luchtbevochtiger helpen. Er zijn vier verschillende soorten luchtbevochtigers:

  • Ultrasone vernevelaars: Met behulp van een trilplaatje wordt het water uit het reservoir verneveld. Er ontstaat een ultrafijne mist, die de luchtvochtigheid verhoogd.
  • Koudwaterverdampers: De lucht wordt langs een nat element gezogen en vervolgens met behulp van een ventilator op een natuurlijke manier de ruimte in gebracht.
  • Stoombevochtigers: Water in het reservoir wordt opgewarmd, waardoor warme stoom stijgt en de lucht bevochtigt.
  • Luchtwasser: Dit apparaat bevochtigt de lucht met door middel van natuurlijke verdamping. Naast bevochtigen, reinigt de luchtwasser de lucht ook.

De juiste temperatuur

Natuurlijk is het voor een goed binnenklimaat ook belangrijk dat het de juiste temperatuur heeft. Om goed te kunnen functioneren, moet ons lichaam op een constante temperatuur van 37°C zijn. Dat regelt het lichaam zelf. Echter, als het erg warm is, is daar veel energie voor nodig en wanneer het te warm is, kan dit de productiviteit negatief beïnvloeden.

De ideale temperatuur voor een gezond binnenklimaat ligt tussen de 18 en 22 graden. Heb je vloerverwarming in huis? Dan mag de radiator iets lager staan vanwege de gespreide warmteafgifte. Op deze temperatuur heeft het lichaam de minste energie nodig om op temperatuur te blijven. Overigens geldt voor de slaapkamer dat de ideale temperatuur 16 tot 18°C is. Je lichaam wordt tijdens het slapen namelijk iets verkoeld. Een te hoge temperatuur in de slaapkamer zorgt ervoor dat het lichaam de warmte minder goed kwijt kan wat de slaaprust negatief beïnvloedt.

Tegenwoordig is de temperatuur in huis heel makkelijk en overal te regelen door middel van een slimme thermostaat. Bovendien is deze vaak ook voorzien van een hygrometer, waarmee de luchtvochtigheid in kaart wordt gebracht. Verder kun je een airco inzetten om je woning 's zomer koel te houden.

Zit je thuis of op werk veel binnen? Dan is het belangrijk dat jouw binnenklimaat gezond is. Let daarbij op de verontreiniging van de lucht, de vochtigheid van de lucht en de temperatuur in huis. Dit kun je beïnvloeden door een luchtreiniger, luchtbevochtiger of luchtontvochtiger.

Bronnen: rivm.nl, klimaatbeheer.eu, qlima.nl, thuiscomfort.nl

Deel deze blog via: