10 tips voor een frisse was
Of je nou op werk bent, of een avondje uit gaat, het is altijd lekker om fris voor de dag te komen. Je kleding fris je op met een wasmachine. Binnen een paar minuten is jouw blouse weer klaar om gedragen te worden. Daarbij is het belangrijk dat je goed omgaat met je wasgoed en de wasmachine. In deze blog geven je de beste tips voor een frisse was!
Wasmachines worden steeds slimmer en het meeste lijkt dan ook automatisch te gaan. Toch zijn er nog genoeg dingen waar je zelf invloed op hebt en die ook belangrijk zijn voor een frisse was. Stop de trommel bijvoorbeeld niet helemaal vol, maar laat wat ruimte over. Meer van dit soort tips leggen we je hieronder uit!
01. Selecteer het juiste programma
Het verschilt per kledingsoort welk wasprogramma het meest geschikt is. Voor wassen van beddengoed en handdoeken selecteer je bijvoorbeeld het katoenprogramma en voor overhemden is het stoomprogramma geschikt. Sorteer van tevoren het wasgoed op kleur en op textielsoort. Kijk vervolgens op onze adviespagina of op het waslabel welk programma het beste is voor jouw wasgoed.
02. Controleer het waslabel
Controleer het waslabel voordat je gaat wassen. Alle kledingstukken, dekbedovertrekken en zelfs slaapkussens beschikken over een waslabel. Dit is een label, vaak te vinden aan de binnenkant, waar je precies afleest wat de maximale temperatuur is waarop je het wasgoed mag wassen. Soms kunnen er ook strepen onder staan. Deze geven aan hoe mild het wasprogramma moet zijn voor het wasgoed. Kijk hier dus goed naar en pas daar je wasprogramma op aan.
03. Doseer je wasmiddel juist
Voor een frisse was is het belangrijk dat je één, het juiste wasmiddel kiest en twee, het wasmiddel vervolgens perfect doseert. Voor bonte was heb je speciaal wasmiddel nodig en voor licht katoen gebruik je een witwasmiddel. Vervolgens ga je het wasmiddel doseren. Met te weinig wasmiddel wordt kleding niet goed schoon en bij te veel wasmiddel kan je kleding zelfs beschadigd worden. Doseer het wasmiddel zelf of kies voor het automatisch doseerprogramma, als je wasmachine daarover beschikt.
04. Let op het toerental
Een wasmachine kan beschikken over 1200, 1400 of 1600 toeren per minuut. Het toerental geeft aan hoeveel omwentelingen de trommel maakt per minuut. Hoe hoger het toerental hoe sneller en droger de kleding weer uit de machine komt, maar het nadeel is dat kleding ook sneller slijtage oploopt. Bij een laag toerental wordt er goed voor je kleding gezorgd, maar zal je langer moeten wachten totdat je favoriete trui weer droog is. We vertellen je meer over toerental van een wasmachine op onze adviespagina!
05. Was met de juiste temperatuur
Net als bij de dosering van wasmiddel is het bij de temperatuur ook belangrijk dat je een goede balans vindt. Een te hoge temperatuur is namelijk schadelijk voor je wasgoed en kost onnodig veel energie, maar een te lage temperatuur wast je wasgoed vaak minder goed schoon. Voor de beste temperatuur kan je het best het waslabel checken. Voor een energiezuinige was is 30°C vaak geschikt. We hebben een adviespagina waar we dieper ingaan op wassen met de juiste temperatuur!
06. Was met een volle trommel
Voor een schone was is het verstandig om met een volle trommel te wassen. Dat is niet alleen goed voor een frisse was, maar het is ook nog eens een stuk zuiniger. Met een lege trommel gaat er namelijk veel water verloren. Vul de trommel totdat er ongeveer een vuisthoogte overblijft. Bij gevoelig materiaal is het beter om de trommel voor de helft te vullen.
07. Laat je wasgoed niet te lang liggen
Als het wasprogramma is afgelopen is het verstandig om je wasgoed zo snel mogelijk in de droger te stoppen of aan de waslijn te hangen. Wanneer wasgoed te lang in de trommel blijft liggen gaat het verspochten en geeft dat nare geurtjes af.
08. Droog je kleding
Nadat je al het wasgoed uit de wasmachine hebt gehaald is het tijd om te drogen. Heb je een was-droogcombinatie? Dan kan je het wasgoed gewoon laten zitten en het droogproces starten. Wasgoed dat uit een wasmachine komt zul je over moeten plaatsen naar de wasdroger of je hangt het aan de waslijn, wat ook nog eens een energiezuinige manier van drogen is.
09. Zorg goed voor je wasmachine
Om de juiste wasresultaten van je wasmachine te behouden, is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Het is verstandig om de wasmachine twee keer per jaar te reinigen met speciale wasmachinereiniger. Draai de wasmachine ook één keer per maand op 90°C om schimmelvorming te voorkomen. Verder is het belangrijk om altijd de deur van de wasmachine en het zeepbakje open te laten staan nadat je gewassen hebt. Wil je meer onderhoudstips voor je wasmachine? Met deze tips om je wasmachine te onderhouden heb je jarenlang plezier van frisse wasresultaten.
10. Opfrissen met stoom
Je wasgoed opfrissen doe je ook met de stoomfunctie. Niet alle wasmachines hebben deze functie, maar als je deze wel hebt, gebruik hem dan vooral. Je wasmachine frist daarmee je kleding op met stoom, zonder daarbij gebruik te maken van water. Een ander bijkomend voordeel is dat je minder strijkwerk hebt, omdat stoom de kreukels al grotendeels glad maakt. De stoomfunctie is verder geschikt voor een hygienische reiniging, maar wil je vlekken uit je kleding halen? Dan kan je beter een standaard wasprogramma gebruiken.
Met het toepassen van de bovenstaande tips ben je zeker van een frisse was! Het is belangrijk om zorgzaam met je wasgoed en wasmachine om te gaan. Heb je nog vragen die blijven hangen? Check dan één van onze adviespagina's over wasmachines of kom langs in de winkel. Daar staan we voor je klaar en geven we je persoonlijk advies!