Navigatie

Waarom het goed is om stofzakken te matchen bij je stofzuiger!

Stofzuigers zijn er in alle soorten en maten, stofzuigerzakken dus ook! Hoewel ze misschien onbelangrijk lijken, spelen stofzuigerzakken een cruciale rol in het efficiënt functioneren van je stofzuiger. Het is belangrijk dat de zak die je gebruikt goed bij de stofzuiger past, zodat je jouw stofzuiger jarenlang optimaal kunt gebruiken. Maar wat zijn nou de verschillen? En welke stofzuigerzak past het beste bij jouw stofzuiger? Aan het einde van deze blog weet jij het!

Wat is het verschil tussen een merk- en een merkloze stofzuigerzak?

Merkzakken zijn de zakken die speciaal door de fabrikant zijn ontwikkeld voor het type stofzuiger. De pasvorm en de aansluiting op de stofzuigerslang passen perfect in de stofzuiger. Dit zorgt ervoor dat er geen stof lekt en alle stof in de stofzuigerzak wordt opgevangen. Wanneer je last hebt van een stofmijtallergie, wil je dat alle stof zo goed mogelijk wordt opgevangen; een perfect passende stofzuigerzak is dan dus ideaal! Universele zakken hebben vaak een slechtere kwaliteit dan merkzakken. Meestal is het materiaal gemaakt van papier in plaats van microvezel. Papieren zakken ventileren minder goed dan microvezel zakken, daarnaast houden microvezel zakken het stof beter vast. Ook passen de universele zakken niet altijd precies in de stofzuiger, waardoor er kans is op lekkage. De stofdeeltjes kunnen in de motor en andere plekken van de stofzuiger komen, waardoor ook de zuigkracht verloren kan gaan.

Hoe zoek je de juiste stofzuigerzak uit?

Wanneer je opzoek gaat naar een stofzuigerzak voor jouw stofzuiger, kijk je natuurlijk eerst naar het merk, model en typenummer van jouw stofzuiger. Merkzakken zijn op deze manier makkelijk te vinden en bieden garantie dat deze perfect passen. Een universele stofzuigerzak past op meerdere merken en modellen stofzuigers. Hierdoor zijn deze dus vaak wat goedkoper dan merkzakken. Het gevaar hiervan is dat de stofzuigerzak niet perfect aansluit. Een te kleine zak kan gaan lekken en een te grote zak verdeelt het vuil ongelijk.

Miele HyClean Pure 2.0

Miele is deze maand uitgekomen met de nieuwe HyClean Pure 2.0 stofzuigerzakken. Deze zullen de HyClean Pure gaan vervangen, maar de prijs blijft gelijk! (€15,95). Deze zakken zijn gemaakt van 80% gerecycled materiaal, maar ook met minder materiaal geproduceerd, zonder kwaliteitsverlies. Miele heeft bij deze stofzuigerzakken een nieuwe techniek toegepast: de lijnfilterlagen zijn elektrostatisch geladen. Stofdeeltjes worden beter aangetrokken en vastgehouden. Er zijn nu nog maar vijf filterlagen nodig in plaats van acht, zonder verlies van kwaliteit! De negen airflow-geleiders in de zak zorgen voor een gelijkmatige verdeling van stof en vuildeeltjes. Miele belooft een gegarandeerd filtratieniveau van > 99,99%, dus ga voor een optimale stofzuigervaring!

Vervang je stofzuigerzak op tijd

Om de beste prestaties te kunnen blijven leveren moeten stofzuigerzakken eens in de zoveel tijd vervangen worden. Wanneer je dit niet doet en de zak te vol raakt kan deze scheuren. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van een aantal factoren: hoe vaak je de stofzuiger gebruikt, hoe groot de zak is of de stofzuiger nog genoeg zuigkracht heeft en of er een geur uit de stofzuiger komt. Gemiddeld is dit tussen de 1 en 3 maanden.