Navigatie

Handige tips om frituren gezonder te maken

Frituren linken we al vrij snel aan ongezond, maar dit hoeft het niet per definitie zo te zijn. Sterker nog, met de tips in deze blog kun je frituren een stukje gezonder maken!

Kies het juiste frituurvet

Welk frituurvet je in je frituurpan doet heeft veel effect op het gezond frituren. Kies bij het vullen van de friteuse voor olie of vloeibaar frituurvet. Die bevatten namelijk minder verzadigde vetten waardoor het een stukje gezonder is dan vast frituurvet die juist over meer verzadigde vetten beschikt. Verzadigd vet verhoogt je cholesterolgehalte in het bloed wat sneller kan leiden tot hartproblemen.

Enkele gezonde oliën zijn koolzaadolie, olijfolie, zonnebloemolie en druivenpitolie. Al deze oliën zijn rijk aan onverzadigde vetten waardoor je cholesterolgehalte dus niet omhoog schiet.

Vervang je frituurvet

Om te voorkomen dat frituur stroperig wordt of gaat schuimen, is het belangrijk om na 4 à 5 keer het frituurvet te vervangen. Het is het best om dit dan direct in zijn geheel te doen. Het is niet verstandig om gebruikt vet aan te vullen met vers vet, omdat dit het frituurvet niet verbetert en je dus geen verschil merkt.

Wil je dat je frituurvet langer meegaat? Filter dan het frituurvet na gebruik in een trechter met een papiertje of koffiefilter, en bewaar het gefilterde frituurvet in een fles op een donkere, koele plek. Niet in de koelkast overigens!

Frituur op de juiste temperatuur

En verder is het ook zeer belangrijk om op de juiste temperatuur te frituren. Zeker niet op een te lage temperatuur. Dan neemt het eten namelijk teveel vet op en wordt het niet gaar. Bij een te hoge temperatuur verbrandt de buitenkant van je snack terwijl de binnenkant nog niet gaar is. De beste temperatuur om op te frituren is tussen de 150 en 180 °C.

Leg je snacks niet in koude olie om het dan vervolgens snel te verhitten. Het is beter om de olie geleidelijk te laten verwarmen. Daarmee voorkom je dat snacks onnodig veel olie opnemen.

Voorkom overtollig vet

Als de snacks klaar zijn, is het tijd om ze te serveren en op te eten. Maar voordat je dat doet is het goed om de snacks uit te laten lekken op een keukenpapier of een rooster. Zo kan het overtollige vet weglopen waardoor de snacks minder vettig worden en juist een meer knapperige textuur krijgen.

Verder is het goed om een schuimspaan te gebruiken om je snacks uit de frituurmand te halen. Hiermee kun je de snacks er makkelijk uithalen en laat je de overtollige olie wegdruppen.

Snacks uit de airfryer

Als je het helemaal gezond wilt aanpakken dan is de airfryer misschien wel interessant voor je. Dit is een gezonder alternatief voor de frituurpan omdat het veel minder vet gebruikt tijdens het bereiden van je snacks. En dat leidt dan ook weer tot een lagere calorie-inname. Daarnaast heb je ook geen last van frituurluchten en kun je hem dus gewoon op je aanrecht neerzetten. Maar goed, de baktijd is ook wat langer en over het algemeen hebben airfryers een hogere aanschafprijs.

Wil je hier nou meer over weten? Lees dan onze adviespagina over het verschil tussen een airfryer en een frituurpan.

Maak frituren iets gezonder!

Gezond frituren, het kan dus gewoon. Je moet daarbij rekening houden met de kleine details zoals het kiezen van het juiste frituurvet of de juiste temperatuur. Het is niet zo dat frituren nu opeens gezond is, maar door deze tips te gebruiken ga je er wel wat bewuster mee om!