Luxe recepten voor een geslaagde decembermaand
Geniet jij ook zo van de sfeervolle decembermaand met opvallende lichtjes, de prachtige kerstbomen, en de mooi gedekte tafels met lekker eten? December is dé tijd van gezelligheid en samenkomen. Een goed excuus om weer lekker los te gaan en creatief te zijn met het maken van recepten in de keuken. Weet jij al wat je met de feestdagen op tafel zet? In deze blog deel ik graag heerlijke en luxe recepten voor in de broodbakmachine, slowcooker, stoomoven en airfryer, voor een geslaagde decembermaand.
Ingrediënten:
• Olijfolie
• 1 ui
• 2 stengels bleekselderij
• 2 tenen knoflook
• 450 gram rundergehakt
• Zout en peper
• 70 gram tomatenpuree
• 400 milliliter tomatenblokjes
• 1 eetlepel balsamicoazijn
• 1/4 runderbouillonblokje
• 1/2 bosje verse oregano
• 2 eieren
• 300 milliliter slagroom of kookroom
• 125 gram jonge of belegen geraspte kaas
• Ca. 6 lasagnevellen
• 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
Benodigdheden:
• Een slowcooker
• Een koekenpan
Lasagne uit de slowcooker: Dé Italiaanse specialiteit
De Italiaanse keuken is bij veel van ons geliefd, door de heerlijke verse pasta’s zoals lasagne, spaghetti tot pizza’s en tiramisu. De meeste van ons bereiden lasagne in de oven, maar wist je dat dit ook in de slowcooker kan? Net zo lekker! Beeld je in dat je door de smalle straatjes van Italië loopt terwijl je geniet van het heerlijke gerecht.
Aan de slag met de lasagne
Het is handig om alle ingrediënten van te voren af te wegen voordat je begint.
Je maakt het als volgt voor vier personen: snijd een ui en de stengels bleekselderij fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan, voeg de ui en bleekselderij toe en bak dit voor 5 minuten op laag vuur. Pers ondertussen de knoflook fijn en voeg die in de laatste minuut van het bakken toe. Voeg daarna het rundergehakt toe en breng het op smaak met peper en zout. Bak het vervolgens op hoog vuur voor 5 minuten, voeg na 3 minuten de tomatenpuree toe en bak dit kort mee.
Daarna voeg je de tomatenblokjes, balsamicoazijn, bouillonblokjes, driekwart van de fijngehakte oregano en 100 milliliter water toe en laat het 5 tot 10 minuten koken terwijl je roert. Klop vervolgens de slagroom met de eieren, voeg de belegen kaas en peper en zout naar je eigen smaak toe. Vet ondertussen je slowcooker in met een klein beetje olijfolie.
Je schept nu de helft van de gemaakte saus in de slowcooker. Daarna bedek je de saus met lasagnevellen, dit kunnen er meer of minder zijn afhankelijk van de grootte van de slowcooker. Schep op de lasagnevellen de helft van roomsaus en alle overige saus. Vervolgens weer lasagnevellen en sluit af met de rest van de roomsaus. Strooi als laatste wat heerlijke Parmezaanse kaas er overheen. Zet de slowcooker aan op een lage stand voor ongeveer 3,5 uur. Na de 3,5 uur laat je de lasagne rusten en maak je het af met nog wat oregano.
Ingrediënten:
• 600 gram zalmfilet
• 200 gram groene asperges
• 300 gram pompoen
• Peper en zout
Benodigdheden:
• Twee ovenschalen
• Een stoomoven
Zalm met asperges uit de stoomoven: Een chefwaardig hoofdgerecht
Wil jij deze feestdagen uitpakken en een speciaal hoofdgerecht op tafel zetten, net als een echte chef-kok? Met een stoomoven kun je smaakvolle gerechten maken zoals een heerlijke zalm met groene asperges. Een luxe gerecht dat in een handomdraai te maken is met een culinaire twist.
Zo maak je de zalm met asperges
Het is handig om alle ingrediënten en spullen van te voren klaar te zetten en af te wegen voordat je begint.
Je maakt het als volgt voor vier personen: start met het voorverwarmen van de stoomoven op 100⁰C. Snijd daarna de pompoen in kleine blokjes en haal de onderkant van de groene asperges af. Leg de pompoen blokjes en asperges in een ovenschaal en breng ze op smaak met peper, zout en eventuele kruiden. Leg vervolgens een stuk bakpapier in de ovenschaal en leg daar de stukken zalmfilet op. Zet de ovenschalen in de stoomoven en zet een timer op 15 minuten.
Ingrediënten:
• 250 ml melk
• 1 ei
• 500 gram bloem
• 35 gram gist
• 1 theelepel zout
• 150 gram zure room
• 75 gram basterdsuiker
• 1 Citroen
• 150 gram rozijnen
• 80 gram krenten
• 50 gram hazelnoten
• 40 gram sucade
• 150 gram amandelspijs
Benodigdheden:
• Een broodbakmachine
• Een bakplaat
Kerstbrood uit de broodbakmachine: Een ambachtelijke kerstlekkernij
Eet jij ook graag elk jaar traditioneel een kerstbrood bij het ontbijt, brunch of lunch tijdens de kerstdagen? Ga dit jaar zelf aan de slag met het maken van het brood in een broodbakmachine en geniet van de heerlijke lucht van zelfgebakken kerstbrood!
Zo maak je in een handomdraai een heerlijk gevuld kerstbrood
Het is handig om alle ingrediënten en spullen van te voren klaar te zetten en af te wegen voordat je begint.
Het kerstbrood maak je als volgt: begin met het mengen van de amandelspijs met een kwart van een losgeklopt ei en wat citroensap, en maak er een rol van. Dan is het tijd om het deeg te maken: meng de melk en het ei, voeg daarna het bloem toe en zorg dat de vloeistoffen volledig bedekt zijn. Schep het zout, basterdsuiker, zure room en gist erbij. Gebruik de broodbakmachine op het programma voor deeg. Na het programma voeg je de rozijnen, krenten, hazelnoten, sucade en citroenschillen toe en meng je het tot een goed geheel.
Vet vervolgens de bakplaat goed in, rol het deeg uit tot een mooie dikke plak en leg deze op de bakplaat. Plaats de rol amandelspijs in het midden van het deeg. Vouw het deeg dubbel over het amandelspijs heen, leg een vochtige doek over het deeg heen en laat het voor 30 minuten rusten. Plaats het deeg in de broodbakmachine en bak het op het normale of zoete broodprogramma.
Ingrediënten:
• 500 gram oliebollenmix
• 400 ml warm water
• 7 gram gedroogde gist
• 250 gram rozijnen
• 100 gram bloem
• 25 gram poedersuiker
• 1 eetlepel zonnebloem olie
Benodigdheden:
• Een kom
• Een keukenmachine met deeghaak of handmixer
• (Vochtige) (thee)doek
• Eventueel een ijstang
• Een airfryer
Oliebollen uit de airfryer: Dé feestelijke oudejaarslekkernij
Het einde van het jaar is in zicht en het nieuwe jaar 2023 is in zicht en 2024 staat voor de deur. Het aftellen is begonnen en dat betekent een heerlijke geur van versgebakken oliebollen in de lucht. Deze klassieke oudejaarslekkernij, de oliebol kun je in de airfryer maken. Een frituurpan? Dat is verledentijd. Wist je dat dit geen oliebol wordt genoemd maar een airbol?
Tijd om te starten met het maken van de airbollen
Het is handig om alle ingrediënten en spullen van te voren klaar te zetten en af te wegen voordat je begint.
Je maakt als volgt 12 oliebollen: Gebruik de kom van een keukenmachine of een losse kom met een handmixer om de oliebollenmix met het water, gist en de rozijnen te mengen tot een mooi deeg. Dek het deeg in de kom af met een vochtige doek. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen. Maak van het deeg mooie ronde bollen, om het jezelf makkelijk te maken kan dit met een ijstang. Rol ze daarna door het mengsel van bloem en poedersuiker heen. Verwarm je airfryer 4 minuten voor op 200⁰C en spray of smeer ondertussen de oliebollen in met zonnebloem olie. Het is nu tijd om de bollen per 4 á 5 stuks in de airfryer te doen. Draai ze na 5 minuten om en laat de oliebollen nog eens 5 minuten bakken in de airfryer.
Klaar om er een geslaagde decembermaand van te maken?
Ben jij er klaar voor om deze feestdagen als een echte chef-kok aan de slag te gaan? De recepten zijn divers voor verschillende eetgelegenheden en keukenapparatuur. Ga experimenteren met de recepten, geef er je eigen culinaire draai aan en verras je familie of vrienden. Geniet vooral van het bereiden van het eten en niet te vergeten het opeten. Fijne feestdagen!
Ga je tijdens de feestdagen gourmetten bekijk dan onze verrassend lekkere gourmet recepten