Navigatie

Zo bespaar je energie en beveilig je je huis tijdens je vakantie

Ga je binnenkort op vakantie? Vergeet dan niet een paar slimme trucjes toe te passen om energie te besparen terwijl je weg bent. Wist je dat veel apparaten die op stand-by staan nog steeds stroom verbruiken? Dit sluipverbruik is zonde als je niet thuis bent! Maak dus even een rondje door je huis. Naast energie besparen, kun je ook een paar dingen doen om het te laten lijken alsof er iemand thuis is. Dit kan helpen je huis beter te beveiligen. In deze blog geven we je meer handige tips om zowel energie te besparen als je huis veilig te houden.

Tip 1: Haal alle onnodige stekkers uit het stopcontact

Voordat je op vakantie gaat, is het slim om alle onnodige stekkers uit het stopcontact te halen. Waarom zou je je tv, computer, radio of koffiezetapparaat aan laten staan als je er toch niet bent? Vergeet ook niet de stekkers van je wekker en wifi-modem eruit te trekken. Zelfs als deze apparaten uit staan, gebruiken ze in stand-by-modus nog stroom. Zonde, toch? Loop voor je vertrekt even een rondje door je huis om zeker te weten dat je niets vergeet. Maar let op: haal niet per ongeluk de stekker van je alarmsysteem eruit, want die houdt je huis veilig terwijl jij lekker van je vakantie geniet.

Tip 2: Schakel alle lampen uit voor je vertrekt

Zijn alle spullen ingepakt en staan jullie klaar om te vertrekken? Loop dan nog even door het huis om te checken of alle lampen uit zijn. Wil je dat het 's avonds lijkt alsof er iemand thuis is? Gebruik dan een 'KlikAanKlikUit'-systeem of een tijdschakelaar. Hiermee kun je de lampen op specifieke tijden laten aangaan en houd je tegelijkertijd inbrekers op afstand.

Tip 3: Zet je koelkast of vriezer als je op vakantie gaat uit

De vakantie is het perfecte moment om je koelkast of vriezer een pauze te geven. Om energie te besparen kun je deze dan ook het beste uitschakelen. Het lijkt misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar door deze apparaten uit te schakelen bespaar je veel energie. Begin een tijdje voor je vertrek met het opmaken van je etensvoorraden. Probeer zoveel mogelijk op te eten en koop geen nieuwe boodschappen meer.

Is je koelkast of vriezer leeg? Haal dan de stekker uit het stopcontact of schakel de vakantiemodus in, als je apparaat deze functie heeft. De vakantiemodus zorgt ervoor dat het koelgedeelte uit gaat en het vriesgedeelte aan blijft staan. Maak hem vervolgens schoon, zodat hij fris is voor je terugkomst. Laat de deur op een kiertje staan om schimmelvorming te voorkomen, maar let op: maak de vriezer pas schoon nadat hij volledig ontdooid is. Zo kun je zorgeloos genieten van je vakantie en word je bij thuiskomst verwelkomd door een schone en frisse koelkast of vriezer.

Tip 4: Schakel de verwarming uit of zet de thermostaat laag

Voor de verwarming geldt ook dat deze lager gezet kan worden of de temperatuur van de thermostaat kan worden verlaagd. Het is zonde om je huis te verwarmen als je er een tijd niet bent. Om energie te besparen, kun je de thermostaat lager zetten. Let echter wel op dat je hem, om vochtproblemen te voorkomen en je planten te beschermen, vooral in de winter niet lager dan 16 graden instelt. Heb je een slimme thermostaat? Dan is het nog handiger: je kunt de temperatuur vanuit je vakantiebestemming regelen. Zo kun je, net voordat je weer naar huis gaat, de temperatuur weer wat hoger zetten. Ideaal toch?

Tip 5: Beveilig je huis wanneer je weg bent

Wanneer je op vakantie gaat, kan het een prettig idee zijn te weten dat je huis beveiligd is. Tegenwoordig zijn er genoeg slimme producten beschikbaar om ongewenste gasten op afstand te houden of in de gaten te houden. Je wilt immers niet thuiskomen in een ingebroken huis na een ontspannen vakantie. Om je huis te beveiligen, kun je gebruikmaken van IP-camera's rondom je huis. Een IP-camera is een beveiligingscamera die verbonden is met het internet. Via je telefoon of tablet kun je eenvoudig de beelden terugkijken.

Wil je weten wie er voor je deur staat? Dan kun je ook een slimme videodeurbel installeren. Wanneer er iemand voor de deur staat of de deurbel beweging registreert, krijg je een melding op je telefoon. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan! Wil je meer weten over beveiliging voor je huis? Lees dan ook onze blog: 'De juiste beveiliging voor mijn huis'.

Met deze checklist kun je je vakantiemodus inschakelen

Nu weet je welke simpele maar effectieve tips je kunt toepassen om energie te besparen en je huis veilig te houden. Zoals het uittrekken van stekkers uit het stopcontact tot het instellen van je thermostaat; elk klein onderdeel helpt je energieverbruik te verlagen. En met slimme apparaten zoals IP-camera's en slimme deurbellen kun je met een gerust hart genieten van je vakantie, wetende dat je huis goed beveiligd is. Kortom voordat je de deur uit stapt, doe nog even een laatste check. Fijne vakantie!