Airfryer versus gewone oven: welke is het meest energiezuinig?

Tegenwoordig zijn er steeds meer apparaten beschikbaar voor het bereiden van je eten. Van de frituurpan tot de grill, en van de barbecue tot de slow cooker. Het bekendste keukenapparatuur dat vrijwel iedereen in huis heeft is natuurlijk de oven. Een ander populair apparaat is de airfryer. Deze werkt net zoals de oven met hete lucht! Maar welk apparaat gebruik je wanneer? En welke is het meest energiezuinig? Aan het eind van deze blog weet jij het!
Wat is een conventionele oven?
Een conventionele oven is de meest traditionele oven. Hierbij wordt de oven verwarmd door middel van verwarmingselementen boven- en onderin de oven. Lucht wordt gebruikt om voedsel te bakken, stomen, braden en meer. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van ventilatoren om de hete lucht te circuleren, wat bij een heteluchtoven of convectieoven wel het geval is.
Hoe kan je je conventionele oven zo energie zuinig mogelijk gebruiken?
Ovens zijn voorzien van een energielabel. Deze labels bieden belangrijke informatie over de energie-efficiëntie van een product. Bij ovens loopt deze van A+++ (meest energiezuinig) tot en met D (minst energiezuinig). Dit zijn kenmerken die een oven energiezuinig kunnen maken:
1. Goede isolatie: Een oven die goed geïsoleerd is zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat, waardoor er minder energie nodig is om de oven op temperatuur te houden.
2. Efficiënte verwarmingselementen: Moderne verwarmingselementen kunnen sneller opwarmen en daardoor efficiënter werken.
3. Precieze temperatuurregeling: Ovens met digitale thermostaten en precieze temperatuurregelingen zorgen ervoor dat de oven niet langer en warmer draait dan nodig is.
4. Energiezuinige verlichting: Elk beetje helpt, gebruik van LED- of andere energiezuinige verlichting in de oven kan het energieverbruik verlagen.
Daarnaast helpen ook kleinere maateregelen: vermijd het onnodig openen van de deur en zet de oven ietsje eerder uit.

Wat is het verschil met een airfryer?
Een airfryer is een stuk compacter dan een conventionele oven, maar daardoor vaak ook een stuk kleiner. Je steekt de stekker in het stopcontact, verwarmt hem kort voor en je kunt al beginnen met het bereiden van je voedsel. Een airfryer wordt ook wel heteluchtfriteuse genoemd en werkt dus net zoals een conventionele oven met warme lucht. Een airfryer heeft een snellere opwarmtijd, waardoor ze dus minder tijd nodig hebben om op te warmen en minder energie verbruiken. Door de compacte grootte en de manier waarop de lucht wordt gecirculeerd wordt het eten sneller en efficiënter gekookt dan in de oven. Ook zijn airfryers over het algemeen beter geïsoleerd dan traditionele ovens.

Welk apparaat gebruik je wanneer?
Welk apparaat het meest energiezuinig is hangt af hoe je het apparaat gebruikt. Voor kleine porties of snelle maaltijden is de airfryer een stuk zuiniger. Voor grotere maaltijden of wanneer meerdere gerechten tegelijk moeten worden bereid, is de oven een stuk efficiënter. De oven kan de warmte over een grotere volume verspreiden zonder veel energie te verbruiken. De airfryer is dus een handige aanvulling op de oven, maar zeker geen vervanger. Voor meer informatie over aifryers of ovens kijk je op de adviespagina of kom langs in 1 van onze 140 Expert winkels. Onze medewerkers helpen je graag verder en geven je persoonlijk advies.
