Welke pan kopen?
Pan kopen? Wij adviseren je graag!
Er zijn veel verschillende soorten pannen, van koekenpannen tot kookpannen. Verder kun je kiezen uit verschillende materialen zoals gietijzer of rvs en zijn er bij bakpannen verschillen tussen de soort baklaag of anti-aanbaklaag. Je kunt pannen los kopen of als set. En ook het formaat van de pan maakt natuurlijk nog uit, want hoeveel wil je er in kunnen bereiden? Hieronder leggen we je alles uit over pannen. We beginnen met welke pannen er zijn en waarvoor je ze gebruikt.
Welke pan gebruik je voor welke kooktechniek?
Elke soort pan is geschikt voor een bepaalde bereidingswijze en bepaalde soorten gerechten. Zo gebruik je een kookpan om pasta, rijst of groenten in water te koken. En een koekenpan kun je gebruiken om vlees, vis groenten of pannenkoeken in te bakken. Met een goede koekenpan en een setje kookpannen kun je al heel veel doen.
- Met een kookpan kun je rijst, pasta, groenten en soep koken.
- Een koekenpan is ideaal voor het bakken van vlees, vis, groenten en pannenkoeken.
- Een wokpan is ideaal om vlees of groenten in een laagje olie te wokken. In een wokpan kun je de groenten makkelijker omscheppen dan in een koekenpan.
- Met een stoomkoker stoom je groenten, aardappelen, vlees of vis, in plaats van dat je het kookt. Hierdoor blijft er meer smaak behouden.
- Een grillpan is ideaal om vlees op karakteristieke wijze te grillen. Door de ribbels krijg je mooie grillstrepen op het vlees. En natuurlijk kun je een grillpan ook gebruiken voor het grillen van plakken groenten.
- Stoven of braden doe je met een braadpan. Dit soort pan is ideaal om kippenpoten, rollade, stoofschotel, sukadelappen, hachee of stoofperen in te bereiden.
Heeft de pan een anti-aanbaklaag of een keramische laag?
Een anti-aanbaklaag of keramische laag vind je vooral terug bij bakpannen en koekenpannen. Andere type pannen hebben meestal geen anti-aanbaklaag. Er bestaan ook bakpannen zonder anti-aanbaklaag, die zijn meestal van gietijzer of rvs.
- Bakpannen met anti-aanbaklaag
Een anti-aanbaklaag is gemaakt van lichtgewicht materiaal zodat de pan niet zwaarder wordt. Een anti-aanbaklaag is niet krasbestendig, dus je mag alleen houten lepels of spatels gebruiken en geen schuursponsjes. Verder kan een anti-aanbaklaag niet goed tegen heel hoge temperaturen. Bakpannen met een anti-aanbaklaag mogen gewoon in de vaatwasser. Op een anti-aanbaklaag kun je geheel veilig koken, maar doe de pan weg als de anti-aanbaklaag beschadigd is of afbladdert. Een anti-aanbaklaag is slecht wanneer hij in het milieu terecht komt, omdat de laag niet afbreekbaar is. - Bakpannen met keramische laag
Bakpannen met een keramische laag zijn vaak wat zwaarder. De keramische laag is stevig en redelijk goed bestand tegen krassen. Bakpannen met een keramische laag mogen niet in de vaatwasser. Verder zijn pannen met een keramische laag niet geschikt voor heel hoge temperaturen, want dan kunnen ze aanbranden. Een keramische laag is beter voor het milieu en geheel veilig.
Heeft de pan een baklaag?
Er bestaan ook bakpannen en koekenpannen die juist bedoeld zijn om mee te braden, stoven of dichtschroeien. Deze bakpannen hebben daarom geen anti-aanbaklaag. Er zijn twee soorten van dit soort bakpannen: gietijzeren koekenpannen en rvs koekenpannen.
- Gietijzeren bakpannen zonder email
Gietijzeren bakpannen zijn zware, degelijke pannen die als je ze goed verzorgt een leven lang meegaan. Deze pannen moet je voordat je ze voor het eerst gebruikt met een beetje olie inbranden. Daardoor ontstaat een natuurlijke anti-aanbaklaag. Verder moet je ze goed droog opbergen en met een beetje olie behandelen zodat ze niet roesten. - Gietijzeren bakpannen met email laag
Bij een gietijzeren bakpan met een emaillaag, ontstaat geen natuurlijke antiaanbaklaag van olie. Gietijzeren pannen met een emaillaag zijn makkelijker schoon te maken en eenvoudig te onderhouden. Bovendien kunnen ze dankzij de laag van email niet roesten. - RVS bakpannen
Bakpanen van roestvrijstaal komen snel op temperatuur en hebben een gelijkmatige warmteverdeling. Ze zijn geschikt voor hoge temperaturen en kunnen in de vaatwasser. RVS koekenpannen zijn heel geschikt om rood vlees of gevogelte dicht te schroeien.
Hoe groot moeten de pannen zijn?
Ook niet onbelangrijk: hoe groot zijn de pannen? Hoeveel liter water past erin en wat is de diameter van de bodem? Koekenpannen zijn er met een formaat van 20 cm t/m 32 centimeter. Als je wil dat er ook nog andere pannen naast de koekenpan passen, kies dan voor een formaat van maximaal 28 cm.
In een set kookpannen zitten vaak verschillende formaten pannen, van klein naar groot. Als je pasta kookt dan is een kleine pan van 2 liter of minder voldoende voor 1 persoon. Als je voor 6 personen pasta kookt, kies dan voor een grote pan van 6 á 7 liter.
Op welke warmtebron ga je koken?
Afhankelijk van de soort warmtebron, kies je voor een bepaald soort pan. Als je op gas of traditioneel elektrisch kookt, kun je elke soort pan gebruiken. Heb je een keramische kookplaat let er dan op dat de pannenbodem helemaal plat is. Een pan waarvan de bodem is kromgetrokken doordat je ermee op open vuur (gas) hebt gekookt, werkt minder goed op een keramische kookplaat. Als je een inductiekookplaat hebt, dan kun je alleen koken met pannen die een magnetiseerbare bodem hebben, anders blijft de pan koud. Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan het inductiesymbooltje en als je een magneet bij de bodem houdt, blijft deze aan de bodem plakken.
Welke pannen zijn geschikt voor inductie?
Inductie verwarmt de pan met een magnetisch veld. Daarom zijn alleen pannen met een magnetiseerbare bodem geschikt voor koken op inductie. Als je een magneetje tegen de bodem houdt en als deze blijft plakken dan kun je met de pan op inductie koken. Als de magneet niet aan de pannenbodem blijft plakken, dan blijft de pan koud wanneer je hem op een inductiekookplaat gebruikt. In dat geval heb je een andere pan nodig. Voor inductie geschikte pannen herken je ook aan het inductie symbooltje op de bodem. Het inductiesymbool is een lijn met 3 of 4 lussen.
[Lees hier meer over welke pannen geschikt zijn voor inductie]
Pannen met een afgietsysteem
Pannen met een afgietsysteem hebben een ingebouwd gootje voor het afgieten van water. Bovendien kun je de deksel vastzetten zodat deze er tijdens het afgieten niet afschuift. Op deze manier kun je veilig en makkelijk afgieten en heb je geen vergiet nodig.
Pannen met een koude greep
Een koude greep blijft koel wanneer je de pan verwarmt. Daardoor kun je de greep veilig vasthouden en hoef je niet met pannenlappen te werken. Dit maakt het verplaatsen van de pan en afgieten een stuk makkelijker.
Pannenset met opbergsysteem
Een opbergsysteem betekent dat je de pannen heel efficiënt in elkaar kunt stapelen zodat ze minder plek innemen. Op deze manier kun je ze makkelijk op bergen in de kast. Dus als je het belangrijk vindt dat je nieuwe pannen netjes in de keukenkast passen, kies dan voor een pannenset met een opbergsysteem.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!