Welke luchtreiniger bij Astma of allergie?
Wat is een goede luchtreiniger bij Astma of allergie?
Met een luchtreiniger filter je stof, pollen, rook en verontreinigingen uit de lucht zodat je Astma of allergieklachten zoals jeukende ogen of niezen kunt verminderen. Op deze manier kun je klachten verminderen zodat je thuis minder last hebt van je allergie. Maar let op, want niet alle luchtreinigers zijn hiervoor even geschikt. Hieronder vertellen we je waar je bij de aanschaf van een luchtreiniger die helpt bij allergieën op moet letten.
Welke luchtreiniger bij Astmaklachten?
Als je last hebt van Astma, kan een luchtreiniger verlichting bieden. Belangrijk is dat de luchtreiniger de lucht in de kamer minimaal 5 keer per uur zuivert. Ook is het belangrijk dat de luchtreiniger zowel over een degelijk HEPA als een koolstoffilter beschikt.
Let verder goed op het maximale oppervlak waarvoor de luchtreiniger geschikt is. Voor mensen met Astmaklachten is het extra belangrijk dat de luchtreiniger krachtig genoeg is om de lucht in de hele kamer te kunnen verversen. Ga daarom bij het bepalen van het aantal vierkante meters (m2) waarvoor de luchtreiniger geschikt is niet uit van de standaard Boverket-norm maar van de veel strengere Amerikaanse AHAM-normering. Onderaan leggen we je meer uit over de verschillende normeringen.
Een luchtreiniger helpt om stof, pollen, allergenen, rook en diverse verontreinigingen uit de lucht te filteren. Een luchtreiniger helpt niet tegen koude lucht of stress, dus je kunt het aantal triggers met een luchtreiniger tot het minimum terugbrengen, maar je kunt er niet alle triggers mee wegnemen.
Welke luchtreiniger bij hooikoorts?
Bij hooikoortsklachten is het belangrijk dat de luchtreiniger over een degelijk HEPA-filter beschikt waarmee het pollen uit de lucht kan filteren. Verder moet de luchreiniger de lucht in de hele kamer minimaal 3,5 keer per uur verversen. Op de onderstaande adviespagina over luchtreinigers en hooikoorts lees je hier meer over.
Welke luchtreiniger bij allergie?
Ook bij allergieën zoals een stofallergie, een allergie voor huisdieren of huisstofmijt, kan een luchtreiniger uitkomst bieden. Je zuivert hiermee namelijk de deeltjes die klachten veroorzaken uit de lucht. Denk bijvoorbeeld aan huidschilfers van huisdieren of aan huidschilfers of ontlasting van de huisstofmijt.
Het is bij een allergie belangrijk dat de luchtreiniger een degelijk HEPA-filter heeft en de lucht in de hele kamer minimaal 3,5 keer per uur ververst.
Wat zijn certificaten en welke normeringen zijn belangrijk?
Er zijn een aantal onafhankelijke instanties die de verschillende luchtreinigers testen in een laboratorium. De Zweedse Boverket-norm geeft aan voor welk oppervlak in vierkante meters (m2) de luchtreiniger maximaal geschikt is. Let er dus op dat de luchtreiniger voldoende kracht heeft om de hele kamer te kunnen reinigen. Voor mensen met allergie- of Astmaklachten is de Boverket-norm echter niet voldoende.
De meest strenge norm voor luchtreinigers is de Amerikaanse AHAM-norm. Je ziet dan ook dat het maximale aantal vierkante meters (m2) bij de AHAM norm een stuk lager ligt dan bij de Boverket-norm. Voor mensen met Astma of een allergie, raden we daarom aan om altijd uit te gaan van deze strengere AHAM-norm. Dat betekent dat je voor een bepaalde ruimte dus een krachtigere luchtreiniger nodig hebt dan bij de Boverket-norm. Helaas worden niet alle apparaten volgens de AHAM-norm getest. Bij een apparaat dat niet volgens de AHAM-norm is getest, kun je de Boverket waarde in m2 ongeveer door 2,4 delen.
Verder zijn er nog het Europese ECARF-certificaat en het Britse AllergyUK certificaat. Deze certificeringen geven aan dat de luchtreiniger geschikt is voor mensen met een allergie.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!