Navigatie

Advies over luchtbevochtigers

Wil je weten waarom je vandaag nog een luchtbevochtiger of -ontvochtiger in huis moet halen? Of waar het apparaat goed voor is? Lees dan de nieuwsbrief blog!
Klik hier voor de nieuwsbrief blog over luchtbevochtigers en -ontvochtigers


Luchtbevochtiger kopen? Wij adviseren je graag!

Een luchtbevochtiger is ideaal om de luchtvochtigheid in huis op een gezond peil te houden. De beste luchtvochtigheidsgraad binnenshuis ligt tussen de 40 en 60%. Ook sommige kamerplanten houden van een wat hogere luchtvochtigheid, dus ook daarvoor kun je een luchtbevochtiger gebruiken.

Met name in goed-geïsoleerde woningen kan de lucht binnenshuis soms te droog worden. Ook ’s winters wanneer er hard wordt gestookt en het buiten vriest, daalt de luchtvochtigheid in huis. Om dit te compenseren, haal je een luchtbevochtiger in huis. Hieronder leggen we je uit welke soorten luchtbevochtigers er zijn en waar je allemaal op moet letten wanneer je een luchtbevochtiger wil kopen.

Bekijk alle luchtbevochtigers

Welke soorten luchtbevochtigers zijn er?

Er bestaan vier soorten luchtbevochtigers: ultrasone luchtbevochtigers, koudwaterverdampers, stoombevochtigers en luchtbevochtigers met reinigingsfunctie. Hieronder leggen we je uit wat de verschillen zijn.

1. Ultrasone luchtbevochtigers
Ultrasone luchtbevochtigers zijn meestal erg stil en energiezuinig. Ze werken met ultrasone trillingen waardoor het water wordt omgezet in een nevel (mist). Soms kunnen ultrasone luchtbevochtigers een beetje spetteren waardoor je ze beter niet direct op een houten ondergrond kunt plaatsen. Als je hier last van hebt, kun je het apparaat in een schaaltje of op een placemat plaatsen. Er zijn ook modellen die de waterdruppeltjes zo klein maken dat een houten ondergrond geen probleem hoeft te zijn. Ook planten vinden een ultrasone luchtbevochtiger meestal erg fijn.

2. Koudwaterverdampers

Koudwaterverdampers werken met een ventilator die de lucht langs een waterfilter blaast. Op deze manier wordt de lucht op een natuurlijke manier bevochtigd. Let er wel op dat je het filter elke 3 tot 6 maanden vervangt.

3. Stoombevochtigers
Een stoombevochtiger werkt met hete stoom. Daardoor zijn ze minder geschikt voor op de kinderkamer of in de buurt van huisdieren. Ook verbruikt dit type apparaat meer energie, omdat er een verwarmingselement in zit dat de stoom produceert.

4. Luchtbevochtigers met reinigingsfunctie
Dit type luchtbevochtiger wordt ook wel een luchtwasser genoemd. Het zuiveren van de lucht kan op twee verschillende manieren gebeuren: met water of door middel van luchtfilters. Allergenen zoals stof en pollen worden uit de lucht gezuiverd terwijl de lucht ondertussen bevochtigd wordt. Als je wil dat ook vieze geurtjes uit de lucht worden gefilterd, kies dan voor een model met een koolstoffilter.

In welke ruimte wil je de luchtbevochtiger plaatsen?

Slaapkamer
Voor in de slaapkamer is het vooral belangrijk dat het apparaat stil is, en als het bedoeld is voor een baby-of kinderkamer dan wil je een apparaat dat niet werkt met hete stoom. Omdat de meeste slaapkamers niet heel groot zijn, hoeft het apparaat relatief minder krachtig te zijn.

Woonkamer
In principe is elk type luchtbevochtiger geschikt voor in de woonkamer. Als je kinderen of huisdieren hebt, kun je beter niet kiezen voor een model met stoom. Heb je veel houten meubels dan wil je meestal liever geen ultrasone luchtbevochtiger, omdat dit type luchtbevochtiger soms kan spetteren. Voor planten is dit type luchtbevochtiger echter wel heel fijn.

Kantoor
Voor grotere ruimtes zoals een kantoor is een krachtige luchtbevochtiger met een groot waterreservoir het meest geschikt. Hiermee voorkom je droge ogen, hoofdpijn en een ongezond binnenklimaat. Voor de concentratie is het verder fijn als de luchtbevochtiger weinig geluid maakt.

Hoe groot is de ruimte waarin je de luchtbevochtiger wil plaatsen?

Kies voor een luchtbevochtiger die krachtig genoeg is voor de ruimte waarin je hem wil plaatsen. Als de luchtbevochtiger niet krachtig genoeg is, zal het te droog blijven in huis. Daarom is het belangrijk om te weten hoe groot de kamer is. Kijk daarvoor naar het aantal vierkante meters (m2) van de kamer waarin je de luchtbevochtiger wil plaatsen. Dit meet je door de breedte en lengte van de kamer op te meten en deze getallen met elkaar te vermenigvuldigen.

Hygrometers, filters en geuroliën voor luchtbevochtigers

Sommige luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrometer. Hiermee meet je hoe vochtig het is in huis. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Heeft jouw luchtbevochtiger geen ingebouwde hygrometer? Dan kun je de hygrometer ook los kopen.

Koudwaterverdampers en luchtwassers (luchtbevochtigers met reinigingsfunctie) maken vaak gebruik van filters. Deze filters moet je meestal om de 3 a 6 maanden vervangen. Als je liever een luchtbevochtiger zonder filter wil, kies dan voor een ultrasone bevochtiger of een stoombevochtiger.

Sommige luchtbevochtigers hebben de optie om een geurolie aan de waterdamp toe te voegen. Voeg de geurolie toe aan het waterreservoir of, als jouw luchtbevochtiger dit heeft, aan het speciale reservoir voor geurolie. Let er wel op dat jouw luchtbevochtiger geschikt is om geurolie te verspreiden; niet alle modellen kunnen dit.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt