Welke koffiemolen kopen?
Koffiemolen kopen? Wij adviseren graag!
Met een koffiemolen geniet je van versgemalen koffie die verser en smaakvoller is dan voorgemalen koffie uit de supermarkt. Als je een elektrische koffiemolen koopt dan zijn er een paar dingen om op te letten. Hoe groot is het bonenreservoir? Heeft de koffiemolen een opvangbakje of een filterhouder? Kun je de maalgraad instellen en hoeveel maalstanden heeft de molen? En heeft de koffiemolen een laag toerental of maalt hij de koffie snel? Hieronder vertellen we je alle weetjes over elektrische koffiemolens.
Wat zijn de voordelen van zelf koffie malen?
Met een koffiemolen maal je de koffiebonen zelf zodat je kunt genieten van écht verse koffie. Koffie kun je namelijk het best direct na het malen van de koffiebonen zetten. Voorgemalen koffie uit de supermarkt verouderd snel nadat je de verpakking hebt geopend. Verouderde koffie verliest zijn smaak en is lang niet zo lekker meer. Met verse koffiebonen en een koffiemolen heb je hier veel minder snel last van. Hele koffiebonen blijven namelijk langer vers en je maalt de koffiebonen pas wanneer je de koffie zet. Koffie die je zelf maalt met een koffiemolen is daarom vaak veel aromatischer en verser. Geniet van de pure smaak van verse koffie.
Hoe groot is het bonenreservoir?
De grootte van het bonenreservoir bepaalt hoeveel koffiebonen je er in kwijt kunt. Een reservoir van 250 gram is in principe genoeg voor een tweepersoonshuishouden. Je hoeft het koffiebonenreservoir dan maar één keer per week te vullen.
Sommige bonenreservoirs schermen de koffiebonen af voor uv-licht, omdat deze lichtstralen de smaak van de koffie negatief beïnvloeden. Verder bestaan er ook luchtdichte koffiereservoirs, waarin de koffiebonen langer vers blijven.
Voor de beste koffie bewaar je de koffiebonen op een droge, donkere plaats in een luchtdichte verpakking. Maal de koffiebonen altijd pas vlak voordat je koffie gaat zetten. Koffiebonen hebben de meeste smaak als je ze binnen twee weken na de branddatum gebruikt. Deze datum geeft aan wanneer de koffiebonen gebrand zijn. Meestal vind je de branddatum terug op de verpakking. Gebruik de koffiebonen in elk geval niet langer dan vier weken na opening van de verpakking want daarna zijn ze echt een stuk minder lekker.
Lees ook: Wat zijn de beste koffiebonen voor een koffiemachine?
- Fijne maalgraad: espresso
- Middelgrove maalgraad: percolator koffie of filterkoffie
- Grove maalgraad: filterkoffie
- Zeer grove maalgraad: cafetière, slow coffee
Welke maalgraad gebruik je?
De maalgraad van de koffie hangt samen met het soort koffie dat je zet. Een heel fijne maalgraad gebruik je voor espresso en een grove of middelgrove maling gebruik je voor filterkoffie. Barista’s die graag slow coffee zetten met een cafetière gebruiken meestal een zeer grove maalgraad.
De maalgraad kan naast de doorstroomtijd van het water ook de smaak van de koffie beïnvloeden. Een fijne koffie smaakt iets bitter en een grove koffie is vaak iets zuur.
Hoeveel maalstanden heeft de koffiemolen?
Als je wil experimenteren met de maalgraad, of als je verschillende soorten koffie wil kunnen bereiden, is een koffiemolen met meerdere instelbare maalinstellingen handig. Je kunt dan zelf precies kiezen hoe grof of fijn je de gemalen koffie wil hebben. Van de meest fijne maalgraad voor espresso tot een zeer grove maalgraad voor een cafetière.
Heeft de koffiemolen een opvangbak of filterhouder?
Sommige koffiemolens hebben een opvangbakje voor de gemalen koffie en andere koffiemolens komen met een filterhouder waarin je de filterdrager van je koffieapparaat plaatst. Welke molen voor jou het meest geschikt is, ligt dus aan de manier waarop je de koffie zet. Een filterdrager werkt goed samen met een espressomachine en een opvangbakje is ideaal voor filterkoffie. In een filterhouder kun je geen papieren filters plaatsen. Er zijn ook koffiemolens die zowel een opvangbakje als een filterhouder hebben.
Wat is het toerental van de koffiemolen?
Bij een koffiemolen is een lager toerental beter. Als de koffie te snel gemalen wordt, kan er veel hitte ontstaan en kan de koffie aanbranden, wat een bittere smaak geeft. Vooral goedkopere koffiemolens hebben meestal een hoger toerental nodig om de koffiebonen met voldoende kracht te kunnen malen.
De betere koffiemolens hebben een laag toerental of een geschakeld laag toerental. In deze molens worden de koffiebonen op een langzaam tempo gemalen waardoor de bonen niet heet worden en de gemalen koffie niet aanbrandt, en dat komt de smaak beslist ten goede. Om de koffiebonen met een laag toerental te kunnen malen, heeft de koffiemolen een krachtigere motor nodig. Ook daarom zijn koffiemolens met een laag toerental beter.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!