Navigatie

Welke eierkoker kopen?

Eierkoker kopen? Wij adviseren je graag!

Met een eierkoker kan je op een eenvoudige manier het perfecte ei koken. Of je nou van een zacht-, halfzacht- of hardgekookt ei houdt. Een eierkoker kookt simpelweg eieren zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Het enige wat je moet doen is de juiste hoeveelheid water toevoegen en hem aanzetten. Wanneer de eierkoker klaar is zal deze geluid maken. Een gekookt ei bevat goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Heerlijk om gewoon los te eten of in een gerecht te verwerken. Op deze pagina vertellen we je alles over eierkokers en waar je bij de aanschaf allemaal op kunt letten.

Bekijk alle eierkokers

Eierkoker kopen

Wat is het voordeel van een eierkoker?

Wanneer je regelmatig eieren kookt kan een eierkoker een aanwinst zijn voor in de keuken. Een eierkoker maakt een ei per definitie niet lekkerder van smaak. Maar met een eierkoker kook je eieren precies naar wens. Je hoeft de kooktijd niet in de gaten te houden. Hiermee voorkom je dat je eieren mislukken. Daarnaast verbruik je met een eierkoker minder water dan met een pan. Het gebruik van elektriciteit is ten slotte ook voor de portemonnee vriendelijker dan gas.

Welk soort eierkoker

Wat is de beste eierkoker?

Er zijn verschillende soorten eierkokers. Zo kun je kiezen voor een eierkoker waar 1, 2, 3, 6 of 7 eieren tegelijk in kunnen. De meeste eierkokers zijn alleen geschikt om eieren in te koken. Bij sommige eierkokers krijg je naast een eierhouder ook een speciaal bakje. In dit speciale bakje kun je gepocheerde eieren en omeletten maken, maar ook groenten stomen. Een multifunctioneel apparaat. Verder wordt er bij de meeste eierkokers een maatbeker met een eierprikker geleverd.

Verschillende kookpunten van een eierkoker

Een eierkoker beschikt over 3 verschillende kookpunten. Deze kookpunten zijn voor een zacht-, halfzacht- of hardgekookt ei. Van een eierkoker zal je misschien verwachten dat je maar 1 hardheid in 1 kooksessie kan maken. Toch zijn er ook eierkokers die 3 hardheden in 1 kooksessie kunnen maken. Ideaal wanneer iedereen andere wensen heeft. Hoe gaat dit in zijn werk?

Stel je voor 3 mensen willen een zachtgekookt ei en 3 mensen een hardgekookt ei. Dan zal de eierkoker doormiddel van een signaal en spraakaankondiging aangeven wanneer de eieren zachtgekookt zijn. Je kunt dan 3 eieren eruit halen. Vervolgens koken de andere 3 eieren door. Wanneer deze hardgekookt zijn zal de eierkoker dit weer aangeven.

Werking van eierkoker

Verschillende werking van een eierkoker

De meeste eierkokers beschikken over een aan/uitschakelaar met een indicatielampje. Sommige eierkokers werken via een draaiknop. Met deze draaiknop kun je eenvoudig jouw favoriete hardheid instellen. Vervolgens voeg je alleen nog de juiste hoeveelheid water toe. Daarnaast zijn er ook eierkokers waarbij je de hardheid alleen bepaalt met de hoeveelheid water die je toevoegt. Waarbij sommige van deze eierkokers beschikken over een controlelampje. Deze geeft aan wat de hardheid van de eieren zijn. Wanneer de eieren klaar zijn geven de meeste eierkokers een geluidsignaal. Er zijn ook enkele eierkokers die ook een spraakaankondiging geven.

Verder kan het per eierkoker verschillen of deze automatisch uitschakelt of dat je dat handmatig moet doen. Er zijn ook eierkokers met een droogkookbeveiliging. Dit houdt in dat als het water verdampt is of er geen tot weinig water in de eierkoker zit, de eierkoker automatisch uitschakelt. Daarnaast zijn de deksel en het eierrekje vaak vaatwasserbestendig. Welke eierkoker het beste is hangt af van je wensen.

Hoe werkt een eierkoker?

Een eierkoker verhit het water net als in een pan tot het kookpunt, om de eieren te koken. In een eierkoker zitten verwarmingselementen die het koken van eieren mogelijk maakt. Door het eierrekje kunnen de eieren tijdens het koken niet bewegen. Wanneer het water eenmaal begint te koken, stijgt de stoom. Dit zorgt ervoor dat de eieren geleidelijk worden verwarmt. Tijdens het koken komt er veel condens vrij. Zorg er daarom voor dat de deksel er goed op zit, dit beschermt je ook tegen spatten. Zodra de eieren het gewenste kookpunt hebben bereikt geven de meeste eierkokers een geluidsignaal en sommige slaan ook automatisch uit.

Gebruik eierkoker

Hoe gebruik je een eierkoker?

Er zijn verschillende soorten eierkokers. Wat ook betekent dat de werking afwijkend kan zijn. Maar het basisprincipe van de werking van een eierkoker is hetzelfde. Een eierkoker is vrij simpel in gebruik. Aan de hand van de volgende 5 stappen kook je eenvoudig perfecte eieren:


Stap 1: Pak het aantal eieren dat je nodig hebt en bepaal de hardheid van de eieren

Stap 2:
Pak een maatbeker, vul deze tot het juiste streepje en giet het water in de eierkoker

Stap 3: Prik in elk ei een gaatje, plaats de eieren in de eierhouder en doe de deksel erop

Stap 4: Stop de stekker in het stopcontact en controleer of de eierkoker aanstaat, druk anders zo nodig de startknop in of de schakelaar

Stap 5: Wacht tot de eieren klaar zijn. Een eierkoker kan op verschillende manieren aangeven of ze klaar zijn. Dit kan een geluidssignaal zijn en/of automatisch afslaan

Eet smakelijk!

Hoe lang eieren koken in eierkoker

Hoe lang moet je eieren koken in een eierkoker?

Hoe lang het duurt voor een ei klaar is hangt af van verschillende factoren. Zo is de ene eierkoker sneller dan de andere. Ook speelt de hardheid van het ei een rol, wil je een zacht-, halfzacht- of hardgekookt ei. Een zachtgekookt ei is natuurlijk sneller klaar dan een hardgekookt ei. Verder hangt het ook af van het aantal eieren dat er gekookt moeten worden. Voor het koken van een ei kun je ongeveer rekening houden met de volgende tijden:

  • Zachtgekookt ei: 3-4 minuten
  • Half zachtgekookt (medium) ei: 5-6 minuten
  • Hardgekookt ei: 7-10 minuten

Controleer de werking en kooktijden altijd aan de hand van de handleiding. Per eierkoker kan dit verschillen, net als de hoeveelheid water die moet worden toegevoegd.

Het nut van een eierprikker

Wat is het nut van eierprikker?

Het prikken van een gaatje in een ei heeft verschillende voordelen. Zo barst je ei minder snel, blijft die rond van vorm en kan je hem makkelijker pellen. Wij leggen je dit graag verder uit.

Het ei barst minder snel
Heb jij vaak last van een ei dat barst? Je kunt de kans verkleinen door een gaatje in het ei te prikken. Een ei heeft een luchtzakje, deze zit vol met lucht. Wanneer je een ei kookt wordt deze lucht warm en zet de lucht uit. De schaal van een ei is hiervoor te klein en heeft geen extra ruimte. Hierdoor zal de lucht door de poriën in de schaal van het ei willen verlaten. Dit gebeurd met enige kracht waardoor er scheuren ontstaan in het ei en deze barst.

Je ei blijft rond van vorm
Wil je een mooi rond gevormd ei, zoals die er ook uitziet aan de buitenkant? Ook dan moet je een gaatje prikken in het ei. Zoals we je al vertelde kan de lucht anders slecht weg uit het luchtzakje. De lucht verlaat dan via de poriën in de schaal van het ei. Alleen gebeurt dit pas nadat het eiwit al gestold is. Hierdoor krijgt je ei een platte onderkant in plaats van een ronde onderkant. Kortom wil je een rond ei? Prik dan een gaatje in het ei.

Het nut van een eierprikker

Het ei is makkelijker te pellen
Een ei makkelijk en goed pellen is vaak een lastige opgave. Vaak trek je stukjes ei mee en blijft het ei niet mooi van vorm. Door een gaatje in het ei te prikken kan je hem makkelijker pellen. Doe dit voordat je het ei kookt. Wanneer je ei(eren) klaar zijn kun je ze laten ‘schrikken’ met koud water. Het water wordt dan opgezogen door het ei. Hierdoor komt er water tussen de eierschaal en het eiervlies. Je kunt je ei nu makkelijker pellen.

Aan welke kant een gaatje prikken in een ei?
Je wilt een gaatje prikken in je ei(eren) maar op welke plek doe je dit doet? Het beste is om het gaatje aan de onderkant te prikken, dit is de plattere kant van een ei. Aan de onderkant van een ei zit namelijk het luchtzakje. Dit luchtzakje zet uit bij temperatuurwisselingen. Hierdoor kan het gebeuren dat je ei gaat barsten. Het prikken van een gaatje in je ei zorgt ervoor dat de lucht eruit kan en verkleint de kans dat het ei breekt.

Hoe maak je een eierkoker schoon?

Wanneer je de eierkoker regelmatig gebruikt zal er kalk ontstaan op het elektrische plaatje. Eierschalen bevatten namelijk veel kalk. De kalk kan een witte of bruine kleur bevatten. Het beste is om kalkvorming te voorkomen. Dit doe je door na elk gebruik de eierkoker schoon te maken. Voordat je de eierkoker wilt schoonmaken is het belangrijk dat hij volledig is afgekoeld. Zorg er ook voor dat de stekker uit het stopcontact is. Voor het schoonmaken van de eierkoker kun je gebruik maken van een milde afwasmiddel en warm water. Pak de deksel en het eierrekje en maak deze schoon. Maak vervolgens de deksel en het eierrekje vervolgens goed droog of laat het aan de lucht drogen. Het is wel belangrijk om te zorgen dat het echt goed droog is voordat je deze terugplaatst.

Om het waterreservoir schoon te maken kun je ook gebruik maken van een licht vochtige schoonmaakdoek en milde afwasmiddel. Ga met de schoonmaakdoek voorzicht over de basis van het waterreservoir heen. Maak ook deze weer goed droog of laat hem goed drogen. Pas wel op dat je de eierkoker niet volledig in water dompelt, want het blijft een elektrisch apparaat. Mocht er sprake zijn van veel kalkresten en krijg je deze niet schoon met een vochtige schoonmaakdoek? Ontkalk dan je eierkoker.

De eierkoker ontkalken
Het ontkalken van de eierkoker kun je het beste doen met schoonmaakazijn. Je doet een beetje schoonmaakazijn in de bijgeleverde maatbeker. Vervolgens vul je de maatbeker aan met water tot dat deze vol is. Daarna vul je het waterreservoir van de eierkoker met dit mengsel. Laat het mengsel vervolgens 30 minuten staan. Zet de eierkoker niet aan. Na 30 minuten giet je het mengsel uit het waterreservoir. Ga vervolgens met een doekje over het waterreservoir en zorg ervoor dat de eierkoker goed droog is voordat je hem weer opbergt.

Waar moet je op letten bij een eierkoker?

De keuze voor een eierkoker hangt volledig van jouw situatie en wensen af. Loop daarom de volgende punten nog even goed langs voordat je een eierkoker koopt, want waar moet je op letten bij een eierkoker?

  • Hoeveel eieren wil ik per keer kunnen koken?
  • Wil ik een zacht-, halfzacht- of hardgekookt eitje tegelijkertijd kunnen maken?
  • Wil ik naast het koken van eieren, ook eieren kunnen pocheren of bakken?
  • Hoeveel geld wil ik maximaal uitgeven?

Een keuze gemaakt? Bereid dan een perfect eitje

 

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt