Wat mag in de droger?
Wat mag er in de droger en hoe kies je het juiste droogprogramma?
De tijd dat je alleen handdoeken of beddengoed met een droger kon drogen is voorbij. Met een moderne droger kun je veel verschillende soorten wasgoed veilig drogen. In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
We leggen je uit wat in de droger mag, wat de symbolen betekenen op het kledinglabel en welk droogprogramma je het beste kunt gebruiken.
Deze soorten wasgoed kunnen veilig in de droger
Alle was die op 60 graden mag worden gewassen, mag in principe ook in de droger. Katoenen beddengoed, handdoeken en theedoeken zijn dus geen probleem, en mogen gewoon in de droger. Handdoeken worden bovendien lekker zacht wanneer je ze in de droger doet. Zo voorkom je dat ruwe gevoel van een aan de waslijn gedroogde handdoek. Katoenen sokken of ondergoed kunnen meestal ook, vooral als ze al wat ouder zijn, maar wees voorzichtig met ondergoed van zijde of kant.
Katoen en synthetisch wasgoed van elkaar scheiden
Voordat je begint met het droogprogramma moet je de verschillende soorten wasgoed van elkaar scheiden: katoen, synthetisch en delicate stoffen zoals wol of zijde. Verschillende textielsoorten moeten namelijk op een verschillende temperatuur en met een ander programma worden gedroogd.
Handdoeken, jeans en beddengoed drogen
Handdoeken, jeans en beddengoed kun je veilig drogen met het katoenprogramma. Katoen kan je meestal veilig drogen, ook op een wat hogere temperatuur.
Katoenen shirts en broeken drogen
Ook katoenen shirts en broeken kun je veilig drogen met het katoenprogramma. Katoen is beter bestand tegen een wat hogere temperatuur dan andere soorten kleding, waardoor je het veilig kunt drogen in de droger.
Synthetische kleding drogen
Synthetische kleding zoals fleece of polyester mag alleen op lage temperatuur worden gedroogd, om te voorkomen dat het beschadigt of krimpt. Je gebruikt hiervoor het synthetisch droogprogramma.
Wol en delicate kleding drogen
Met delicaat wasgoed zoals wol of zijde moet je voorzichtig zijn. Het beste is drogen aan de waslijn, maar als je een warmtepompdroger met een speciaal wol of zijde programma hebt, dan kun je het ook drogen in de wasdroger.
Heeft jouw droger geen speciaal wol-programma, maar kan hij wel drogen op veilige, lage temperatuur? Dan kun je voor wol eventueel ook het synthetisch programma gebruiken. De meest veilige wasdroger voor wol is een warmtepompdroger met Woolmark.
Sommige drogers hebben een speciaal wolrek voor het drogen van kleding van wol. Je legt de wollen kleding dan op het wolrek in de droger.
Wil je met delicate kleding van wol of zijde helemaal geen risico lopen? Kies dan voor drogen aan de waslijn.
Schoenen en sneakers drogen
Schoenen van leer kunnen beter niet in de droger. Een te hete temperatuur kan beschadigingen en barsten veroorzaken. Schoenen van leer kun je beter voorzichtig drogen met oude kranten.
Schoenen van canvas, katoen of synthetische schoenen mogen wel in de droger, maar alleen als ze geen schoenzool hebben die gel bevat.
Schoenen drogen snel in de droger maar doe dit bij voorkeur op een speciaal droogrek voor in de droger. Kies verder voor een lage droogtemperatuur.
Lees meer over het wassen en drogen van schoenen op onze adviespagina.
Een warmtepompdroger droogt op veilige lage temperaturen
Er bestaan drie soorten drogers: afvoerdrogers met een luchtafvoerslang naar buiten, condensdrogers en warmtepompdrogers. Warmtepompdrogers de meest moderne variant en zijn het meest veilig. Dit type droger droogt op lage temperatuur en is heel energiezuinig. Een warmtepompdroger is ook beter voor je kleding, want de droger wordt minder heet. Sommige warmtepompdrogers hebben een Woolmark, wat betekent dat je er ook veilig wollen kleding in kunt drogen.
Wasdroger iconen op kledinglabel
Als je twijfelt of iets in de droger mag, kun je ook kijken naar het label in je kleding. Als er op het label een drogersymbool staat, dan kun je het veilig drogen. Het kledinglabel is conservatief; dat wil zeggen dat als je een warmtepompdroger hebt je op eigen risico kleding die volgens het label niet in de droger kan soms toch kunt drogen, mits je het op lage temperatuur droogt.
Het droogsymbool in je kleding is een vierkant met daarin een cirkel. Door middel van stippen en een kruis wordt aangegeven of kleding in de droger kan.
- Droogsymbool met 2 stippen: kan veilig in de droger
- Droogsymbool met 1 stip: mag op lage temperatuur in de droger
- Droogsymbool zonder stippen: mag in de droger
- Droogsymbool met een kruis erdoor: mag niet in de droger
Droogprogramma tegen allergieën
Sommige wasdrogers hebben een speciaal anti-allergieprogramma. Hiermee verwijder je allergenen zoals bacteriën, pollen en dierenharen. Het anti-allergieprogramma droogt op hoge temperatuur en doodt 99,9% van de bacteriën. Door de hogere droogtemperatuur is dit programma echter minder geschikt voor synthetische of delicate kleding.
Muf wasgoed opfrissen
Sommige drogers hebben een speciaal opfrisprogramma dat meestal werkt met stoom. Met dit programma verwijder je de muffe geur of luchtjes uit kleding, zonder dat je het hoeft te wassen. Stomen is een effectieve manier om luchtjes uit kleding te verwijderen en werkt ook goed bij kleding die niet in de wasmachine kan.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!