Wat is noise-cancelling?
Wat is noise-cancelling? En hoe werkt het?
Waar je ook bent, op kantoor aan het werk of onderweg in de trein, er is altijd wel omgevingsgeluid te horen. Als je rustig je muziek wilt luisteren of je wilt concentreren zonder afleiding dan is een koptelefoon of oordopjes met noise-cancelling de oplossing! Maar wat is noise-cancelling precies en hoe werkt het? Dat leggen we je precies op deze pagina uit!
Bekijk alle noise-cancelling koptelefoons Bekijk alle noise-cancelling oordopjes
Verschil tussen passieve en actieve noise-cancelling
Je hebt twee soorten noise-cancelling. Passief en actief. Elke on-ear en over-ear koptelefoon hebben zogeheten passieve noise-cancelling. Als je een koptelefoon opzet, zorgen de oorschelpen er voor dat je minder van je omgeving hoort. Hierbij wordt dus geen gebruik gemaakt van één of andere moeilijke techniek, maar zijn het dus puur de oorschelpen in combinatie met het materiaal die ervoor zorgen dat het omgevingsgeluid gedempt wordt. Bij actieve noise-cancelling komt net wat meer kijken.
Als we het hebben over koptelefoons of oordopjes met noise-cancelling hebben we het eigenlijk over apparaten met actieve ruisonderdrukking. Actieve ruisonderdrukking is de technologie die ervoor zorgt dat jij bijna niks meer om je heen hoort als je deze aanzet. Daarmee wordt je helemaal één met de muziek en heb je geen last meer van de eindeloze gesprekken van je medereizigers of het brommende geluid van de shovel die voor je huis de straat aan het verbouwen is.
Hoe werkt noise-cancelling?
Wanneer jij de noise-cancelling op je apparaat inschakelt, filtert de technologie al het omgevingsgeluid weg. Er zijn meerder manieren waarop deze technologie te werk kan gaan. De meest voorkomende manier is met behulp van microfoons. De ingebouwde microfoons luisteren naar het omgevingsgeluid en creëren een elektronisch antigeluid om dit zo netjes weg te filteren. De technologie van ruisonderdrukking stuurt elektronische signalen door je koptelefoon of oordopjes naar jouw oor die omgevingsgeluid wegfilteren. Antigeluid kun je zien als een geluid die een ander geluid volledig kan dempen. Hiernaast staat dat mooi afgebeeld!
Verschil in kwaliteit
Er zit dus veel verschil tussen apparaten met actieve noise-cancelling en apparaten met passieve noise-cancelling, maar ook tussen twee apparaten die beide zijn voorzien van actieve noise-cancelling kan veel verschil zitten. In lagere klasse producten met noise-cancelling zul je vaak nog wel iets van je omgevingsgeluid gaan horen, maar koop je een meer geavanceerde koptelefoon met noise-cancelling, dan zal deze je ook een stuk betere ruisonderdrukking geven. Vaak bieden dit soort koptelefoons ook nog eens extra slimme features zoals draagdetectie. Daarbij stopt de muziek met afspelen zodra je de koptelefoon afzet en speelt de muziek weer door als je hem weer opzet.
Helemaal één met de muziek
Kort gezegd zorgt noise-cancelling voor het onderdrukken van jouw omgevingsgeluid. Zodra je dus de noise-cancelling functie op jouw apparaat aanzet, zul je minder van de stemmen en geluiden om je heen horen. Zo luister je ongestoord naar je favoriete muziek of focus je je nog beter op je werk. Om het echt te snappen is het aan te raden om het zelf eens uit te proberen. Kom langs in de Expertwinkel bij jou in de buurt! Daar laten onze medewerkers je alles zien over noise-cancelling apparaten.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!