Navigatie

Wat is no frost bij een vriezer of koelkast?

Hoe werkt no frost bij een vriezer of koelkast en wat zijn de voor- en nadelen?

Een koelkast of vriezer met no frost heeft geen ijsvorming in het vriesgedeelte en hoef je dus nooit te ontdooien. Het vriesgedeelte blijft geheel ijsvrij. Vochtige lucht wordt met een ventilator uit de vriezer gezogen voordat het de kans krijgt om zich vast te zetten als een laagje ijs. No frost heeft veel voordelen: je hoeft het vriesgedeelte nooit te ontdooien, je bespaart energie en producten blijven beter bewaard.

Bekijk alle koelkasten Bekijk alle vriezers

Hoe werkt no frost bij een koelkast of vriezer?

No frost werkt met een ventilator. Vochtige lucht uit het vriesgedeelte wordt opgezogen en buiten het vriesgedeelte bevroren. Op deze manier wordt ijsvorming in de vriezer automatisch ontdooit en verdampt. Vervolgens wordt er koude, droge lucht terug de vriezer ingeblazen. Op deze manier voorkom je ijsvorming in de vriezer en hoef je de vriezer nooit meer zelf te ontdooien.

Met no frost hoef je nooit meer te ontdooien

Het grootste voordeel van een no frost koelkast is dat je het vriesgedeelte nooit hoeft te ontdooien. Dat bespaart je een vervelend klusje, want bij een vriezer zonder no frost, moet je dit zo’n 4 tot 6 keer per jaar doen. Met no frost heb je nooit meer gedoe met vastzittend ijs, dweilen, emmertjes en natte vloeren.

Met no frost bespaar je energie

Doordat een no frost koelkast ijsvrij blijft, bespaar je energie. Van een dun laagje ijs in het vriesgedeelte wordt een koelkast namelijk een stuk minder energiezuinig. Een ijslaagje van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer circa 10% meer energie verbruikt! Met een no frost koelkast kun je dus veel energie besparen.

Met no frost kun je producten beter bewaren

No frost voorkomt ijsvorming. Hierdoor ontstaan er geen ijskristallen in roomijs en blijft ingevroren fruit ijsvrij. Hiermee blijft de juiste structuur behouden en voorkom je dat je roomijs waterig wordt en ijsblokjes bevat. Producten blijven in een no frost vriezer op een betere manier bewaard.

No frost is makkelijk

Dat je het vriesvak van een no frost koelkast nooit hoeft te ontdooien, wist je al. Maar een vriezer zonder ijsvorming heeft meer voordelen. De lades vriezen niet vast, de deur blijft goed sluiten, kartonnen verpakkingen blijven niet plakken en etiketten kun je gewoon lezen.

Heeft no frost ook nadelen?

Een koelkast met no frost is wat duurder in de aanschaf dan een apparaat zonder deze techniek. Maar doordat je ijsvorming voorkomt, bespaar je vervolgens op de energierekening. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, verbruikt een vriezer met een laagje ijs flink meer energie. Met no frost voorkom je dit.

Doordat een no frost koelkast een ventilator heeft om vocht af te voeren, is hij iets minder stil dan een koelkast zonder no frost. Gelukkig is het verschil in geluidsniveau niet zo groot.

Wat is low frost?

Bij een koelkast of vriezer met low frost moet je het vriesgedeelte nog steeds ontdooien, maar wel minder vaak. Low frost zorgt voor minder ijsvorming door verdampleidingen in de wand van de vriezer. Bij een koelkast zonder deze technieken moet je het ontdooien zo’n 4 tot 6 keer per jaar doen. Bij een low frost koelkast is 2 á 3 keer ontdooien per jaar voldoende. En een no frost koelkast hoef je helemaal nooit te ontdooien. Low frost is dus al een stuk beter dan helemaal geen techniek tegen ijsvorming, maar het is niet zo effectief tegen ijsvorming als no frost.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt