Navigatie

Wat is IPL ontharing?


Hoe werkt IPL lichtontharing en wat is het?

IPL is de afkorting van Intense Pulsed Light en is een vorm van lichtontharing. IPL werkt eenvoudig en is geschikt voor thuisgebruik. Een voordeel van IPL ten opzichte van een ladyshave of epilator is dat je minder vaak hoeft te ontharen. IPL werkt op de meeste huidtypen, maar niet op allemaal. Wil je weten of IPL voor jou geschikt is? Lees dan verder.

IPL ontharen

Wat is IPL ontharing?

IPL is een lichtontharingsmethode en staat voor Intense Pulsed Light. Door middel van lichtflitsen verwijder je ongewenste haartjes. Door de hitte die hierbij ontstaat, worden haarzakjes tijdelijk inactief gemaakt en blijven de haartjes langer weg dan met een ladyshave of epilator. Het resultaat is wel tijdelijk, dus je moet om de paar maanden opnieuw ontharen. IPL is pijnloos en je kunt grotere oppervlakten tegelijk behandelen waardoor het ontharen relatief snel gaat; vaak ben je in een kwartiertje al klaar.

Wanneer je begint met IPL, scheer je de haartjes eerst kort met een ladyshave en kies je een klein stukje huid uit om het IPL apparaat op te proberen. Geeft dit het gewenste resultaat? Dan kun je een dag later de rest van de haartjes behandelen. In het begin doe je dit om de 1 á 2 weken, daarna hoeft het nog maar om de paar maanden. IPL is een makkelijke en pijnloze manier om voor langere tijd te ontharen.

Voor wie is IPL geschikt? – Haar- en huidskleur

IPL is voor de meeste haarkleuren geschikt, maar werkt alleen als er een groot genoeg contrast is tussen het haar en de huidskleur. Daarom is IPL niet geschikt voor rood, lichtblond en lichtgrijs haar en ook voor een donkere huidskleur is IPL niet geschikt.

Veel IPL apparaten hebben een sensor waarmee ze je haar- en huidkleur kunnen zien. Vervolgens geeft het apparaat de juiste instelling aan. Heeft jouw IPL apparaat geen automatische ? Kijk dan naar de tabel in de gebruiksaanwijzing.

Hoe werkt een IPL behandeling?

Als je met een IPL apparaat aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst de langere haartjes kort te scheren met een scheermesje of een ladyshave. Als je het apparaat op de huid zet, meet hij welke huids- en haarkleur je hebt. Vervolgens geeft hij de beste instellingen. Bij een apparaat zonder scanfunctie moet je dit zelf instellen met behulp van de gebruiksaanwijzing. Nadat je de juiste instellingen hebt gekozen, probeer je het apparaat eerst uit op een klein stukje huid. Wacht vervolgens een dag om het resultaat te beoordelen. Als alles naar wens is, kun je dan verder gaan. Of anders pas je de instelling van het apparaat aan naar een standje hoger of lager.

Wanneer je de haartjes kortgeschoren hebt, de juiste instellingen hebt gekozen en het IPL apparaat eerst op een klein stukje huid hebt uitgeprobeerd, koppel je het apparaat aan de app op je smartphone. De app houdt de instellingen bij en helpt je met het opstellen van een behandelplan. De app vertelt je wanneer je welk lichaamsdeel moet ontharen. Door je aan het behandelplan te houden, voorkom je dat je de huid overbelast en kun je het IPL apparaat veilig gebruiken.

Wanneer je het IPL apparaat gebruikt, kies je het juiste opzetstuk en teken je met een wit kohlpotlood een raster op het stuk huid dat je gaat behandelen. Zo weet je tijdens het flitsen precies welke delen je al gehad hebt. Houd het apparaat recht tegen de huid en druk op de flitsknop. Schuif het apparaat steeds een stukje op, totdat je alle te behandelen delen van de huid gehad hebt.

Wanneer je voor het eerst met IPL begint, zijn er meerdere behandelingen nodig voordat je resultaat ziet. Daarom behandel je in het begin wat vaker: om de 1 á 2 weken. En behandelplan kan 4 tot 12 weken duren, afhankelijk van jouw haar- en huidtype. Daarna hoef je de behandeling nog maar om de 1 á 2 maanden te herhalen om het resultaat bij te houden.

Is IPL veilig?

Ja, ontharen met een IPL apparaat is veilig en is niet schadelijk voor de huid. Bovendien is het ontharen met IPL pijnloos. Wel is het belangrijk om je aan de voorschriften te houden. IPL is voor veel haar- en huidskleuren geschikt, maar niet voor allemaal. Als het contrast tussen jouw haar- en huidskleur niet groot genoeg is, zoals bij lichtblond haar op een lichte huid, kun je geen IPL gebruiken.

Gebruik een IPL apparaat niet op gevoelige lichaamsdelen of op gevoelige of beschadigde huid. Vermijd ook sproeten, moedervlekken, tattoos en piercings en voor mannen geldt dat je IPL niet voor je baard mag gebruiken; dus niet bij je nek of gezicht. Gebruik een IPL nooit voor of na een zonnebank en ook niet wanneer je gaat zonnebaden. Verder kun je IPL niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

IPL veilig?

Welke lichaamsdelen mag je behandelen met een IPL apparaat?

IPL is een effectieve manier om onder andere je armen, benen, oksels, buik, rug en bikinilijn te ontharen. Daarnaast zijn er voor vrouwen opzetstukken voor het behandelen van de kaak en bovenlip.

Je kunt IPL voor de meeste lichaamsdelen gebruiken, maar er zijn ook een aantal plekken die je moet overslaan. Gebruik IPL niet bij de ogen en wenkbrauwen, oren, lippen, neusgaten, geslachtsdelen en tepels. Gebruik IPL ook niet bij piercings of tattoos.

Ook mannen kunnen IPL gebruiken. Als man mag je niet je naast de bovengenoemde gevoelige plekken niet je baard, hals of gezicht behandelen.

Gebruik IPL niet op gevoelige plekken of na de zonnebank

IPL mag je niet gebruiken voor of na de zonnebank of wanneer je gaat zonnebaden. Verder moet je gevoelige plekken zoals wondjes, moedervlekken, huidafwijkingen, tattoos en piercings overslaan. Ook plekken met spataderen, of waar je voor spataderen behandeld bent, mag je niet behandelen met IPL. Ook bij bepaalde aandoeningen of bij gebruik van bepaalde medicijnen kun je beter geen IPL gebruiken, raadpleeg hiervoor je arts.

Gebruik IPL niet tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je beter geen IPL apparaat gebruiken. Door hormoonveranderingen is de huid tijdens de zwangerschap vaak gevoeliger. Daardoor is er een kans op kleine huidbeschadigingen of pigmentvlekjes bij gebruik van IPL. Ook de haargroei kan anders zijn tijdens de zwangerschap waardoor het lastiger kan zijn om het IPL apparaat juist in te stellen.

IPL ontharing versus laser

Wat is het verschil tussen ontharing met een IPL apparaat en ontharing met een laser? IPL heeft veel voordelen, zoals dat het pijnloos is en dat je het apparaat gewoon thuis kunt gebruiken. Daarnaast behandel je sneller een groter oppervlak. Ook blijven haartjes langere tijd weg; je hoeft de behandeling maar om de 1 á 2 maanden te herhalen. Nadelen van IPL zijn dat het niet werkt voor elke haar- en huidskleur en dat de haartjes na een paar maanden wel weer terugkomen.

Het voordeel van ontharing met een laser is dat het resultaat permanent is. In totaal zijn er 6 tot 8 laserbehandelingen nodig en daarna hoef je het resultaat nog maar 1 keer per jaar bij te houden. En een professioneel laserapparaat is in principe voor alle huids- en haarkleuren geschikt.

Een laserbehandeling heeft ook nadelen. Zo kun je het niet zelf thuis doen; je moet ervoor naar een salon of een kliniek. Daarnaast is ontharen met een laser niet geheel pijnloos, en het ontharen gaat langzamer doordat er kleinere delen huid behandeld worden.

IPL versus epilator en ladyshave

IPL heeft als grootste voordelen dat de behandeling pijnloos is en voor langere tijd resultaat geeft; je hoeft de behandeling maar slechts om de 4 á 8 weken te herhalen.

Een epilator trekt de haartjes uit en is daardoor niet geheel pijnloos. Bij epileren blijven haartjes zo’n 3 weken weg. Op een gegeven moment raken de haarzakjes wel uitgeput waardoor haartjes minder snel teruggroeien.

Scheren met een ladyshave is goedkoop en pijnloos. Als je je benen glad wil houden, moet je het scheren een paar keer per week herhalen. Daardoor is scheren wat minder goed voor de huid. Je scheert de haartjes kort waarna ze weer opnieuw gaan groeien. Hierdoor komen haartjes sneller terug dan bij epileren of IPL.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt