Navigatie

Koelkast en vriezer ontdooien

Bekijk alle vriezers bij Expert


In de meeste koelkasten met vriesvak, koelvriescombinaties, vriezers en vrieskisten ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs op de rekken, koelelementen en wanden van de vriezer. In dat geval is het tijd om de koelkast of vriezer te ontdooien. Maar wat is nou de beste manier om de vriezer te ontdooien en wat zijn de do’s en don’ts? Expert zet het hieronder voor je op een rijtje.

Waarom virezer ontdooien?

Waarom moet je de koelkast of vriezer regelmatig ontdooien?

Het gevolg van ijsvorming is dat je vriezer minder goed vriest en meer energie verbruikt. Een laagje ijs van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer 10% meer energie verbruikt! Regelmatig ontdooien van het vriesvak doe je dus niet voor niets. Als je, zoals de meeste mensen, het ontdooien van de koelkast of vriezer maar een vervelend klusje vindt, wacht je misschien het liefst totdat de vriezer helemaal is dichtgevroren en het vriesvak niet goed meer sluit. Maar dan ben je dus echt te laat. Als je regelmatig ontdooit, gaat het ontdooien een stuk sneller en makkelijker en voorkom je een waterballet van smeltwater.

Hoe vaak vriezer ontdooien?

Hoe vaak moet ik de vriezer ontdooien?

Hoe vaak je je vriezer moet ontdooien zie je in principe vanzelf; zodra er een ijslaagje van 1 a 2 mm dik is ontstaan, wordt het tijd om weer te ontdooien. In een gewone vriezer zal dit zo’n 6 keer per jaar zijn. Er bestaan echter ook low frost vriezers die je minder vaak hoeft te ontdooien. Bij een low frost vriezer hoeft ontdooien meestal maar 2 keer per jaar. Tenslotte zijn er nog de no frost vriezers. Deze hoef je in principe helemaal niet te ontdooien omdat een no frost vriezer zo is ontworpen dat er helemaal geen ijsvorming ontstaat. Als je dus echt een hekel hebt aan de vriezer ontdooien dan is een no frost vriezer of koel-vriescombinatie een goede optie.

Vriezer uitzetten

1. Schakel de koelkast of vriezer uit

Omdat je tijdens het leegruimen van de vriezer de vriezerdeur de hele tijd open hebt, kun je de vriezer het best vlak voordat je begint met uitruimen uitzetten. Op die manier warmt de vriezer tijdens het uitruimen al een beetje op en voorkom je dat je onnodig stroom verbruikt. Sommige vriezers hebben een aan-uit knop en anders kun je gewoon de stekker van het apparaat uit het stopcontact trekken. Koel-vriescombinaties met een draaiknop kun je vaak ook uitzetten door de stand naar 0 te draaien.

Vriezer leegruimen

2. De vriezer leegruimen

Voordat je begint met ontdooien moet de hele vriezer of het hele vriesvak leeg. Indien mogelijk kun je de ingevroren producten natuurlijk het best bewaren in een andere vriezer. Dus als jezelf nog een vriezer hebt staan, of als de vriezer van je buren voldoende ruimte heeft dan is dat ideaal. Een tweede goede optie is om diepvrieswaren in een koelbox of koeltas op de koelste plek in huis te bewaren, bijvoorbeeld in de kelder of de schuur. En als je een paar losse koelelementen hebt dan kun je die tussen de diepvrieswaren leggen zodat ze langer gekoeld blijven. De vriezer ontdooien in de winter is het meest praktisch omdat het dan makkelijker is om een koele plek voor de diepvriesproducten te vinden. Maar omdat de meeste vriezers om de paar maanden moeten worden ontdooit, zul je de vriezer soms ook moeten ontdooien in de zomer. Dus als je ’s zomers moet ontdooien wacht dan bij voorkeur op een dag waarop het minder warm is.

Smeltwater opdweilen

3. Gebruik een handdoek of dweil

Als je de vriezer gaat ontdooien ontstaat er smeltwater. Leg daarom een droge, schone handdoek of dweil onderin het vriesvak. Leg ook een handdoek op de vloer voor de vriezer om plassen water op de keukenvloer te voorkomen. Als er heel veel ijs in de vriezer zit, wordt de keukenvloer vaak toch wel een beetje nat. Dan is het handig om ook een emmer bij de hand te hebben waarin je de natte handdoeken kunt uitwringen.

Ontdooien vriezer

4. Het ontdooien van de vriezer

Er zijn een paar goede manieren waarop je de vriezer snel en effectief kunt ontdooien. Vul een pan met heet water en zet deze op de handdoek in de vriezer. Als je vriezer meerdere lades of niveaus heeft, kun je hiervoor meerdere pannen, bakken of schalen met heet water gebruiken. Zet ze wel altijd op een onderzetter of handdoek om te voorkomen dat de hete bodem van de pan de vriezer beschadigt. Een tweede manier, die vooral goed werkt als je nog niet zoveel ijsvorming hebt, is om een plantenspuit te vullen met heet water. Door het hete water op het ijs te spuiten zal dit heel snel gaan smelten.

Ook zijn er enkele don’ts. Wat je bijvoorbeeld nooit moet doen is de vriezer ontdooien met een föhn. Water en elektriciteit is sowieso al geen goede combinatie en daarnaast kun je de vriezer met de hete lucht van de föhn beschadigen.

Ijs verwijderen uit vriezer

5. Stukken ijs verwijderen

Als er na het ontdooien met heet water nog stukken ijs in de vriezer achterblijven kun je deze voorzichtig verwijderen met een houten of plastic spatel, een deegkrabber of een plastic ijskrabber van de auto. En als de pan met heet water is afgekoeld kun je eventueel nog meer heet water maken om de pan opnieuw te vullen.

Gebruik absoluut nooit een voorwerp van metaal voor het verwijderen van het ijs. Met bijvoorbeeld een plamuurmes kun je de vriezer echt beschadigen. Er kunnen op deze manier niet alleen krassen ontstaan; als je met een metalen voorwerp uitschiet kun je ook de koelelementen lekprikken.

Schoonmaken en drogen van vriezer

6. Schoonmaken en drogen van de vriezer

Nadat de vriezer helemaal ijsvrij is, is het altijd een goed idee om de vriezer schoon te maken. Dit doe je met een lauwwarm sopje met wat afwasmiddel. Je kunt hiervoor een gewoon schoonmaakdoekje gebruiken. Gebruik geen schuursponsje want hiermee kun je krassen achterlaten. Droog de vriezer na het schoonmaken goed met een theedoek na; al het water dat in de vriezer achterblijft gaat straks weer bevriezen. Je wil de vriezer dus zo droog mogelijk hebben.

Ook hier zijn er weer enkele don’ts. Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel want dit kan het rubber en het plastic van de vriezer aantasten. Soda mag wel (werkt desinfecterend), maar een sopje met afwasmiddel is in principe voldoende. Verder staan er op internet zogenaamde ‘tips’ om ervoor te zorgen dat nieuw ijs minder goed aan de wand van de vriezer hecht. Dit zou je kunnen doen met een laagje vaseline of olie maar dit is geen goed idee. Olie trekt vuil en bacteriën aan en dat is natuurlijk geen goede combinatie met de etenswaren in je vriezer. Bovendien is olie slecht voor het afdichtrubber van de vriezerdeur.

Vriezer aanzetten

7. De vriezer of koelkast weer inschakelen

Nadat de vriezer helemaal ontdooid, schoon en droog is kun je hem weer inschakelen. Doe de stekker in het stopcontact en als je aan de thermostaat hebt gezeten stel dan opnieuw de juiste temperatuur in. De beste temperatuur om diepvrieswaren te bewaren is op -18 graden C.

Vriezer inruimen

8. De vriezer weer inruimen

Nu is het tijd om de vriezer weer in te ruimen. Alle diepvriesproducten die nog goed bevroren zijn mogen terug in de vriezer. Als er vocht aan de buitenkant van de verpakking zit kun je dit nog even afdrogen. Diepvrieswaren die ontdooid zijn mogen niet opnieuw worden ingevroren. Bewaar deze in de koelkast en maak ze zo snel mogelijk op. Let ook op kartonnen verpakkingen die vochtig zijn geworden. Vaak is dit een teken dat het product niet meer terug in de vriezer kan.

No frost vriezer

Nooit meer de vriezer ontdooien met no frost

Misschien vind je de vriezer ontdooien helemaal niet erg en vind je het eigenlijk best een leuk klusje. Als je het regelmatig bijhoudt valt het ook wel mee. Maar als je na het ontdooien van de vriezer iets hebt van “dát nooit meer”, dan hebben we nog een goede tip voor je: no frost. Er bestaan tegenwoordig vriezers en koel-vriescombinaties met zogenaamde no frost techniek. In het kort houdt dit in dat er in een no frost vriezer geen ijsvorming ontstaat. En geen ijsvorming betekent dat je een no frost koelkast niet hoeft te ontdooien. Zo bespaar je jezelf niet alleen een vervelend klusje, een no frost vriezer is ook energiezuiniger. Je bespaart dus ook op de energierekening. Ijsvorming in de vriezer zorgt ervoor dat de vriezer minder efficiënt vriest en meer stroom gaat gebruiken. Met no frost heb je hier geen last van.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt