Navigatie

Verschil luchtreiniger en luchtbevochtiger

Wat is het verschil tussen een luchtreiniger en een luchtbevochtiger?

Schone, niet te droge lucht is belangrijk voor een gezond klimaat in huis. Door de lucht te zuiveren van stof, allergenen en pollen voorkom of verminder je luchtweg gerelateerde gezondheidsklachten. Daarnaast is een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% belangrijk, hiermee voorkom je dat de lucht te droog is in huis. Van te droge lucht kun je bijvoorbeeld last krijgen van droge of geïrriteerde ogen, planten kunnen het minder goed doen en houten meubilair kan gaan barsten. Een luchtreiniger en luchtbevochtiger helpen je om deze problemen te voorkomen. Op deze manier geniet je thuis van gezondere, betere lucht.

Met een luchtreiniger zuiver je de lucht en met een luchtbevochtiger verhoog je de luchtvochtigheidsgraad. Maar, wanneer gebruik je een luchtreiniger en wanneer gebruik je een luchtbevochtiger? Hieronder leggen we het uit.

Bekijk alle luchtreinigers Bekijk alle luchtbevochtigers

Waarbij helpt een luchtreiniger?

Zoals de naam al zegt, reinigt een luchtreiniger de lucht in huis. Een luchtreiniger helpt onder andere om stof, pollen, verschillende allergenen en nare geurtjes uit de lucht te zuiveren. Doordat de luchtkwaliteit binnenshuis verbetert, heb je minder last van klachten zoals niezen, hoofdpijn of benauwdheid. Als je langere tijd wordt blootgesteld aan slechte lucht met veel stof of allergenen kun je op den duur luchtwegklachten ontwikkelen. Een goede luchtreiniger zuivert de lucht en helpt daardoor het ontstaan van luchtwegklachten voorkomen.

Stof in huis ontstaat door onder andere kleedjes, vloerbedekking, kussens, beddengoed en huisdieren. Daarnaast komt fijnstof in je woning van snelwegen, spoorwegen, vliegtuigen, het stoken van een houtkachel of van de barbecue. Verder zitten er in het voorjaar en in de zomer relatief veel pollen in de lucht, die tijdens het luchten de woning binnenkomen. Vaak zit er na het stofzuigen en afstoffen toch nog veel stof in de lucht. Een luchtreiniger helpt om ook dit stof af te vangen.

Binnenshuis is vooral de slaapkamer een bron van stof. Er komt veel stof van beddengoed, kleding, maar ook van bijvoorbeeld huidschilfers. Het helpt om regelmatig de bedden te verschonen, te stofzuigen en om geen kleding rond te laten slingeren, maar als je het stof ook uit de lucht wil halen, doe je dat het best met een luchtreiniger.

Waarbij helpt een luchtbevochtiger?

Als je last hebt van droge, geïrriteerde ogen of een droge huid, is de luchtvochtigheid binnenshuis waarschijnlijk te laag. Ook als meubilair van hout of leer begint te scheuren en als planten te droog zijn, kan dat een teken zijn van een te lage luchtvochtigheid. Voor mensen ligt de ideale luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. Met een luchtbevochtiger zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid in huis stijgt zodat die weer binnen deze gezondere waarden valt. Bij een juiste luchtvochtigheidsgraad voel je je prettiger en voorkom je scheuren in hout of leder. Met veel luchtbevochtigers kun je ook een aroma verstuiven, wat zorgt voor een fijne sfeer in huis.

Wat is een luchtreiniger?

Een luchtreiniger haalt onder andere stof, bacteriën en pollen uit de lucht. Luchtreinigers met een koolstoffilter neutraliseren daarnaast ook geurtjes, zoals na het koken of van rook. Een luchtreiniger filtert stof en allergenen uit de lucht door middel van filters en ionisatie en luchtjes worden gefilterd met een koolstoffilter.

Luchtreinigers zijn er in verschillende soorten en maten. Vaak heeft een luchtreiniger de vorm van een rechthoek of zuil van ongeveer 50 á 60 cm hoog. De mogelijkheden kunnen per luchtreiniger verschillen; zo maakt niet elke luchtreiniger gebruik van ionisatie of van een koolstoffilter.

Als je een luchtreiniger gaat kopen, let dan in de eerste plaats op het vermogen; voor hoeveel vierkante of kubieke meter is de luchtreiniger geschikt? Kies altijd voor een luchtreiniger die krachtig genoeg is voor de kamer waarin je hem wil plaatsen. Verder vind je het geluidsniveau misschien belangrijk, vooral als de reiniger is bedoeld voor de huis- of slaapkamer. Gelukkig hebben praktisch alle luchtreinigers meerdere standen en zijn ze op de laagste stand vaak heel stil.

Wat is een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger zet je in als de luchtvochtigheid binnenshuis lager is dan 40%. Vooral in moderne, goed geïsoleerde huizen die te weinig worden geventileerd kan de luchtvochtigheid te laag zijn. Verder kun je een luchtbevochtiger gebruiken voor het verspreiden van een lekkere geur.

Luchtbevochtigers zijn er in verschillende groottes en modellen, van klein tot groot. Het formaat van het waterreservoir bepaalt hoe vaak je de bevochtiger moet bijvullen. Verder is het even opletten voor hoeveel vierkante of kubieke meter de luchtbevochtiger geschikt is. Voor een grotere kamer heb je een krachtigere luchtbevochtiger nodig.

Veel luchtbevochtigers hebben als extra functie dat je er ook een aroma met een prettige geur mee kunt verspreiden. Op die manier zorg je niet alleen voor een aangename luchtvochtigheid maar ook een fijne sfeer in huis.

Er bestaan een aantal verschillende technieken om de lucht te bevochtigen, zoals met ultrasone trillingen, door koud water te verdampen of door water te laten koken zodat het stoom wordt en verdampt. Een ultrasone bevochtiger is de meest stille en energiezuinige oplossing. Een stoombevochtiger is in vergelijking minder energiezuinig omdat het water daarbij eerst wordt gekookt.

Wat is een luchtreiniger-bevochtiger in één?

Heb je zowel een luchtreiniger als een luchtbevochtiger nodig? Kijk dan eens naar een luchtreiniger en bevochtiger in één. Dit soort luchtreiniger-bevochtiger wordt ook wel een luchtwasser genoemd en is een prima keuze om de lucht zowel mee te bevochtigen als te reinigen. Wel is het waterreservoir gemiddeld wat kleiner vergeleken met een luchtbevochtiger, waardoor je hem vaker moet vullen.

Wanneer kies je voor een luchtreiniger en wanneer voor een bevochtiger?

Je kiest voor een luchtreiniger als je stof uit de lucht wil halen, of de lucht wil zuiveren van fijnstof, allergenen, pollen of nare geurtjes.

Een luchtbevochtiger kies je als de luchtvochtigheid in huis te laag is, of als je last hebt van droge ogen of huid of als houten of lederen meubilair begint te scheuren of barsten.

Zoek je een apparaat dat deze twee functie combineert en dat zowel kan zuiveren als bevochtigen? Kies dan voor een luchtreiniger-bevochtiger.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt