Navigatie

Welke aansluitingen heeft een tv?

Ontdek welke aansluitingen een tv allemaal heeft!

Als je randapparatuur wilt aansluiten op je tv, zoals een gameconsole of soundbar, dan is het fijn om te weten welke aansluitingen er zijn en waar je op moet letten als je deze apparaten wilt koppelen aan je tv. Op deze pagina vind je een overzicht van de meest belangrijke aansluitingen, zodat je direct aan de slag kan!

Tv aansluitingen: welke zijn er?
HDMI aansluiting

HDMI

Op alle moderne televisies vind je een aantal HDMI-aansluitingen. Je kunt via HDMI veel apparatuur aansluiten, zoals een PlayStation, Chromecast, Blu-rayspeler of de mediabox voor je digitale tv-aansluiting. Kortom: HDMI is de meest gebruikte aansluiting en ook het meest veelzijdig. Naast beeld kan er via HDMI ook geluid worden overgebracht. Het aansluiten van een soundbar kan vaak ook via HDMI. Je gebruikt dan de ARC-aansluiting.

ARC staat voor Audio Return Channel en deze aansluiting zorgt voor de communicatie tussen de televisie en het geluidssysteem. Als je bijvoorbeeld het volume verlaagt met de afstandsbediening van de tv, gaat het volume van uw geluidssysteem automatisch evenredig omhoog of omlaag.

HDMI 2.1

Tegenwoordig vind je veel tv’s met HDMI 2.1. Een nieuwere variant die een hogere data-overdracht mogelijk maakt. Met HDMI 2.1 wordt het bijvoorbeeld mogelijk om 8K-beelden door te sturen, kun je 4K-beelden met een hogere beeldsnelheid bekijken en geluid in een hogere kwaliteit naar een soundbar of receiver sturen.

HDMI 2.1 is standaard uitgerust met HDMI eARC. Het verschil met ‘standaard’ ARC is dat je een hogere kwaliteit audio kunt sturen naar je soundbar of receiver. Denk hierbij aan de nieuwste innovaties op audiogebied, zoals Dolby Atmos of DTS:X voor ruimtelijker geluid. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze adviespagina 'Wat is HDMI 2.1?'.

Optical/toslink

Optisch

De optische uitgang is vooral bedoeld voor soundbars, receivers en home-cinemasets. Je kunt met deze aansluiting het geluid overdragen van de tv naar de geluidsontvanger. Omdat het geluid digitaal wordt overgebracht, is het geluid van betere kwaliteit dan als je het aansluit met een analoge kabel.

Antenne aansluiting

Antenne

De antenne-aansluiting gebruik je voor je tv-signaal als het om een COAX-aansluiting gaat. Dit kan zowel voor analoge of digitale tv zijn. De andere kant van de kabel sluit je aan op de wandcontactdoos, waardoor je vervolgens tv-ontvangst hebt.

Netwerk aansluiting

Netwerk

Veel moderne tv’s zijn uitgerust met wifi, waarmee je draadloos kunt verbinden met internet. Veel tv’s hebben ook een digitale kabelaansluiting. Het voordeel daarvan is dat de verbinding stabieler is, omdat je de tv direct bekabeld koppelt aan de router.

Hoofdtelefoon aansluiting

Hoofdtelefoon

Wil je graag in stilte jouw favoriete film of serie kijken via een koptelefoon? Gebruik dan de 3,5 mm koptelefoon-aansluiting.

Bluetooth

Veel moderne tv’s zijn voorzien van Bluetooth, waardoor je een soundbar of bluetooth koptelefoon eenvoudig draadloos kunt koppelen aan de tv.

USB

Via de usb-ingang kun je een externe harde schijf of usb-stick koppelen, zodat je direct foto’s of video’s kunt bekijken op het grote scherm.

Lees ook: Usb c-aansluiting: wat kan ik ermee?

CI

Sommige tv-aanbieders bieden de optie om digitale tv te kijken via de CI-module, een soort kaart die je direct in de losse CI-module stopt. Vervolgens kun je de CI-module in de tv plaatsen, als deze aansluiting aanwezig is op je tv. Het voordeel is dat je dan geen losse mediabox nodig hebt om digitale tv te kunnen gebruiken.

VGA aansluiting

VGA

Je gebruikt een VGA-ingang om je laptop te verbinden aan de tv. Veel moderne tv’s en laptops hebben een HDMI-aansluiting. VGA is de voorloper van HDMI. Een VGA-kabel is alleen geschikt voor beeldoverdracht en is vrij dik en zwaar, en moet daarom met kleine schroefjes vastgezet worden, die je eenvoudig kunt aandraaien. Zo weet je zeker dat de kabel goed blijft zitten.

Scart aansluiting

SCART

Een SCART-aansluiting kom je op nieuwe tv’s niet meer tegen, maar nog wel op oudere tv’s en oudere gameconsoles. Het werkt vergelijkbaar als het aansluiten via HDMI, waar de twee uiteinden hetzelfde zijn.

Component aansluiting

Component

Een componentingang zie je ook vooral terug op oudere tv’s en randapparatuur. De aansluiting heeft een rode, groene en blauwe connector, waarmee je een analoog videosignaal kunt overdragen.

Composiet

Een composiet aansluiting is vergelijkbaar aan een componentaansluiting. Het grote verschil is dat een composiet aansluiting een connector heeft, in plaats van drie. Een composietaansluiting werd vooral gebruikt voor oudere videocamera’s.

RCA

RCA lijkt op een componentaansluiting, met een groot verschil: RCA is alleen voor geluid. Je herkent deze module aan de rood/witte connector. Ook deze module komt niet meer voor op moderne tv’s, omdat het om een analoog signaal gaat met minder goede kwaliteit dan huidige digitale connectoren.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt