Soorten ovens
Welke soorten ovens zijn er?
Als je een nieuwe inbouwoven wil kopen, kom je er al snel achter dat er verschillende soorten ovens zijn. Zo heb je de keuze uit een combi-oven, heteluchtoven of een stoomoven. Maar welk type oven past nou het beste bij jou? Het kiezen van een oven die past bij jouw wensen kan lastig zijn want er is een ruime keuze. Daarom hebben we hieronder de verschillende soorten ovens voor je op een rijtje gezet, om je te helpen met kiezen.
Wat voor soort oven heb je nodig?
Een oven kan verschillende taken hebben. Hieronder een kort overzicht met taken en welke oven geschikt is voor welke taak.
Taak | Type oven |
Voor uitgebreide maaltijden |
Heteluchtoven |
Smaak en vitaminen behouden |
Stoomoven |
Om te bakken |
Oven met boven- en onderwarmte |
Voor zowel magnetron als ovengebruik |
Combi-oven |
Oven om mee te bakken
Een oven met alleen een bakfunctie is geschikt voor het bakken van broden en taarten. Deze ovens hebben warmte van boven en onder. Dit zijn de typische basisovens, die precies doen wat je van een oven mag verwachten.
Heteluchtoven
Een heteluchtoven verspreidt de warmte gelijkmatig over de hele oven. In deze ovens kun je op meerdere hoogtes bakken en gerechten bereiden. En vaak is er genoeg ruimte voor grote ovenschalen.
Combi-ovens
Als je zowel gerechten wilt bereiden in de oven, maar ook in de magnetron is dit de oven die je zoekt. In een combi-oven bereid je een heerlijk gerecht met de ovenfunctie of warm je snel een maaltijd op met de magnetronfunctie.
Stoomovens
In een oven met stoomfunctie worden gerechten klaargemaakt zonder dat ze hun smaak en vitaminen verliezen. De stoomoven zet water om in stoom om de gerechten te garen. Er zijn verschillende stoomovens zoals: stoomovens met gedeeltelijke stoom, stoomovens met volledige stoom en combi-stoomovens. De meeste ovens hebben een bakfunctie, maar dit geldt niet voor alle modellen.
Stoomovens met gedeeltelijke stoom
Ovens met een gedeeltelijke stoomfunctie zijn o.a. heel geschikt voor het bakken van broden en taarten. Aan het begin wordt er stoom toegevoegd aan het gerecht, hierdoor krijgt het baksel een krokant laagje. De rest van het bakproces wordt gedaan met hetelucht.
Stoomovens met volledige stoom
Ovens met volledige stoom zijn perfect om een maaltijd mee te garen. Door het gebruik van stoom wordt het eten gezonder bereidt, doordat er geen olie of boter gebruikt wordt. In een volledige stoomoven bereid je op deze manier gestoomde groenten of zelfs pasta of rijst.
Combi-stoomovens met magnetron
Combi-stoomovens hebben naast een bak- en een stoomfunctie ook een magnetronfunctie. Ideaal voor het ontdooien ingevroren gerechten of het snel opwarmen van een maaltijd. Er zijn combi stoomovens met een gedeeltelijke stoomfunctie of met een volwaardige stoomfunctie.
Liever persoonlijk advies?
Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!