Navigatie

Sluipverbruik voorkomen


Bespaar honderden euro’s door sluipverbruik te voorkomen

Vaak is het vrij duidelijk als apparaten energie verbruiken. Denk aan een tv die aanstaat, een koelkast waarbij je eten lang vers blijft of muziek die uit de speakers galt. Maar soms verbruikt een apparaat stroom zonder dat je het doorhebt. En hoewel dit meestal niet veel is, kan het energieverbruik in je huis oplopen als je meerdere van deze sluipverbruikers hebt. Wij lichten een aantal sluipverbruikers uit en geven tips hoe je hiermee energie en geld kan besparen.

Sommige apparaten, zoals een router, staan de hele dag aan, zonder dat je erbij stilstaat. En dat is logisch, want je hebt vrijwel de hele dag toegang tot het internet nodig. Bij sommige apparaten is het echter wat sluipender. Die gebruiken de hele dag een klein beetje stroom, zonder dat je er direct iets aan hebt. Dit is vaak maar een paar watt, maar als je meerdere van dat soort apparaten in huis hebt telt het wel op. Wij hebben de meest voorkomende sluipverbruikers op een rijtje gezet zodat jij je er bewust van bent en ervoor kan kiezen om de stekker uit het stopcontact te halen. Zo bespaar jij tot wel honderden euro’s per jaar en draag je bij aan een beter milieu.

Opladers

Van smartphones, tablets en laptops tot elektrische fietsen. Met steeds meer elektronische apparaten hebben we steeds meer opladers nodig. En veel mensen laten de oplader de hele dag in het stopcontact zitten. Dit is aan de ene kant handig, want zo weet je altijd waar ze zijn en hoef je alleen maar je apparaat in te pluggen, maar veel mensen beseffen niet dat opladers altijd energie verbruiken.

Een snellader voor een telefoon verbruikt al snel zo’n 18 watt. Als je deze het hele jaar in het stopcontact stopt komt dit neer op ongeveer € 36. Dit lijkt op zich wel mee te vallen, maar als je bedenkt dat er in een gemiddeld huishouden al snel 4 a 5 opladers zijn, telt dit aardig op.

In het verlengde hiervan is het ook verstandig om je apparaat alleen aan de oplader te leggen als je wil opladen. Veel mensen laden ’s nachts tijdens het slapen hun telefoon op. Is je toestel na anderhalf uur vol, dan blijven je telefoon en oplader de overige 6,5 uur stroom verbruiken. Dit is niet alleen zonde van het energieverbruik, dit is ook slecht voor je accu. Wil je hier meer over weten, lees dan onze adviespagina ‘Zo gaat de accu van je telefoon langer mee’.

Randapparatuur

Heb je randapparatuur aan je tv hangen die heel vaak gebruikt, bijvoorbeeld een dvd-speler of een Playstation, dan kan het schelen om deze helemaal van het stroom te halen als je ze niet gebruikt. Doe je dit niet, dan blijven ze in een stand-by-modus staan waarin ze continu een beetje stroom verbruiken. Bij apparaten die je veel gebruikt is deze stand-by-modus wenselijk, omdat het anders bij elke keer opstarten relatief lang duurt voordat alle software is geladen, maar gebruik je het apparaat niet vaak, dan weegt de langere opstarttijd niet op tegen de besparing.

Wil je het jezelf makkelijk maken, dan kan je een schakelaar met afstandsbediening kopen. Hiermee ze je de stroom uit met een druk op de knop en hoef je niet steeds op zoek naar het stopcontact.

Conclusie

Door opladers alleen in het stopcontact te stoppen tijdens het opladen, alleen je apparaten aan de oplader te stoppen als je ze oplaadt en randapparatuur van het stroom te halen als je ze niet gebruikt kan je per jaar honderden euro’s besparen. Los van elkaar lijken deze tips weinig uit te maken, maar als je alles optelt komt het uit op een leuk bedrag. En je draagt bij aan een beter milieu.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt