Rookmelder piept: wat te doen?
Een piepende rookmelder kan irritant zijn, maar het is ook een signaal dat je serieus moet nemen. Het eerste wat je moet doen is een safety-check in huis uitvoeren. Controleer of er sprake is van brand, rook of koolmonoxide (CO). Vooral CO is gevaarlijk, omdat het onzichtbaar en reukloos is, maar wel dodelijk kan zijn. Als je rookmelder piept zonder dat er direct gevaar is, gaat het meestal om een waarschuwingspiep die anders klinkt dan het harde alarmsignaal. Op deze adviespagina lees je wat je kunt doen als je rookmelder piept.
Waarom piept een rookmelder?
Een rookmelder piept om aan te geven dat er iets mis is. De meest voorkomende reden is een lege of bijna lege batterij. Zelfs rookmelders die op netstroom werken, hebben vaak een back-upbatterij die leeg kan raken. Naast batterijen kunnen ook stof en vuil voor problemen zorgen, vooral als de rookmelder niet regelmatig wordt schoongemaakt. Soms is er sprake van een technische storing of veroudering van het apparaat, waardoor hij niet meer goed functioneert. Ook kan vocht of een sterke temperatuurwisseling de sensor in de war brengen. Het piepen negeren is geen goed idee, want je rookmelder moet altijd klaar zijn om je te waarschuwen bij rookontwikkeling.
Wat moet je doen als je rookmelder piept?
01
Controleer de batterij
• Vervang de batterij, ook als je denkt dat deze nog niet helemaal leeg is.
• Is de rookmelder verbonden met het elektriciteitsnet? Controleer dan ook de back-upbatterij.
02
Maak de rookmelder schoon
• Zet de rookmelder uit (volg de handleiding van jouw model).
• Gebruik een stofzuiger of een zachte doek om vuil en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat je geen schoonmaakmiddelen gebruikt.
03
Test de rookmelder
Nadat je de batterij hebt vervangen of de rookmelder hebt schoongemaakt, druk je op de testknop. Hoor je een pieptoon? Dan werkt hij weer goed.
04
Verplaats eventueel de rookmelder
Hangt de rookmelder in een vochtige ruimte, zoals een badkamer? Overweeg hem te verplaatsen naar een drogere plek. Vocht en condens kunnen de sensor verstoren en valse alarmen of onnodig gepiep veroorzaken. Meer informatie vind je op onze adviespagina: waar rookmelder hangen?.
Hoe onderhoud je een rookmelder?
Een goed onderhouden rookmelder functioneert beter en piept minder snel onnodig. Maak er een gewoonte van om de batterij elk jaar te vervangen, zelfs als het apparaat nog geen waarschuwing geeft. Controleer maandelijks of de rookmelder goed werkt door op de testknop te drukken. Daarnaast is het belangrijk om de rookmelder regelmatig schoon te maken. Vuil en stof kunnen de sensor blokkeren en valse meldingen veroorzaken. Een rookmelder gaat gemiddeld 10 jaar mee. Noteer daarom de datum waarop je hem hebt geïnstalleerd en vervang het apparaat op tijd. Zo weet je zeker dat hij altijd betrouwbaar is!
4.Wanneer moet je hulp inschakelen?
Blijft je rookmelder piepen nadat je de batterij hebt vervangen en het apparaat hebt schoongemaakt? Dan kan er een technisch probleem zijn. In dat geval is het verstandig om een nieuwe rookmelder te kopen of een specialist in te schakelen voor reparatie.